вівторок, 28 серпня 2018 07:25

Порошенко не згадав про Крим у промові до Дня Незалежності

— "Зродились ми великої години, з пожеж війни і полум'я вогнів. Плекав нас біль за долю України, зростив нас гнів і лють на ворогів", — цитує президент 52-річний Петро Порошенко слова маршу української армії на майдані Незалежності 24 серпня. Там проходить військовий парад. Серед закордонних гостей — радник президента США з питань безпеки Джон Болтон, 69 років.

Президент читає текст із суфлера. Промова триває майже 20 хв.

Про Євросоюз і НАТО Порошенко сказав:

— Наполягатиму на закріпленні у Конституції нашого прагнення приєднатися до Євросоюзу і вступити до НАТО. Юристи знайшли формулу, як це зробити оптимально й швидко. До відкриття осінньої сесії Верховної Ради 4 вересня буде зареєстрований мій законопроект. Буду працювати вдень і вночі, робитиму все, щоб його ухвалили.

Про головне завдання:

— Розриваємо всі пута, які пов'язують нас із Російською імперією та Радянським Союзом. Зробити незалежність незворотною, Україну — великою та сильною, без жодної перспективи повернення в зону російського впливу — це головне завдання нашого покоління. Це — завдання суспільства і обраної ним влади.

Про російський газ:

— Минуло тисяча днів, як не купуємо газу в РФ. Український Нафтогаз блискуче обіграв Газпром у Стокгольмському арбітражі, принісши до державної кишені 4,6 мільярда доларів. Так здобуваємо нашу енергетичну незалежність.

Про помісну церкву:

— Маємо покласти край протиприродному та неканонічному перебуванню вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської церкви. Церкви, яка освячує гібридну війну Путіна проти України, яка день і ніч молиться за російську владу і російське військо. Коли ми захистили державну незалежність, немає жодних причин для того, щоб серед інших помісних православних церков не було рівної їм Помісної православної церкви України.

Про курс на Захід:

— Відтоді, як ви довірили мені посаду президента, державний компас впевнено показує на Захід — у бік, протилежний імперії. Його стрілка жодного разу не здригнулася. І, запевняю, не здригнеться, допоки цей компас в моїх руках.

Промову завершує словами: "Слава українському війську! Слава Збройним силам України! Слава українському народу! Україні — слава!"

— Порошенко дотримувався схеми — армія, мова, віра. Те, що бачимо на його рекламних бордах, — говорить політичний оглядач 54-річний Леонід Швець.

— Додав тезу, яка раніше була чутками — закріплення в Конституції євроатлантичного курсу. Решта — все те, що озвучував раніше. Президент продовжує забивати вже забиті цвяхи.

Недовіра до Порошенка — висока. Навіть найпереконливіші речі в його вустах більше не працюють. Це — як у стосунках між жінкою та чоловіком. Втратив довіру — і вже не важливо, якого розміру торт чи який букет принесеш у виправдання. Порошенко не використав виступ найліпшим чином для своєї виборчої кампанії, її старту. Можна було бути більш цікавим і неочікуваним. Закріпив власну аудиторію, але не розширив її. А вона дуже вузенька — 6–8 відсотків. Цього не вистачить, навіть щоб потрапити в другий тур виборів.

— Найважливіше, що сказав Порошенко, — це курс на ЄС і НАТО. І підтвердження війни з Росією. Якої політики притримуватиметься щодо Кремля, якщо знову стане президентом, — каже політтехнолог Олексій Голобуцький, 42 роки.

— Виступи президента вже давненько стали формальною справою. Порошенко — головнокомандувач, відповідає за оборону й зовнішню політику. Говорити про економіку — не його парафія. Він дистанціюється від цього перед виборами. Найсильніша його сторона — вміє говорити й виглядати переконливим. Але більшість українців уже не вразиш одними виступами. Порошенко активізувався в серпні. Зокрема, вибачився, що обіцяв закінчити війну дуже швидко, а вона триває досі. Чи додасть це йому рейтингу? Не зрозуміло. Українські виборці далеко не завжди діють логічно.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не згадав про Крим у промові до Дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути