пʼятниця, 06 липня 2012 00:00

По Януковичу жбурляли яйцями

Автор: фото: Євген ЖАРОВСЬКИЙ
  4 липня мітингувальники сидять біля центрального входу в Український дім у центрі Києва. Там триває акція протесту проти мовного закону. На сходах за спинами протестувальників  — дерев’яний щит із зображенням президента Віктора Януковича та написами ”Досить”, ”Банду геть”, ”Не мовчіть”
4 липня мітингувальники сидять біля центрального входу в Український дім у центрі Києва. Там триває акція протесту проти мовного закону. На сходах за спинами протестувальників — дерев’яний щит із зображенням президента Віктора Януковича та написами ”Досить”, ”Банду геть”, ”Не мовчіть”

Вулицею Трьохсвятительською до столичного Українського дому під'їжджає автобус із 30 "беркутівцями". О 21.40 у середу ще стільки ж уже чергують біля будівлі. Там другу добу протестують проти прийняття закону "Про засади державної мовної політики".

— Боїться нас влада. Втіхаря присилає "Беркут", коли вже стемніло, — каже один із протестувальників, років 60.

Включають українські пісні з динаміків на даху білого мікроавтобуса "фольксваґен", припаркованого біля сходів. Там стоять і сидять із півтисячі людей. У більшості — згорілі від сонця обличчя та руки. Видно, що стомлені. Тримають прапори з символікою Об'єднаної опозиції, "Удару" Кличка. Час від часу до мікрофона виходять охочі й зачитують вірші.

На білих пластикових стільцях сидять нардепи-"нунсівки" Ксенія Ляпіна та Лілія Григорович. Про щось розмовляють. Поруч на розкладачці лежить їхній однопартієць Іван Стойко. Вони не їдять другу добу, як оголосили голодування.

Біля центрального входу до Українського дому стоїть дерев'яний щит. На ньому портрет президента Віктора Януковича. Поряд — лоток з яйцями. Роздивитися зображення підходить чоловік років 20 у синій футболці з логотипом "Свободи". Помічає яйця, бере одне, відходить на 2 м і кидає в щит.

— На тобі, гарант. От якби так ще й у реальності, — сміється.

До зображення підходять ще четверо. Б'ють так сильно, що жовток розлітається в різні боки і бризкає на складені поряд речі. Через це метання припиняють.

О 21.45 з'являється "нунсівець" 44-річний В'ячеслав Кириленко в сірій футболці та джинсах. Люди питають у нього, де лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк.

— Хлопці втомлюються, треба міняти один одного, — пояснює.

Неподалік на сходах із прапором на плечах сидить Іван Орженко, 73 роки. Дивиться на політиків і криво всміхається.

— Добре, що так звані політичні лідери не підходять до мікрофону і не виголошують своїх дурнуватих промов. Нудно вже від них, бо кожен раз одне й те саме, а результату нема. Хай вчаться в "регіонала" Чечетова. Той красиво сказав, що розвів опозицію, як кошенят. Не тільки їх, а й український народ, — чоловік піднімається і йде в натовп.

За годину підходить лідер "Свободи" Олег Тягнибок, 44 роки. Його обступають однопартійці.

— Усе це почалося зі "Свободи", — тихо каже Олег Тягнибок. — Підняли київський осередок, щоб блокувати пресуху Януковича. А пацани з опозиції одразу тут як тут, а "Свобода" тіпа і ні при чьом.

До Тягнибока намагається протиснутися чоловік років 60.

— Чому не пускаєте? У нас же демократія. Я хочу послухати, — обурюється.

— А в нас нарада, не заважайте, — відповідає хтось зі "свободівців".

Опівночі з протестувальниками вітається лідер партії "Удар" 41-річний Віталій Кличко.

— Щойно починаються вибори, політики використовують мовне питання, щоб відволікти від проблем, які дійсно є: безробіття, високі ціни, мізерні пенсії, низькі соціальні стандарти, — говорить російською. — Соціологія свідчить, що мовне питання перебуває на 31-му місці. Тобто воно не актуальне, але політики продовжують розколювати суспільство.

До першої ночі протестувальників меншає вдвічі. Частина тих, що лишилися, умощуються спати. Кладуть покривала на землю або підстеляють газети. Інші ходять, роблять зарядку, щоб не заснути. Із динаміків гучно лунає музика.

— Підйом, вставайте швидко! — хтось кричить о 4.40.

Люди біжать до центрального входу. Його вже заблокувала шеренга з 20 правоохоронців у чорній формі. На спинах написано "міліція". Мають захисні наколінники та налокітники. У руках тримають каски.

— Це хто такі? Де погони? Де жетони? Це не міліція, а якась армія з Московії. Хлопці, ви з якої області? З Оренбурзької? Чи з Донецької в Київ на підвищення приїхали? — питає один із "свободівців".

Ті стоять мовчки. Підходить 51-річний Іван Стойко. Він блідий.

— Маєте виявити повагу до народного депутата і викликати вашого головного, — спокійно каже. — Нам тут сказали, що ви стали через порушення нами внутрішнього порядку. Що ми порушили?

За кілька хвилин шеренга правоохоронців рушає від дверей.

— Ганьба! — кричать протестувальники.

— Почуваюсь я так собі, — каже Іван Стойко. — Аби не гірше. Голова болить, слабкість по всьому тілу. Проте Бог помагає.

У четвер, 5 липня, продовжують голодувати дев'ятеро нардепів-"нунсівців" Ксенія Ляпіна, Ярослав Кендзьор, Лілія Григорович, В'ячеслав Кириленко, Володимир Мойсик, Микола Кульчицький, Зиновій Шкутяк, Іван Стойко та Андрій Парубій.

Зараз ви читаєте новину «По Януковичу жбурляли яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути