Ексклюзиви
пʼятниця, 08 вересня 2017 07:25

Порошенко виступав годину 35 хвилин

— Ми з вами вибралися з глибокої і смертельно небезпечної прі­рви. Це — наше досягнення. Ясно й чітко бачимо поки що далеку вершину, яку маємо підкорити. Це — наша велика мета. Лише один неправильний крок — і ми знову внизу. Це — наш головний ризик. Із-за перевалу над нами нависає хижа орда — це небезпечна й довготривала загроза, — каже 51-річний Петро Порошенко з трибуни парламенту 7 вересня.

Виступає зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє та зовнішнє становище України. Говорить 1 год 35 хв. Кілька разів зал аплодує. Торік Порошенко виступав годину.

Про загрозу з Росії

— Головна загроза з Росії — військова. Поки що немає жодних ознак, що Москва готова відступити з Донбасу чи піти з Криму, — продовжує Порошенко. — А от доказів її підготовки до наступальної війни континентального масштабу, на жаль, дедалі більше.

Доречніше було б російсько-білоруські навчання "Захід-2017" назвати "антизахід". Сім тисяч платформ із солдатами й технікою наближаються до наших кордонів. І немає жодних гарантій, що після маневрів це повернеться з Білорусі в ­Росію.

Про стосунки з Євросоюзом

— 1 вересня Угода про асоціацію запрацювала на повну силу. Проміжним досягненням цього є зростання експорту в країни ЄС. Він виріс на 23 відсотки, а частка торгівлі з Євросоюзом досягла 40 відсотків. Але головним досягненням України на сьогодні став безвізовий режим.

Про повільність реформ

— Недовіра до нових і старих державних інститутів, владних та опозиційних політиків переростає в глибоку зневіру, апатію й депресію. Щоб усунути цю небезпеку, ми повинні діяти негайно, швидко. Дати друге дихання боротьбі з корупцією, економічним перетворенням.

Про озброєння армії

— Розпочинаємо програму збройно-технічного осучаснення армії. Маємо виводити українське озброєння на рівень ХХІ століття, бо воюємо зброєю минулого століття. Сподіваюся, успішно завершимо переговори із західними партнерами про постачання нам оборонної зброї.

Про боротьбу з корупцією

— Сьогодні жоден із високопосадовців не має гарантій безкарності. Ніхто нікому ніколи не може гарантувати політичний дах або прикриття. Це стосується і "друзів" президента. Ні для кого зі своєї команди, в разі об'єктивних претензій із боку правоохоронців, адвокатом працювати не збираюся.

Про вступ до НАТО

— Російська агресія продемонструвала повне банкрутство міфу про позаблоковість. Разом із північноатлантичними партнерами ми спільно розбудовуємо українську армію відповідно до стандартів НАТО. Їх вона має досягнути вже наприкінці 2020 року.

Про депутатську недоторканність

— Закликаю внести й узгодити зміни до Конституції, що скасовують депутатську недоторканність. Щоб полегшити для вас прийняття цього рішення, маю пропозицію. Давайте ухвалимо його із введенням у дію 1 січня 2020 року — для депутатів нової Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко виступав годину 35 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути