середа, 19 жовтня 2011 06:00

Працівник генпрокуратури таємно зустрівся зі свідком у справі Луценка

Автор: фото з сайта www.tv.i.ua
  Валерій Мельник (ліворуч), один із головних свідків у справі Юрія Луценка 7 жовтня розмовляє з начальником слідчого відділу Генпрокуратури Олександром Іщуком неподалік Печерського райсуду
Валерій Мельник (ліворуч), один із головних свідків у справі Юрія Луценка 7 жовтня розмовляє з начальником слідчого відділу Генпрокуратури Олександром Іщуком неподалік Печерського райсуду

46-річний Юрій Луценко просить столичний Печерський райсуд долучити до його справи відео, відзняте телеканалом ТВі. У ньому йдеться про тиск Генеральної прокуратури на свідків у кримінальній справі проти колишнього міністра внутрішніх справ.

7 жовтня до столичного Печерського райсуду на допит мав прийти один із ключових свідків по справі Юрія Луценка — Валерій Мельник. Це колишній помічник екс-міністра. На основі його свідчень прокуратура звинувачує Юрія Луценка в незаконному прийомі на роботу, присвоєнні звань, наданні квартири і нарахуванні пенсії водію екс-урядовця Леоніду Приступлюку. На досудовому слідстві свідок сказав, що Юрій Віталійович особисто давав вказівку йому щодо прийому на службу Приступлюка.

Уранці перед початком засідання Валерію Мельнику зателефонували з Генпрокуратури. Сказали прийти на зустріч до головного входу в приміщення "Київміськбуду". Це — на сусідній від суду вул. Суворова.

На відео видно, як біля входу стоїть чоловік у костюмі з невеликою чорною сумкою в лівій руці. На лацкані — значок прапора України. Роззирається, ходить тротуаром вперед-назад. Праву руку кладе в кишеню. Це — начальник слідчого відділу розслідування кримінальних злочинів у сфері економіки Генпрокуратури Олександр Іщук. Він керував слідчою групою у справі Луценка.

За кілька хвилин до нього підходить Валерій Мельник. У руках — синя тека та футляр для окулярів. Прокурор представляється, виймає з лівої внутрішньої кишені посвідчення. Мельник продивляється його. Відходять праворуч на кілька метрів. Зупиняються.

— Дивіться, у чому проблема, — починає 32-річний Олександр Іщук. — Я, як начальник відділу, переживаю за кримінальні справи, які направлялися до суду.

— Так, — киває 63-річний Валерій Мельник.

— У тому числі справа, по якій ви йдете. Тоже вона направлялася моїм відділом, — дивиться вліво працівник Генпрокуратури.

— Олександр Сергійович, у мене таке питання. Ви розумієте, я вам чесно говорю, не помню, що я говорив. Зрозумійте мене правильно. Коли мене тоді допитували, я говорив, що я хворий, що в мене анемія, мені сложну операцію зробили. Можу я на суді попросити, щоб мені зачитали свідчення, протоколи? Те, що мені задавали, і шо я відповідав, — тре праве око Валерій Мельник.

— Ви повинні, конєшно. Так і зробіть.

— Ну у принципі я канву помню: що мене запитували, — продовжує.

— Ви такий один — із важливих свідків. Слідчий вам роз'яснював, що свідок несе відповідальність за дачу неправдивих показань і відмову?

— Знаю, знаю.

— Це саме основне, щоб ви пам'ятали. Так що згадайте, що ви давали.

— Я зрозумів.

Валерій Мельник прощається і йде до суду. Там просить показати йому протокол допиту.

— Чи підтверджуєте ви показання, що містяться в оголошених протоколах? — запитує його прокурор Віталій Клименко.

— Ні, — відказує свідок. — У протоколі багато моїх слів перекручено. У мене була підозра на онкологію. Я просив слідчого відпустити мене в госпіталь, щоб я міг прийняти лєкарства і уколи. Але, ваша честь, допитувати хвору людину з дев'яти ранку до дев'яти вечора — це знущання. За мною ходили в туалет, я міняв пов'язки. Я думав про одне: як вийти з цих кабінетів і прийняти лєкарства. Мені особисто Юрій Віталійович не давав вказівки трудоустроювати ілі вести за ручку Приступлюка. Він мені сказав: "Валерій Гордійович, треба оприділитися з місцем перебування водія". Я просто подзвонив у кадри. Спитав, як раніше приймалися водії на роботу. На що мені хто-то зі співробітників кадрових сказав, що всі працюють в оперативно-розшуковій службі. Тому що посада міністра обязиваєт те, що водій должен хранити державну таємницю. Ці свідчення, які я даю сьогодні — правдиві. Я готовий присягти.

Мельник був дев'ятим із 148 свідків, яких мають допитати. У вівторок дав свідчення 20-й викликаний. Станом на 19 жовтня екс-міністр Юрій Луценко 298 днів перебуває в Лук'янівському слідчому ізоляторі.

Зараз ви читаєте новину «Працівник генпрокуратури таємно зустрівся зі свідком у справі Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути