Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2018 07:25

"Порошенко втратив шанс змінити країну. А Тимошенко-президент розколе державу"

Автор: Ірина Патлатюк
  Міський голова Глухова на Сумщині Мішель Терещенко: ”Майдан був революцією за гідне життя. У Глухові гідно жити зараз не можна”.  Снаряд подарували військові з місцевої частини
Міський голова Глухова на Сумщині Мішель Терещенко: ”Майдан був революцією за гідне життя. У Глухові гідно жити зараз не можна”. Снаряд подарували військові з місцевої частини

— Я відмовився від французького громадянства. Думав, що Україна розвиватиметься, стане європейською країною. А вона перетворюється на бананову республіку. І президент, і генеральний прокурор повністю дискредитовані у світі. Це нормально? — говорить 63-річний Мішель Терещенко, мер Глухова на Сумщині.

Зустрічаємося в міській раді. Немає ні охорони, ні турнікетів на вході. Кабінет мера — на другому поверсі. У приймальні є лише секретар. Мішель Петрович у сірому джемпері й сорочці в тон. Говорить українською і російською. У його кабінеті висить портрет прадіда Ніколи Терещенка. Він 22 роки очолював Глухів, із 1851-го. Успішний цукрозаводчик і меценат.

Три роки тому президент Порошенко вручив Мішелю Терещенку паспорт громадянина України. Сьогодні фракція "Блоку Петра Порошенка" у міській раді — в опозиції до мера. Без більшості голова не може ухвалювати ключових рішень.

У Глухів непросто добратися.

— Залізниці тут нема. Треба їхати через Шостку чи Кролевець. Автобуси на маршрутах старі. Їх потрібно міняти, але ми на це впливу не маємо. Хоча, як вони виграли тендер на перевезення — не ясно. Тут скрізь корупція. Сумська область — найкорумпованіша. Є інформація, що завтра в обласній раді розглядатимуть питання, аби Глухів не отримував ніякого фінансування з обласного бюджету.

Що це означає?

— Губернатор (Микола Клочко очолює Сумську обл­держадміністрацію з грудня 2014 року. — ГПУ) не дуже радий, що ми тут працюємо. Нас хочуть швидше прибрати. Зараз ми й так без бюджету. Цього року перевиконали план з надходжень на 14 мільйонів гривень. Але чотири місяці працюємо фактично без нього. Депутати блокують роботу.

У чому проблема?

— Проблема політична. Є народний депутат Андрій Деркач (обирався як мажоритарник від округу №159, до якого належить Глухів. Очолює групу "Воля народу" у Верховній Раді. — ГПУ). Він знає: якщо будуть вибори і я тут працюватиму, він не зможе фальшувати результати — і не стане нардепом. Він хоче зробити все, як завжди. Укласти так звані угоди з пенсіонерами. Але поки я тут — не може. Бо відділ соціального захисту не працюватиме на нього. Відділ освіти не тиснутиме на батьків і вчителів, щоб голосували за Деркача. Тому через губернатора, прокуратуру, поліцію хочуть нас звідси прибрати. У міській раді давали вказівки депутатам не голосувати за бюджет. Або не йти на сесію. І місто лишилося без бюджету.

Які можливості у вас залишилися?

— Є кошти на зарплати бюджетникам. Почали ямковий ремонт доріг. Але робити капітальний чи будувати дороги — не можемо.

Що ви планували на цей рік?

— Обладнати музей, відремонтувати водонапірну вежу, зробити алею, освітити парк Шевченка. На місці пам'ятника Леніну збиралися відкрити меморіал Івана Мазепи. Також збудувати Центр надання адміністративних послуг.

Перевантажені фури їдуть через місто, а не кільцевою. Поліція нічого не контролює. Разом із Сумами за рахунок співфінансування мали відремонтувати кільцеву дорогу. Але обласна рада не дає грошей. Хочуть паралізувати місто — до моменту, поки не напишу заяву.

Кладуть вас на лопатки?

— Вони завжди казали, що наша команда не зможе керувати містом. Що ми нічого не зрозуміємо в комунальному господарстві. Але все нормально. Люди підтримують мене.

Ви не зверталися до президента?

— Він це організовує проти мене. Я рік тому прибрав портрет президента з кабінету. Він зрадив мене. Продав Сумщину, особливо Глухів, — Деркачу. Той мав гарантувати Порошенкові результат на президентських виборах. Деркач і Костянтин Григоришин (колишній російський олігарх. Прийняв українське громадянство. — ГПУ) йдуть пліч-о-пліч — це обленерго, агроліс, нафтопереробні заводи.

Наше місто прикордонне. Контрабанда процвітає. Хто це кришує? Поліція. Всі з цього отримують — область і міністерство. Кому нагорі потрібен француз, який розказує таке?

Не думали повернутися у Францію?

— Ні. Я громадянин України.

Ви підтримували акції протесту, до яких закликав Міхеіл Саакашвілі. Які висновки для себе зробили з його ситуації?

— Він був правий. Але українці були не готові підтримати Саакашвілі. А влада його дискредитувала. Не розумію, чому Служба безпеки України використала фабрикацію російської ФСБ. Я поважаю СБУ. Це чи не єдина служба, яка на Сумщині працює нормально. Але щодо Саакашвілі — їх використали в політичній боротьбі.

Говоритиму людям, щоб не повторювали помилку 2014 року і не голосували за Порошенка. Він зрадив свій народ.

Що вас турбує зараз найбільше?

— 2019-го буде критичний момент для країни — президентські вибори. Хто їх виграє? Порошенко — думаю, ні. Найбільші шанси — у Юлії Володимирівни. І що вона робитиме? Як завжди — продаватиме Україну, почне говорити з Росією. Може, у Глухові її підтримають. Але в Києві та на Західній Україні — ні. І що тоді? Розділення України. А це станеться, бо Порошенко нічого не робив для боротьби з корупцією. У нього був шанс, як і в Ющенка. Зараз українській владі не довіряють ні в Європі, ні в США.

Турбує, що нема достойного кандидата на наступних виборах.

Це може бути не політик?

— Не знаю. У Франції був Макрон. Він став несподіванкою. Але організовувати свою кампанію він почав за рік до виборів і говорив, що хоче перемогти. Поки що не бачу українського Макрона.

Говорять про Святослава Вакарчука.

— Це — план Москви, Пінчука і Порошенка. Петрові Олексійовичу треба люди, які з'їдатимуть електорат його опонентів. Вакарчук і Кличко — це технічні кандидати Порошенка. Хоча народ думатиме: "Це — нове обличчя, це — супер".

Зараз є два реальні претенденти на перемогу на виборах 2019 року — Тимошенко і Порошенко.

Глухів дуже близько до кордону з ­Росією. Як це впливає на життя ­міста?

— Чимало маленьких підприємств закриваються. Раніше працювали для Росії. Наприклад, пилорама, фабрика меблів.

Останній рік дуже активізувався "русский мир". У нас монополія Московського патріархату.

Як боротися з "русским миром"?

— Він передбачає, що між РФ та Європою буде буферна зона контрабанди, корупції й беззаконня. Як Придністров'я. Для Путіна не проблема, що Житомир, Львів чи Тернопіль будуть Європою. Проблема — це зона кордону з Росією. Від Глухова до неї — 10 кілометрів. План Порошенка "жити по-новому в Польщі" вигідний для Кремля.

Можемо боротися з "русским миром", створюючи тут шанс для цивілізованого життя. Потрібно показувати, що є перспективи для людини, для родини, для бізнесу, що соціальні ліфти працюють.

Що змінилося в країні після Майдану?

— Корупції в Сумській області ніколи не було так багато, як зараз. Крадуть усе.

Майдан був революцією за гідне життя. У Глухові гідно жити зараз не можна.

Є шанс, що обрана наступного року Верховна Рада буде кращою?

— Нема, якщо вибори пройдуть за нинішнім законом. Він написаний для політичних партій. А у нас їх нема. Є бізнес-групи, проекти. Вони займаються справами олігархів.

Говорили про можливі дострокові вибори в парламент. Але розмовами все й закінчилося.

— Якщо за результатами соцопитувань за вас — 6 відсотків населення, то ви не будете робити вибори. Я знаю, що мене у Глухові підтримають 60 відсотків, тому хочу провести місцеві вибори. Хочу змінити депутатів-зрадників. А у президента — 6 відсотків. Звичайно, він не хоче виборів до Верховної Ради.

Чи є межа, за якою покинете боротьбу?

— Все буде добре. Але треба змінити центральну владу. За цієї нічого хорошого не станеться.

Від першого шлюбу має трьох дітей

Мішель Терещенко живе в Україні майже 15 років. Він — нащадок роду українських підприємців та меценатів. Займався вирощуванням ненаркотичних конопель і льону в Сумській, Чернігівській і Житомирській областях. Там раніше працювали цукрові заводи сім'ї Терещенків. Вибори мера у Глухові виграв 2015-го. Набрав 65% голосів.

Народився в Парижі. Закінчив вищу школу економіки та бізнесу. Дев'ять років жив у США. Служив офіцером підводного флоту, мав бізнес.

В Україну вперше приїхав 1994 року як турист.

Створив благодійну організацію "Фундація спадщини Терещенків", яка опікується будівлями, зведеними його родиною в Києві та Глухові.

Від першого шлюбу має трьох дітей. Живуть у Франції. У жовтні позаторік одружився з Оленою Єскіною, 40 років. Вона очолює громадську організацію "Кияни для киян". Бореться проти незаконної забудови столиці. Має політичну, економічну та юридичну освіту.

Мішель Терещенко захоплюється підводним плаванням.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко втратив шанс змінити країну. А Тимошенко-президент розколе державу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути