Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2012 00:00

"Правосуддя в Україні є лише інструментом маніпулювання українського режиму"

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Екс-прем’єр Юлія Тимошенко під час судового засідання в столичному Печерському райсуді. 24 липня 2011 року
Екс-прем’єр Юлія Тимошенко під час судового засідання в столичному Печерському райсуді. 24 липня 2011 року

Вищий спеціалізований суд залишив у силі вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко у "газовій справі". Одними з перших на рішення української Феміди відреагували в Парламентській асамблеї Ради Європи.

— Асамблея неодноразово наголошувала про свою переконаність у тому, що "газова справа" зводиться до кримінальної відповідальності за нормальний політичний процес ухвалення рішень. Враховуючи численні питання, які піднімались щодо судового розгляду, ми, як і багато інших друзів України, очікували, що касаційний суд прийме апеляцію Тимошенко, — йдеться у спільній заяві президента ПАРЄ Жана-Клода Міньйона та доповідачів по Україні Мейліс Репс та Марієтти де Курбас-Лундін.

У ПАРЄ вважають, тепер звільнити Тимошенко має президент України.

На бік екс-прем'єра та інших політичних в'язнів України стали й у керівництві Євросоюзу.

— Ми шкодуємо, що наслідки нинішньої ситуації будуть перешкоджати двом важливим лідерам опозиції Юлії Тимошенко та Юрію Луценку брати участь у майбутніх парламентських виборах, — йдеться у спільній заяві верховного представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон та європейського комісара з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

Стурбовані ситуацією й в Америці. В Державному департаменті США назвали політично мотивованими судові процеси щодо колишніх українських урядовців, зокрема Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, і закликали звільнити їх та повністю відновити їхні політичні й громадянські права.

— Протягом усіх судових процесів ми висловлювали стурбованість щодо їх проведення, щодо доказової бази, поводження з особистостями, — розповідає 51-річна Вікторія Нуланд, речниця Держдепартаменту США. — Ми говоримо не про окремі поодинокі випадки — ми говоримо про те, як в цілому правосуддя використали в цих справах. Наші побоювання в тому, що вони є політично мотивованими і не поєднуються з українськими законами.

— Влада в Україні, здається, має намір продовжувати свій курс репресій, пише у соціальній мережі "Твіттер" 63-річний Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції.

— Це рішення є частиною тривожної тенденції, що руйнує інституції, від яких залежить мирне, процвітаюче та демократичне суспільство. Я закликаю український уряд зміцнити незалежність судової системи, — каже Джон Бейрд, міністр закордонних справ Канади.

Жаль з приводу відмови у касації Юлії Тимошенко Вищим спеціалізованим судом висловили в Європейській народній партії — найбільшого політичного об'єднання на континенті. До його складу входять 72 партії із 39 країн Європи.

— Це рішення нікого не дивує. Воно знову підтверджує, що правосуддя в Україні є лише інструментом маніпулювання українського режиму задля консолідації влади, — наголошує 76-річний Вільфред Мартенс, президент ЄНП.

В тому, що Україна віддаляється від моделі правової держави, впевнені в Німеччині.

— Підтвердження вироку про позбавлення волі терміном на сім років є ще одним кроком назад. Тим самим Україна більше віддаляється від правової держави. Вироки проти Юлії Тимошенко й інших опозиціонерів політично мотивовані та є ознакою вибіркового правосуддя, — каже Маркус Льонінґ, уповноважений Федерального уряду Німеччини з прав людини. — Ми дуже пильно будемо стежити за ходом подій в Україні. Праводержавність, незалежне судочинство та вільні і чесні вибори є вирішальною передумовою для подальшого наближення України до Європейського Союзу.

Франція через політичні переслідування Юлії Тимошенко майже поставила хрест на інтеграції України до ЄС.

— В нинішніх умовах буде дуже складно підписати Угоду про асоціацію, — зауважує 60-річний Жозе Мануель Пінту Тейшейра, голова представництва Європейського Союзу в Україні. — Я хотів би нагадати, що для підписання цієї угоди необхідна згода всіх країн ЄС. А на даний момент багато країн ЄС не хочуть підписувати цей документ, зважаючи на ситуацію, що склалася в Україні.

Україна за крок від міжнародної ізоляції, вважають вітчизняні політологи.

— Реакція Європи та США на рішення Вищого спеціалізованого суду ще більше сфокусує увагу і Брюсселя, і Вашингтона на поведінці української влади. Ми ввійшли в реальний міжнародний політичний карантин, й за ним слідує міжнародна ізоляція. Але я сподіваюся, що не України, а українських чиновників, — говорить 46-річний Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій.

Соратники Юлії Тимошенко готуються захищати її права й домагатися звільнення лідера опозиції в Європейському суді з прав людини.

— У першу чергу Європейський суд з прав людини визнає, що це було незаконне ув'язнення. Переконаний, суд визнає, що було втручання в приватне життя, що були політичні переслідування та застосування тортур і найважливіше — що Тимошенко не мала в Україні права на справедливий суд. І тому вона буде виправдана, — каже 38-річний Арсеній Яценюк, голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина".

 

Зараз ви читаєте новину «"Правосуддя в Україні є лише інструментом маніпулювання українського режиму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути