вівторок, 10 грудня 2019 07:50

Під Офісом президента встановили три намети

Автор: REUTERS
  Учасники акції ”Висадка на Банковій” під Офісом президента у столиці гріються біля діжки з вогнем у неділю, 8 грудня. Залишаються ночувати в очікуванні результатів переговорів Володимира Зеленського з Володимиром Путіним у Парижі у понеділок
Учасники акції ”Висадка на Банковій” під Офісом президента у столиці гріються біля діжки з вогнем у неділю, 8 грудня. Залишаються ночувати в очікуванні результатів переговорів Володимира Зеленського з Володимиром Путіним у Парижі у понеділок

8 грудня під Офісом президента провели акцію "Висадка на Банковій". Приурочили до перемовин у Парижі 9 грудня. Там зустрічатимуться президенти України Володимир Зеленський, Росії — Володимир Путін, Франції — Емманюель Макрон і канцлерка Німеччини — Анґела Меркель. Так намагаються нагадати українському гаранту, що за його діями слідкують. На думку активістів, це змотивує Зеленського не йти на поступки російському агресору і відстоювати українські інтереси.

О 18:30 під Офісом президента, розташованого на вул. Банковій, 11, в урядовому кварталі Києва, зібралися з півтисячі людей.

— Для мене "червона лінія" — це межа ­здорового глуз­ду, яку переходити не можна, — каже Денис Любченко, 24 роки, активіст Все­української громадської організації "Солідарна молодь". — Сподіваюся, що ця зустріч пройде продуктивно для нас, а не для Путіна. Але я пам'ятаю його (Зеленського. — ГПУ) зустріч із Трампом і розумію, що нашому президенту буде боязко щось вимагати.

З боку Інститутської активісти монтують пересувний кінотеатр і пункт обігріву. Туди йдуть, щоб записатися у варту на ніч. Праворуч, із вул. Лютеранської, ставлять імпровізовану кухню, де можна випити кави та чаю.

— Зеленський слідкує за акціями протесту і реагує на них. Він бачить, що суспільство не дасть йому ділити державу, продавати нашу землю, — каже ветеран війни Ярослав Лисенко. — Мені здається, Україна взагалі ще не бачила всю потугу своїх громадян, а ця влада вже показала, що не захищає наших інтересів.

Поліція контролює підходи до Банкової. Періодично не дає занести діжки й дрова під Офіс президента.

Дві бочки таки з'явились у дворі. Активісти кажуть, що це є і обігрів, і натяк владі.

— Зеленський психологічно слабший за Путіна. Той досвідчений політик, може нашого президента розвести. Тоді буде найжахливіший сценарій із можливих, — каже Ярослав Лютий, колишній боєць батальйону ім. генерала Кульчицького.

Напроти діжки стоїть колишній політв'язень кримський татарин 32-річний Ісмаїл Рамазанов:

— Для мене "червона лінія" — сама зустріч із Путіним. Йому треба чи вмазати, чи хоч у писок плюнути. Хоча Зеленський — слабка людина, і не здивуюся, що він йому руку потисне, — говорить Рамазанов.

— "Червоні лінії" — це наша незалежність, армія, мова та віра. Тобто все, що було створено за п'ять років, — каже киянка Любов Миколаївна.

— Шкода, що за цей час знайшлися люди, які намагаються нас пофарбувати. Шкода, що знов на свободі всі ці Лукаші й Портнови, які були причиною попереднього Майдану, — додає.

У цей час на сцені виступають політики й громадські активісти.

— Я взагалі проти політики, яку проводить теперішній президент. Особисто мої "червоні лінії" — продаж землі і здача території, — каже киянка Лілія. Прізвища не називає. — Я — оптимістка і вважаю, що новини будуть хорошими.

Навколо діжки гріються чоловік і три жінки. Їх оточують фотографи. Тріскоту дрів і їхніх розмов не чути за клацанням фотоапаратів.

В повітрі клубочиться дим.

— О, запахло Майданом, — каже хтось позаду.

Після 21:00 стає холодно, здіймається вітер.

— Принесла канапки для людей. Минулого разу поїхала сюди, а додому в Крим вже повернутися не змогла, — говорить волонтерка Оксана Лебідь, 49 років.

Навпроти дверей до Офісу президента студенти збирають три намети.

— Стоятимемо, залежно від того, що завтра станеться. Але віримо, що Україна переможе. Якщо — ні, то перемогу буде робити активна меншість, — кажуть.

Для тих, хто залишився на ніч, виступають українські рок-гурти.

Ніч на Банковій минула без інцидентів. Там залишаються близько сотні акти­вістів.

"Наметове містечко функціонує. Хороші люди, гарний настрій. Сподіваємося, у Парижі президент відчуває наше плече", — пише у "Фейсбуку" координатор Руху опору 42-річний Михайло Басараб.

20 тисяч учасників акції "Червоні лінії для Зе" прийшли 5 грудня на майдан Незалежності у Києві. Її організували "Батьківщина", "Свобода" та "Європейська солідарність". Під час мітингу у п'ятого президента Петра Порошенка кинули яйцем. Не влучили.

— Віче, яке збирається на Майдані — не протестне. Це віче підтримки України. Щоб Росія, Франція, Німеччина почули — ми за ці "червоні лінії" не вийдемо, — каже Порошенко. — Ми чітко знаємо, що потрібно Україні.

Зараз ви читаєте новину «Під Офісом президента встановили три намети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути