вівторок, 20 серпня 2019 05:46

Прем'єр Ізраїлю вперше за 20 років приїхав в Україну

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-­міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу взяли участь в урочистостях перед переговорами в Маріїнському палаці. 19 серпня 2019 року, Київ
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-­міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу взяли участь в урочистостях перед переговорами в Маріїнському палаці. 19 серпня 2019 року, Київ

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу 19 серпня був із візитом в Україні. Зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Перемовини й урочистості пройшли у Маріїнському палаці. Разом ушанували пам'ять загиблих у Бабиному Яру під час Другої світової війни.

— Я був тут 20 років тому. Бачу зміни. Ми домовилися про спільний проект в Умані, — каже 69-річний Беньямін Нетаньягу на спільній прес-конференції після зустрічі. — Треба працювати над угодою про зону вільної торгівлі. Коли пройдуть вибори до нашого парламенту, ми зможемо її ратифікувати, розширимо на сферу послуг. У Києві та Єрусалимі треба відкривати спеціальні центри високотехнологічного розвитку. Обмінюватимемося технологіями і залучатимемо українців до нашої індустрії. Робитимемо спільні інвестиції у цю сферу в Україні.

— Я закликав ізраїльську сторону визнати Голодомор геноцидом українського народу, — говорить 41-річний Володимир Зеленський. — Наші народи спільно пережили усі трагедії новітньої історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну і тоталітарний радянський режим. Гіркі моменти нашої спільної історії повинні об'єднувати нас.

Ми домовились остаточно вирішити проблему численних відмов громадянам України на в'їзд до Ізраїлю. Тисячі українців не мають затримувати на кордоні. Громадяни обох держав повинні максимально користуватися безвізовим режимом (діє з 2011 року. Торік Україна відмовила у в'їзді 84 громадянам Ізраїлю, а туди не пустили більше 3500 українців. — ГПУ).

— Не варто шукати символізм у тому, що Нетаньягу вирішив приїхати зараз, — говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 53 роки. — Йому цікаво зблизька подивитися на нового, молодого українського президента, який, до того ж має єврейське походження.

Порядок денний стосунків нашої держави та Ізраїлю давно включає у себе зону вільної торгівлі, проблеми туристичної сфери, труднощі у перетині ізраїльського кордону. Окремий пункт інтересів Києва — військово-технічне співробітництво. Серед наших політиків побутує думка, що можемо використати Ізраїль для налагодження контактів із впливовими політиками, інвесторами, корпораціями. У першу чергу з Америки.

"У Києві розраховують на підтримку політика, який "дружить" із Путіним. Хочуть, щоб Ізраїль став посередником у переговорах, — пише публіцист 52-річний Віталій Портников для ізраїльського російськомовного видання "Детали". — Але насправді з Путіним Нетаньягу не дружить. Усі його спроби вибудувати з російським президентом зв'язки — через необхідність контролювати російський вплив у регіоні. З ким Нетаньягу дійсно дружить — це з Дональдом Трампом. Тут його посередницькі зусилля можуть виглядати цікавіше".

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр Ізраїлю вперше за 20 років приїхав в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути