середа, 12 грудня 2012 06:15

"Порівняно з Януковичем, Кучма сприймається ледь не національним героєм"

Колишній керівник сумської міськорганізації "Свободи" 58-річний Іван Мозговий написав заяву про вихід із партії. Звернувся до її лідера Олега Тягнибока із листом. У ньому звинувачує керівника місцевої облорганізації, новообраного депутата Ігоря Мірошниченка, у бездіяльності та "вождізмі". У Сумській області "Свобода" набрала на виборах 6,4% голосів і посіла п'яте місце.

— Я не скажу, що всі, хто проголосував за "Свободу", є її однодумцями, — каже Іван Павлович. — Багато людей досить далекі від ідей партії. Але підтримали "Свободу" на зло Партії регіонів.

На що розраховують ці люди?

— Що від "Свободи" не буде в парламенті "тушок". Люди хочуть бачити жорстку опозицію владі. Мені доводилося чути: "Голосував за "Свободу". Може, вони рішучіші, ніж БЮТ, наб'ють морду "регіоналам". Це наївність і відсутність політичної зрілості. Але вона засвідчує: народу набридло те, що вони бачать кожного дня.

Як на Сумщині ставляться до влади?

— У нас протестні настрої. Незадоволені бізнесмени, пенсіонери, ті, хто мають низькі зарплати. У нас слово "регіонал" тотожне лайці. Порівняно з Януковичем, Кучма сприймається ледь не національним героєм.

Є така парадоксальна ситуація, що люди словесно виражають протест, але коли доходить до діла, що треба вийти на вулицю, кажуть: "Вийдіть, але без мене". У нас немає належного рівня революційності, який би вивів маси на вулиці. Але якщо влада буде діяти старими принципами — почне підкуп депутатів, спробує загнати опозицію в ізоляцію, то ймовірно отримає негативні плоди. У певних регіонах суспільство може вдатися до опору. Можливо, що і з нашої області почнеться. Але не хотілося б такого сценарію.

Які завдання стоять перед Україною?

— Ми фактично в ізоляції: наша валюта балансує на межі, відсутня нормальна судова система, переслідують опозицію, витрати за так звані реформи переклали на плечі громадян. У такій ситуації не можемо реально сподіватися на підтримку Заходу. Влада повинна підняти жалюгідний рівень життя.

У новій Верховній Раді має відбутися процес демократизації — спроба досягнення консенсусу з опозицією. Якщо і надалі гнутимуть лінію а-ля Чечетов "розведемо як кошенят", це погано для них закінчиться. Влада має зрозуміти, що не треба пробуджувати агресивні інстинкти, бо тоді процес може бути некерованим.

Якою мала б бути загальнонаціональна ідея?

— Утвердження сильної соборної демократичної держави. Треба взяти приклад Польщі. Там є комуністи, соціалісти, консерватори. Але їм не спадає на думку торгувати інтересами своєї країни. Ніхто не ставить завдання увійти до Російської Федерації чи Німеччини. А в нас піднімається питання про доцільність існування Української держави.

Не варто очікувати на нового месію. Його функції ми маємо виконати всі разом. Треба дискутувати, сперечатися, пропонувати різні підходи й ухвалювати рішення у правовому полі. Національну ідею не повинна монополізувати жодна політична сила. Бо тоді неможливо розраховувати на підтримку її більшістю громадян.

Зараз ви читаєте новину «"Порівняно з Януковичем, Кучма сприймається ледь не національним героєм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути