Ексклюзиви
четвер, 27 квітня 2006 19:36

"Порошенко зобов"язаний Медведчуку особисто"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Нестор Шуфрич каже, що хотів би одружитися
Нестор Шуфрич каже, що хотів би одружитися

Офіс Нестора Шуфрича займає весь верхній поверх високого будинку поруч із Київським академічним театром оперети. Господар зустрічає гостей спиною — оглядає центр Києва з висоти пташиного польоту.

— Ну, поїхали! — пропонує він.

Уночі Шуфрич прилетів із Криму, де проводив переговори про створення коаліції у місцевій Верховній Раді. Під час розмови його не впізнати: зазвичай емоційний і епатажний політик зараз дуже зосереджений і серйозний.

Торік прогнозували створення під вибори блоку Януковича. Коли ви зрозуміли, що його не буде?

— Це був кінець жовтня — початок листопада. Ми отримали рішення Партії регіонів, що вони відмовляються від створення блоку Януковича. Мені й багатьом моїм товаришам запропонували балотуватися за списками Партії регіонів. Але я розумів, що в хвилину "ч", яка настала для СДПУ(о), без Шуфрича їм було б значно важче.

Чому блок "Не Так!" набрав на виборах голосів менше, ніж є офіційних членів СДПУ(о)?

— Ми не захистили голоси. тривідсотковий бар"єр подолали, а от частину наших голосів украли. Але вирішили не судитися. Не зуміли відстояти свої голоси — самі й винні.

Як збираєтеся повернутися у вищу лігу політики?

— Через вибори до парламенту.

Аж через п"ять років?

— Я не переконаний, що це будуть п"ять років. Будь-яка коаліція, яку створять зараз, не проіснує й року. А потім — Партія регіонів у більшості. Якщо вона там не буде з самого початку. І тоді багато кого, в тому числі й соціал-демократів, запросять у виконавчу владу.

Якщо ні, то що будете роботи найближчі п"ять років?

— Планував займатися бізнесом, але відмовився від цієї ідеї, — Шуфрич говорить повільно, обдумує кожне слово. — Як один із лідерів партії, буду сприяти тому, щоб не було погіршення ситуації в Україні. На жаль, тепер менше можу впливати на те, щоб далі було добре. Але незалежно від того, депутатом якого рівня я є, мої дії  викликатимуть увагу. Я не говорю повагу — але увагу вам гарантую, — усміхається.

Кучма притягнув до себе Медведчука, щоб той не був проти нього

У вас чимало вільного часу з"явиться. Сім"ю не хочете створити?

— Безумовно хочу! Але це не можна спланувати. Воно приходить миттєво. Хоча відчуваю себе готовим у будь-яку хвилину. Зараз маю стабільні взаємини з однією людиною.

На запитання про особисті минулі стосунки з Юлією Тимошенко Нестор Шуфрич відрізав:

— Давай далі.

Він має машину "Мерседес-кубик" і квартиру площею 200 кв. м у центрі Києва — за дві хвилини ходи від офісу. Таку ж квартиру залишив своїй першій дружині з сином.

— Між іншим, я принципово відмовився від депутатської квартири і компенсації за неї, — хвалиться.

Але у вас є успішний бізнес...

— Окремі наші депутати, інформацію про доходи яких друкує "Форбс" (американський журнал, який щороку публікує список найбагатших людей планети. — "ГПУ"), брали компенсацію за квартири, — не розгублюється Шуфрич. Однак прізвища назвати відмовляється.

То як справи з вашим сімейним бізнесом?

— Дуже багато перевірок. Вони тривають. Але наші менеджери працюють стабільно. Все переведено у нормальні правові процедури. Проводять слідчі дії. Поки що довести нічого не змогли. Я не відмовив жодному слідчому, давав пояснення. Хоча як народний депутат маю недоторканність.

Раніше у вас все майно було переписано на матір. Як тепер?

— Те, що було спірне і скандальне, — переписав на себе. А на членів своєї родини — ще 1998 року.

Що зараз робити тим потужним політикам, які не потрапили до парламенту: Медведчуку, Литвину, Кравчуку?

— Леоніду Макаровичу точно нічого не треба робити. Він залишається першим президентом України. Медведчук зараз багато аналізує й прийме рішення. Яке б воно не було, я Віктора підтримаю. Знаю його потужність. А про Литвина не хочу говорити. Не люблю, коли зраджують. А він, я вважаю, зраджував нас, потім — "помаранчевих". У мене більше поваги викликають Роман Зварич, Микола Катеринчук, Володимир Стретович, та ж Юлія Тимошенко й її оточення, аніж такі люди, як Литвин. Хоча я їм опоную, але й поважаю. А Литвин навіть... не цікавить мене така постать.

А чия зрада вас вразила найбільше?

Запала пауза секунд на п"ятнадцять. Шуфрич зосереджено дивився вбік.

— Зінченка і Балоги.

Вони були вашими друзями?

— Безумовно. Ну, Зінченко, Порошенко і Балога, — розширює список зрадників. — Усі троє свого часу були серед верхівки СДПУ(о), потім вийшли з партії. Петро Порошенко не так багато, але все одно зобов"язаний Медведчуку особисто. Я міг би розповісти, як вирішувалися питання приватизації окремих об"єктів для Порошенка, коли вони були спірними і потрібен був певний адміністративний тиск. Усе це забезпечувалося. А про Зінченка й Балогу взагалі нема що говорити. Якби не Медведчук, вони б нічого не мали. Але подивіться: майже всі з них так чи інакше вже заплатили свою ціну.

Про Литвина говорити не хочу — не люблю, коли зраджують

Але ж Балога — міністр...

— Поки що, — усміхається.

Назвіть своїх трьох ворогів.

— Порошенко! Порошенко! Порошенко! — як заклинання повторює Шуфрич. Потім додає: — Він — ворог суспільства.

Чи бачите когось із молодих політиків, хто в майбутньому може стати одним із державних лідерів?

— Ще рано про це говорити. Досить молоді теперішні лідери. Все буде залежати від них самих — Януковича, Тимошенко, Ющенка. Якщо вони себе знищать, то з"явиться хтось новий. Не треба забувати про Тігіпка. Він не так далеко пішов. З"являється цікава фігура —  міністр економіки Арсеній Яценюк.

А у вас в партії хіба нікого не виховали?

— Ну чому, — трохи знічується Шуфрич. — Володимир Заєць — сорок із гаком років. У нас багато людей, які вміють працювати.

На виборах у 2004 році перемогла людина, яку не підтримував тодішній президент. У чому була головна помилка Кучми?

— Дуже хотів залишитися на третій термін. І не встиг дати можливість розвиватися людям, які його підтримували. Тобто він їх задавив. А коли зрозумів, що сам не піде, вже дуже важко було готуватися наступнику. Хоча, як на мене, то Янукович виграв. Але він був для Кучми не найближчою людиною.

А хто був такою?

— Литвин. А потім десь Медведчук. Але в мене завжди було враження, що Кучма притягнув до себе Медведчука, аби той не був проти нього.

Боявся?

— Дуже. Там, повірте мені, Медведчук з його системністю, з його відповідальністю... — Шуфрич раптом зупиняється, а тоді несподівано завершує: — Він дуже цікава людина.

Чого ж Кучма так боявся?

— Якби тоді Медведчук хоча б зайняв нейтральну позицію, Кучма перестав би бути президентом ще в 2002 році. Саме голос Медведчука був 226-м за Литвина під час обрання головою Верховної Ради. Це змінило ситуацію в Україні. Позитивно вплинуло. 2002— 2004 роки — коаліція, обмеження де-факто влади Кучми — на цьому наполягав Медведчук.

Мова зайшла про можливість парламентської коаліції "Нашої України" й Партії регіонів.

— Для Ющенка особисто — це кінець як політика, — каже Нестор Шуфрич. — Принаймні, без перспектив після 2009 року, наступних президентських виборів. Але ще питаннячко — чи добуде він нинішній президентський строк у разі об"єднання з Партією регіонів? Утім, можу припустити, що до 2009-го вони його потерплять. Але потім Ющенку наступить політичний кінець.

А якщо коаліцію створять "помаранчеві" — хто буде прем"єром?

— Тільки Тимошенко. Інакше вони не об"єднаються! Знаючи характер Тимошенко, я стверджую: вона не візьме на себе відповідальність, не маючи змоги контролювати дії коаліції й уряду.

Народився 29 грудня 1966 року в Ужгороді
1992 — закінчив історичний факультет Ужгородського університету
1997 — член СДПУ(о)
1998 — депутат Верховної Ради України
1998 — член політради СДПУ(о)
2005 — заступник голови СДПУ(о)
2006 — депутат Верховної Ради Криму

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко зобов"язаний Медведчуку особисто"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути