Ексклюзиви
четвер, 20 жовтня 2011 07:30

"Поставлена задача завершити розгляд справи Луценка по суті до Нового року"

Автор: фото з сайта www.static.zn.ua
  Ігор Фомін: ”Покази свідків отримані незаконними методами”
Ігор Фомін: ”Покази свідків отримані незаконними методами”

Столичний Печерський райсуд відхилив клопотання екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про долучення до справи відеозапису. На ньому зафіксована неофіційна зустріч начальника слідчого відділу розслідування економічних злочинів Генпрокуратури Олександра Іщука з одним із ключових свідків у справі Луценка — колишнім помічником екс-міністра Валерієм Мельником. Запис зроблено таємно журналістами телеканалу ТВі.

— Ми хочемо підтвердити, що продовжується тиск на свідків, щоб вони давали покази проти Луценка, — каже адвокат екс-міністра 52-річний Ігор Фомін. — Всі свідки, за винятком колишнього заступника міністра Михайла Клюєва, дали свідчення, які не збігалися з тим, що було сказано на досудовому слідстві. Дехто делікатно, дехто прямо пояснював, що покази давали під тиском прокуратури.

Чи можна поставити під сумнів судовий процес, якщо буде доведено тиск на свідків?

— Звичайно. Подібні дії порушують Європейську Конвенцію про захист прав людини. Ми будемо концентрувати всі данні й у подальшому звертатимемося до Європейського суду. Наші клопотання про виклик свідків з нашої сторони не були задоволенні. Це теж порушення Європейської Конвенції в частині права людини на справедливий суд. Нам не дають можливості захищатися належним чином. Зараз наше завдання — максимально показати суспільству, що Юрій Луценко не винний у тому, що йому інкримінують. Продемонструвати, що у прокуратури немає доказів. А покази свідків отримані незаконними методами.

Чому свідків викликає міліція, а не суд?

— Викликати свідків має секретар суду. Якщо вони по повістках не з'являються, до них може бути застосований примусовий привід. У нашому випадку використовують незаконні методи — за свідками бігають працівники внутрішньої безпеки МВС. Це роблять для того, щоб якомога швидше розглянути справу. Скоріш за все, поставлено завдання завершити розгляд справи по суті до Нового року.

Чому почали "гнати" справу?

— Не знаю. Є звичайна практика розгляду справи. Немає такого судді, який веде тільки одну справу. А тут троє суддів Печерського суду повністю віддані справі Луценка. Вони над нею працюють кожен день. Інші справи так не розглядаються. Окрім справи Юлії Тимошенко.

Які висновки можна зробити в справі Луценка з огляду на вирок Тимошенко?

— Не дуже для нас позитивні. Якщо влада має бажання винести обвинувальний вирок, вона отримує його будь-якою ціною.

Луценко на щось скаржиться, зокрема на самопочуття?

— У нього здоров'я в неналежному стані. Він не набирає вагу. Помітно, що перебування в СІЗО позначилося на його здоров'ї. (У середу йому викликали "швидку". — "ГПУ").

Зараз ви читаєте новину «"Поставлена задача завершити розгляд справи Луценка по суті до Нового року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути