середа, 18 жовтня 2017 07:55

Під Верховною Радою вимагали новий закон про вибори

— Я такої кількості правоохоронців коло Верховної Ради ще не бачив. Здається, під час Майдану їх тут стільки не було. Квартал повністю оточений у два кільця, — говорить народний депутат 36-річний Мустафа Н­­айєм 17 жовтня близько 9:30 на вул. Грушевського поблизу Верховної Ради в Києві. Тут триває акція "Всеукраїнський збір". Вимагають створення антикорупційного суду, скасування депутатської недоторканності та ухвалення нового виборчого закону — без мажоритарних округів.

Урядовий квартал перекритий правоохоронцями. Від станції метро Хрещатик по вул. Інститутській вони стоять по всьому периметру — майже через кожен метр. Під'їзд до Адміністрації президента перекритий. Потрапити до Верховної Ради можна тільки пройшовши крізь рамки з металодетекторами.

Просять показати речі в сумках і рюкзаках. Сюди йдуть групами люди з плакатами і прапорами — "Свободи", "Демальянсу", "Батьківщини", "Самопомочі", "Руху нових сил", "Громадянської позиції", "Правого сектора", Народного руху, "Справедливості", "5.10", "Альтернативи". Збираються біля сцени. Входи до будівлі парламенту перегородили кілька шеренг поліцейських та нацгвардійців. Двірники метуть біля них опале пожовкле листя.

37-річна Марина Горбатенко тримає плакат: "Виносимо козлов — швидко, якісно. Ваші цинічні бандери".

— Порошенко не зробив обіцяного. Сподівалася, що не буде договорняків, — каже Горбатенко.

Неподалік будівлі парламенту зникає мобільний зв'язок деяких операторів. Не можна ні подзвонити, ні послати повідомлення.

Злата Шевченко, 42 роки, прийшла на мітинг із рожевою трояндою:

— Українці стали кращими. Попри війну — мудрішими й добрішими. Я вже три роки розмовляю українською. Майдан не сприймала. Відчувала себе "русским человеком", маючи громадянство України. Я — кримчанка. Потім сталася анексія. Я почала усвідомлювати ситуацію. Ми переросли тих, хто сидить у кабінетах. Ми — кращі за них. Нехай забирають дітей і їдуть — куди завгодно. Навіть подаруємо їм те, що вони ­накрали.

Біля Олексія Караульного, 67 років, збираються люди. Він показує всім фото з ­Юлією Тимошенко. Час від часу б'є у церковний дзвін, який приніс.

— Цим дзвоном підіймав людей 2010-го. Нас було 20. Тоді кричали: "Кучму — геть". Потім "Ющенка — геть", "Януковича — геть". Тепер: "Петю — геть" і всю їхню бандитську бригаду. До влади має прийти нормальна людина.

За годину площа заповнена. Люди фотографуються на тлі прапорів. Хтось приніс великий білий стяг з обличчям за ґратами. Воно подібне до обличчя президента Порошенка.

— Люди в цьому парламенті обрані за законом Януковича. Коли Порошенко балотувався в президенти, говорив: "Перше, що зроблю, — скасую цей ганебний закон. І ви будете визначати, хто представлятиме вас у парламенті, а не сума, заплачена керівництву партії". Через три роки після Євромайдану Порошенко жодним словом не згадав про зміни виборчого законодавства, — каже зі сцени 59-річний Олег Рибачук — колишній віце-прем'єр і засновник руху "Чесно". — Давайте змусимо їх за два роки до виборів прийняти наші правила.

Люди аплодують.

— Мы будем идти до конца. У нас всегда был выбор — между учебником истории и журналом "Форбс", — каже колишній заступник генпрокурора 36-річний Давід Сакварелідзе. Він — соратник екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. — Мы всегда выбирали учебник истории. Потому что нет лучшего, чем войти достойно в историю вместе с вами. История пишется сегодня и здесь. Мы не разойдемся, пока не достигнем нашего совместного результата. Мы будем стоять против олигархов.

Люди скандують: "Банду геть!" Кілька жінок біля сцени їдять домашні бутерброди.

— Три роки тому побачив, що було на Майдані і взяв українське громадянство, — каже зі сцени мер Глухова 63-річний Мішель Терещенко. Вийшов на виступ зі своєю дружиною Оленою Єскіною, 39 років. — Думав допомогти українцям зробити країну іншою. Думав, що президент Порошенко буде допомагати. І він казав: "У тебе в Глухові все вийде". Досі чекаємо його допомоги. А він продав Сумщину проросійським силам. І банда керує областю. Проти мене працюють поліція, прокуратура, губернатор.

— Держись, француз! — кричить чоловік із натовпу, на вигляд років 50.

На моніторі зі сцени вмикають трансляцію погоджувальної ради в парламенті. Там виступає Юлія Тимошенко. Далі передає слово Мустафі Найєму. Коли слово бере спікер Андрій Парубій, виступ вимикають.

— Досить! Вони говорять одне й те ж. Я це по телевізору чую. Нам треба люди з новим мисленням, — голосно говорить під сценою 60-річний Мирослав Різванюк із Луцька.

Людей біля сцени більшає. Неподалік чути вибухи. Присутні насторожуються. Ніхто не знає, що це.

— Щось підривають? Бомби? — перешіптуються. — То нас лякають. Не бійтеся.

Киянин 60-річний Олександр Дольський тримає плакат "Здохніть від недоторканості".

— Написал это для наших депутатов. Все должны быть равны перед законом, — каже. — Пока этот протест мирный. А как будет дальше? Я давно потерял страх перед несправедливостью. Если дойдет до конфликта, готов прорываться через кордоны полиции, чтобы власть в стране стала для людей. ­Должны начать очищение с Верховной Рады и ­Администрации президента.

— Звертаюся до побратимів, які з'їли ложку дьогтю під назвою війна. Чи ви стояли на передовій, щоб тут вас у клітку загнали? Думаю, ні, — говорить зі сцени народний депутат Володимир Парасюк, 30 років.

— Основна їхня функція по відношенню до нас — роз'єднати. Щоб потім володарювати. Тут зібралися від найрадикальніших партій до найліберальніших. Ми всі за одне — щоб у цій країні змінилися правила та закони.

Ще народний депутат Петро Олексійович запросив мене на свою інавгурацію. Я йому тоді сказав: "Вас історія не буде посередині судити. Будете або національним лідером, або національним зрадником". Зараз можу сказати, що він із величезною швидкістю наближається до другого. Тікати нема куди. Ми все заберемо, що ви вкрали. І буде це дуже швидко.

Близько 12:00 на сцену виходить колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, 49 років:

— За последние годы произошло только одно изменение. Один человек в своих руках узурпировал всю судебную власть. Поэтому для украинцев нет справедливости. Суды существуют только для него и его бизнес-партнеров. Этот же человек узурпировал всю Верховную Раду. В Украине нет больше политического процесса. Ничего уже в стране к лучшему не изменится. Пока есть Порошенко — будет нищета, унижение, эмиграция молодежи, падение престижа Украины, разворовывание денег. Мы должны требовать, чтобы Порошенко подумал об уходе со своего поста. Это не ультиматум. Это мой совет президенту.

На сусідній вул. Інститутській біля Національного банку мітингують прихильники партії "За життя" Вадима Рабіновича та Євгена Мураєва. Туди пускають без металошукачів.

Парасюк дав копняка Гелетею

Під час акції 17 жовтня позафракційний нардеп 30-річний Володимир Парасюк під будівлею Верховної Ради кинувся з кулаками і дав копняка керівнику Управління держохорони Валерієві Гелетею, 50 років.

Нардеп порадив йому збільшити кількість охоронців. Потім пригадав Іловайську трагедію. Тоді загинули 366 українських воїнів, зникли безвісти 158. Гелетей улітку 2014-го був міністром оборони. Він сказав Парасюку щось нерозбірливе.

— Хто гівнюк, тварюко? Хто гівнюк? — вигукнув народний депутат, штовхнув Гелетея і вдарив ногою.

— Це, м'яко кажучи, антисоціальна поведінка народного депутата, який прикривається недоторканністю, — говорить Валерій Гелетей. — Парасюк неадекватно поводився. У мене руки були в кишенях. Там стояли керівники поліції. Я з ніякою заявою нікуди не звертався.

Зараз ви читаєте новину «Під Верховною Радою вимагали новий закон про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути