Ексклюзиви
пʼятниця, 26 січня 2018 07:25

"Порошенко готував новий склад ЦВК майже три роки"

— Радий, що всі фракції внесли кандидатури. Важливо, щоб ми мали повністю оновлений склад Центральної виборчої комісії. Спільно несемо відповідальність за якісне проведення президентських і парламентських виборів, — говорить президент 52-річний Петро Порошенко 23 січня. На зустрічі з головою Верховної Ради 46-річним Андрієм Парубієм підписує подання на призначення нових членів Центрвиборчкому.

Імена 13 кандидатів оприлюднили на сайті президента. За даними громадянської мережі "Опора", шість із них від "Блоку Петра Порошенка" — директор департаменту МВС генерал Михайло Вербенський, заступник завідувача секретаріату комітету Верховної Ради з правової політики та правосуддя Ольга Желтова, помічник народного депутата Ірини Фріз Світлана Кустова, викладач права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Лотюк, завідувач відділу Адміністрації президента Віталій Плукар, Тетяна Сліпачук — імовірно, партнер юридичної фірми. Від "Народного фронту" четверо — перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька, народний депутат Ірина Єфремова, викладач права Києво-Могилянської академії Леонтій Шипілов, екс-заступник міністра Кабміну Надія Синиця. По одному від "Самопомочі" — колишній заступник голови Комітету виборців Євгеній Радченко, Радикальної партії Олега Ляшка — народний депутат Тетяна Юзькова. З групи "Відродження" — суддя Дарницького районного суду Києва Алла Басалаєва.

Вони пройдуть спецперевірку — чи не підпадають під люстрацію, чи не мали судимостей. Переглядатимуть їхні декларації. Парламент розгляне рішення про призначення у лютому.

У 13 з 15 нинішніх членів ЦВК сплив термін повноважень, який становить сім років. 2014-го Верховна Рада змінила закон про Центральну виборчу комісію і зобов'язала її членів продовжувати виконувати свої обов'язки, щоб провести позачергові вибори президента. Комісію очолює Михайло Охендовський. Фігурує в кримінальному провадженні щодо "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, його підозрюють в отриманні понад 1,2 млн грн хабара.

— Порошенко хоче мати підконтрольну ЦВК. Більшість у запропонованому складі наближені до теперішнього політичного клану, — каже політолог 29-річний Микола Давидюк.

— Петро Олексійович не бажає змінювати систему. Боїться програти на виборах. Розраховує на адмінресурс і сталінське прислів'я: важливо не як голосують, а як рахують.

Заміна старої ЦВК, що втратила суспільну довіру, на нову без неї, не є вдалим політичним кроком. Виглядає, як латання дірок.

З таким складом Центрвиборчкому знову битимемо рейтинги за кількістю міжнародних спостерігачів для контролю за виборами. Порошенко готував його майже три роки. Це його ідеальний склад. Як у кучмівські 1990-ті, комісія стає одним із залежних від влади органів.

— 31 березня залишиться рік до президентських виборів. До цієї дати ЦВК повністю не змінять, а суспільство все більше буде розчаровуватися: чому Верховна Рада не може прийняти просте, технічне рішення? — говорить директор Комітету виборців України 43-річний Олексій Кошель.

— За кожну кандидатуру парламент має голосувати окремо. Фракції пропонують кандидатури відданих людей. Однак у списку переважають фахові юристи. Є незалежні експерти, як Євген Радченко і Леонтій Шипілов. Більшість у ЦВК мали би сформувати вони. Зараз перед комісією стоїть завдання — реформуватися самій, розширити повноваження.

Не треба перебільшувати роль ЦВК у виборах. Навіть теперішній одіозний склад показав, що вплив на кампанію не настільки великий.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко готував новий склад ЦВК майже три роки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути