Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 06:45

Порошенко й Балога хочуть власні фракції

— Не можна всіх мажоритарників одразу зараховувати до Партії регіонів, як дехто зараз робить, — каже про результати виборів у мажоритарних округах політолог Володимир Фесенко, 54 роки. — Серед них будуть люди й навіть групи, що поводитимуться досить незалежно.

Попередньо можна сказати, що до фракції "Регіонів" підуть або просто з нею співпрацюватимуть десь 30-35 мажоритарників. Це люди, яких влада підтримувала під час кампанії. Часто це була їхня тактика — у Центрі й на Заході за кандидатів від "регіоналів" голосувати не хочуть. І вони домовлялися йти як позапартійні. Або ж були домовленості як у Льва Миримського. На його користь знявся "регіонал". Є деякі депутати, які пройшли з боями на Сході і Півдні, бо мали якісь особисті конфлікти з представниками "регіоналів". Наприклад, Володимир Струк на Луганщині, Яків Безбах, ще кілька таких депутатів. Але вони не матимуть проблем домовитися, бо не мають ідейних суперечностей. Той-таки Ігор Марков з Одеси, що переміг "регіонала" Олексія Гончаренка, але всі одесити чудово знають, що частина місцевої "регіональної" еліти підтримували саме Маркова. Звісно, він буде з "Регіонами". Це люди, або близькі до бізнесу, або ідейно близькі, або просто приховані "регіонали".

Серед мажоритарників є група, що складається з 7-10 осіб, яких я називаю політичними трейдерами. Вони претендують на відносно самостійну роль і намагатимуться згуртувати навколо себе інших мажоритарників. І не лише їх. Це і Петро Порошенко, і Віктор Балога, і Давид Жванія, і деякі інші депутати. Вони будуть торгуватися. Це не означає, що вони будуть проти ПР, але домовлятимуться. Виступатимуть ситуативними союзниками влади й виторговуватимуть собі якісь посади, зокрема в "хлібних" комітетах. Думаю, Порошенко може претендувати на бюджетний комітет. Між тим-таки Порошенком, Литвином, Жванією ділові стосунки, і вони можуть займати спільну позицію на перемовинах з "регіоналами".

Є група осіб, які пройшли від малих партій. Це Віктор Балога з двома братами від Єдиного центру, два депутати від Народної партії Володимира Литвина і Миримський від партії "Союз". Олег Ляшко точно не буде з владою. Миримський буде точно з "регіоналами". Гриневецький із Народної партії теж. А от Литвин намагатиметься зберегти певну самостійність.

Основним завданням для Порошенка і для Балоги буде створення власних фракцій. Інша річ, що "регіонали" всіляко цьому опиратимуться. Будуть інтегрувати у себе мажоритарників поодинці. І тоді буде боротьба інтересів і впливів.

Cеред опозиціонерів у зоні ризику "тушкування" насамперед депутати-бізнесмени, яких можуть ламати через коліно. Але, якщо Партія регіонів спробує провести "тушонку" у великих масштабах, це неминуче призведе до критичних оцінок з боку Євросоюзу і до визнання цих виборів недемократичними. "Регіонали" про це знають, але діють тупо й прямолінійно. Є другий варіант — не створювати єдиної більшості, а працювати в режимі "від голосування до голосування". Треба проголосувати за керівництво Ради — будь ласка, — домовляються з мажоритарниками за комітети й отримують голоси. І так само по інших питаннях. Під кожне голосування можна формувати окрему більшість. І тоді цих депутатів важко буде назвати "тушками".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко й Балога хочуть власні фракції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути