Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 01:30

Прем'єра вивели із себе протести вчителів

У середу журналістів газет та інтернет-сайтів просять покинути зал засідань уряду. Чоловік 30 переходять у прес-центр. Там транслюють засідання у прямому ефірі на плазмовому екрані. У залі, де засідають міністри, залишають тільки телевізійників.

— Вы мешаете. Особенно, когда выходите после вступительного слова премьера, — пояснює газетярам працівник прес-служби Роман.

Прем'єр 63-річний Микола Азаров запізнюється на 7 хв. Приходить насуплений.

— Якщо хтось вважає, що влада йому впала на голову, як шапка Мономаха, той негайно по шапці отримає, — каже й відкашлюється. — Уряд жодного дня не буде терпіти ситуацію, коли підприємці змушені стояти в чергах (у податкових величезні черги на здачу податкової звітності. — "ГПУ"). Чому наші люди за якісь незрозумілі, потрібні тільки чиновникам, папірці змушені платити сотні, а іноді й тисячі гривень?

Президент доручив уряду та місцевій владі пришвидшити проведення реформ, каже Азаров.

— Минає третій місяць року. Що заважало Міністерству фінансів — Федоре Олексійовичу, Міністерству економічного розвитку і торгівлі — Андрію Петровичу, Державній податковій і Митній службам розробити положення для спрощеної системи оподаткування, які ми обіцяли людям? — звертається до міністра фінансів Федора Ярошенка та першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.

Міністри мовчать. Слухають, похиливши голови. Азаров продовжує:

— Вчорашнє пікетування Кабміну вчителями — це констатація безвідповідальності профільного міністра і місцевих адміністрацій, які фінансують заклади освіти. Їх вимогами уряд насправді розглянув і вже задовольнив три місяці тому. Чому ви чекали протестів людей найблагороднішої професії? Чому не вирішували питання спокійно, як годиться, у звичайному режимі?

Міністр освіти Дмитро Табачник опускає голову.

— Я вкрай незадоволений, Дмитре Володимировичу. Ви виявилися нездатні вирішити це питання вчасно і без конфліктів, — підвищує голос глава уряду. — Ви навіть не вийшли до вчителів. Роблю вам суворе попередження.

Уряд переглядатиме оклади працівникам соціальної сфери й педагогам кожні три місяці, обіцяє Микола Азаров. Встановлює 20-відсоткову надбавку психологам, вихователям дошкільних і середніх спецзакладів, які працюють у системі Міносвіти, Мінохорони здоров'я, Мінкультури та Мінсоцполітики. Її отримають близько 350 тис. освітян.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єра вивели із себе протести вчителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути