четвер, 12 липня 2012 00:00

"Поява Віктора Ющенка — це гра на розкол опозиції"

Автор: фото надане прес-службою об’єднаної опозиції ”Батьківщина”
  Лідери Об’єднаної опозиції під час мітингу біля Українського дому. 6 липня
Лідери Об’єднаної опозиції під час мітингу біля Українського дому. 6 липня

Фінал політичного сезону виявився динамічним — із масовими акціями протесту, голодуванням та сутичками. Також із парламентською кризою, яку спричинила заява про відставку спікера Володимира Литвина. Українські політики взяли коротку літню паузу. Адже невдовзі розпочнуть виборчу кампанію, яка стартує 30 липня.

Опозиційні сили, незважаючи на те що їхній лідер сьогодні перебуває в ув'язненні, зуміли організувати супротив ухваленню суперечливого закону "Про засади державної мовної політики", що його намагалася "протягнути" парламентська більшість.

— Партія регіонів перекреслила тезу про стабільність, коли проголосувала за українофобський "мовний" закон, — говорить 44-річний Ігор Жданов, президент аналітичного центру "Відкрита політика". — Тільки-но закінчився чемпіонат Європи з футболу, розпочалася потужна рекламна кампанія щодо того, як у державі все добре. Але одразу ж цим голосуванням "регіонали" перемкнули увагу суспільства на інше — всі новини були присвячені акціям протесту опозиції.

Рішення опозиційних партій об'єднатися напередодні парламентських виборів було правильним, вважає Жданов.

— Вони спромоглися відкинути свої амбіції. Тож зараз ми бачимо, що Об'єднана опозиція "Батьківщина" претендує на лідерство за результатами виборів до Верховної Ради. За всіма соціологічними опитуваннями, вона йде на першому місці. Партія регіонів відстає на 4-5 відсотків, — зауважує експерт.

— Один із ключових підсумків політичного сезону — формування Об'єднаної опозиції, — додає професор Києво-Могилянської академії 53-річний Олексій Гарань. — Так подолали стереотип, що опозиція не може об'єднатися. До "Батьківщини" та "Фронту змін" долучилися менші партії, позитивним фактором стало те, що до Об'єднаної опозиції ввійшов Анатолій Гриценко. Несподівана, але водночас очікувана поява Віктора Ющенка — це гра на розкол опозиції. Утім, будь-які його спроби очолити якесь об'єднання неминуче призводять до дискредитації цього об'єднання.

На місце "третьої сили" сьогодні претендує Віталій Кличко, говорить Ігор Жданов.

— Проте є ризик "тігіпкізації" його партії та його фракції в майбутньому парламенті, — Кличко, як і свого часу Тігіпко, може після виборів піти у владу.

Політтехнолог Олег Медведєв написав на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук", що дрібніші партії у міру загострення політичного конфлікту будуть вимушені грати другорядні ролі, оскільки виборці зосередяться навколо великих партійних структур.

— Показово, що опозиція згуртувалася не лише "проти", а й "за". Ніколи раніше вона не приділяла такої прискіпливої уваги розробці та презентації програми, з якої поступово вимальовується план європейської реконструкції України, — наголошує 43-річний Олег Медведєв.

— Нещодавні акції протесту в Києві та в кількох обласних центрах, а також події у Верховній Раді продемонстрували сплеск політичної напруги та чітку двополярність політичного процесу. Це означає, що виборча кампанія відбуватиметься в такому ж режимі, — каже політолог 53-річний Володимир Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «"Поява Віктора Ющенка — це гра на розкол опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути