середа, 12 травня 2010 04:14

Павличка з мітингу забрала "швидка"

"Моему отцу 98 лет. Он родился при царе, пережил Сталина. Сейчас говорит мне: "Если бы была молодость, взял бы автомат и стрелял их за то, что они нас опять подкладывают под Россию", — розказує 70-річний киянин Володимир Матюша у вівторок вранці біля Верховної Ради.

Він прийшов на мітинг опозиції висловити протест проти дій влади. Всього зібралися близько 3 тис. людей. Тримають прапори БЮТу, "Свободи", "За Україну!", Народного руху. Таблички з написами: "Ні таємним угодам!", "Об"єднаймося на захист держави!", "Геть бандитську владу!". На куртках і жакетах — значки з написом "Я не торгую Україною".

Активісти партії "За Україну!" збирають біля себе людей. Показують книжку "100 великих диктаторів".

— Ми хочемо, щоб Янукович і Литвин вивчили біографії таких диктаторів, як Муссоліні й Чаушеску. Хай згадають, що з ними сталося, — пояснює 21-річна Наталія Власенко. — Вони не думають про Україну! Хай ідуть у відставку!

Прихильники "регіоналів" теж прийшли під стіни парламенту. Їх також близько 3 тис.

Стоять тихо.

На початку одинадцятої ранку на сцені з"являються представники Комітету захисту України. Мітинг відкриває його координатор письменник Дмитро Павличко, 80 років.

— А де ж Юля? Чому Юлі нема? Без неї ніяк, — перешіптуються в натовпі.

Неподалік від сцени зупиняється чорний "мерседес" 49-річної Юлії Тимошенко. За 5 хв. вона виходить з авто. Переглядає вміст рожевої папки, яку тримає. Щось тихо говорить Павличку.

До сцени підходить 41-річний лідер Всеукраїнського об"єднання "Свобода" Олег Тягнибок. Павличко кличе його на сцену.

— Ця влада Януковича і його оточення трошки для себе не уяснила, що Київ — не Донецьк і не губернія, — каже лідер "Свободи". — Далі за губернатора Донецької області він не виріс. Якщо Янукович думає, що тут, у Києві, він зможе будувати свою кліку, то помиляється.

Завершує мітинг Тимошенко:

— Багато людей обурюються дома, у своїх студентських групах. Але для того, щоб народ міг впливати на все, що робить Янукович, сьогодні треба стояти на майданах.

Януковичу й Литвину треба вивчити біографії таких диктаторів, як Муссоліні та Чаушеску. Хай згадають, що з ними сталося

Починається дощ. 50-річний "бютівець" Анатолій Семинога відкриває над екс-прем"єркою парасольку. Тимошенко дістає із папки кілька аркушів.

— Я тримаю лист заступника міністра палива й енергетики Росії до українського міністра. Зверніть увагу, навіть міністр Росії не пише міністру України. Це вважається принизливим. А пише заступник.

Зазначає, що в додатку до цього листа йдеться про заходи, які "забирають в України по всіх напрямках паливно-енергетичного сектору наше майно". Тимошенко додає, що після того, як 17 травня Янукович і Медведєв підпишуть таємні угоди, в України нічого не залишиться.

— Пустіть мене до неї, — кричить із натовпу жінка. Розпихує ліктями людей.

— Не заважайте, — відповідає сусідка і відштовхує її трохи назад.

Опозиціонери спускаються зі сцени. Лідер БЮТу йде до людей. Розписується на календарях, тисне руки, декого обнімає. Сідає в машину.

Біля мікроавтобусу спотикається Павличко, ударяється головою і розбиває брову. Його оглядають лікарі, ставлять попередній діагноз — розрив хрестоподібної зв"язки лівого коліна. Поета забирає "швидка".

У цей час у сесійній залі Верховної Ради кілька "регіоналів" стоять біля трибуни.

— Ми не блокуємо. Навпаки, охороняємо, щоб опозиціонери не заблокували, — усміхається в кулуарах Юрій Мірошниченко, 40 років.

Від столу реєстрації йде "нунсівець" 42-річний Микола Катеринчук.

— Юра, йдемо на вулицю. Треба і там показатися, — говорить до Юрія Кармазіна. Поплескує його по плечу. Виходять на вулицю, де відбувається мітинг.

До зали заходить спікер Володимир Литвин, 54 роки. Позаду — особистий охоронець із парасолькою. Стає за кілька метрів від свого шефа біля урядової ложі.

Спікер говорить, що депутати мають добровільно сплатити вартість майна, яке було пошкоджено під час бійки в залі 27 квітня:

— Матеріальна шкода перевищує 900 тисяч гривень.

Мікрофон умикає нардеп від НУ-НС 38-річна Ірина Геращенко.

— Вам як спікеру було б правильно поцікавитися здоров"ям депутатів, які постраждали під час сутичок у парламенті. І ще, чому в ложі уряду перебуває людина з парасолькою? Ми хочемо від нашої фракції дізнатися хто це, чому ця людина озброєна? Чи це вже виходить, що ми ховаємося не тільки від людей, або ви вже боїтеся ваших колег. Хто це?

— Хай секретаріат розбереться, хто де стоїть, — опускає голову Литвин. — Я шановну колегу просив би розібратися, хто вносить до зали димові шашки, і потім демонструвати принциповість. Не чиніть те, що ви чините. І будьте принаймні не тільки депутатами, а й жінками.

За кілька хвилин охоронцю по телефону дають команду вийти із зали.

Литвин розпрямляє спину і зачитує прізвища п"яти "бютівців", які перейшли до коаліції. Це Олександр Бужерак, Валерій Камчатний, Олег Гейман, Євген Константинов та Юрій Крук. Жодного з них у залі немає.

Лідер фракції БЮТу Іван Кириленко вмикає мікрофон. Вимагає термінового звіту уряду про перебіг переговорів щодо українсько-російських угод, підписання яких має відбутися 17 травня.

Парламентарі приймають рішення заслухати звіт у середу. Литвин каже, що доповідачем буде перший віце-прем"єр Андрій Клюєв. Після цього ставить на голосування призначення першим віце-спікером комуніста Адама Мартинюка.

— Ця посада мала б належати опозиції, — говорить у мікрофон "бютівець" Олег Ляшко, 37 років.

— Я йду відповідно до регламенту. Якщо опозиція має альтернативні кандидатури, вносьте письмово. А поки що є лише кандидатура Мартинюка, — каже Литвин.

Депутати голосують. Мартинюка підтримують 246 парламентарів. "Регіонали" по черзі вітають його. Цілують.

— Адаме Івановичу, не блокуйте роботу Верховної Ради. Займіть робоче місце, — усміхається спікер.

Той із чорною папкою і карткою для голосування іде в президію. Сідає й починає підписувати якісь документи.

— Я взагалі в шоці. Мене дивує сьогоднішня спокійна поведінка опозиції в сесійній залі. На засіданні фракції Юлія Тимошенко закликала блокувати трибуну, коли призначатимуть Мартинюка. Але не можу зрозуміти, чому наші лідери повели себе по-іншому, — обурюється в кулуарах "бютівець" 70-річний Павло Мовчан.

Повз нього з охоронцем проходить Юлія Тимошенко. Розмовляє по телефону.

— Я тобі сказала, роби так! — каже у слухавку. Підходить до журналістів. Повторює слова зі свого виступу на мітингу. Каже, що Янукович 17 травня знову здаватиме національні інтереси.

— Оппозиция еще не сгинула? Скоро сгинет! — вигукує "регіонал" Михайло Чечетов, 56 років. — Вам всем тут что медом помазано, что вы все претесь в парламент к камерам?

Тимошенко вдає, що не чує його.

Маршрутку з Вінниці не пустили в Київ

Маршрутку, що їхала з Вінниці до столиці 11 травня, із півдороги завернули працівники Державтоінспекції.

— Вчуся на курсах підвищення кваліфікації вчителів англійської, — розказує 27-річна Алла Яремчук. — На свята їздила додому. У вівторок сіла на залізничному вокзалі на маршрутку о 6.30. О дев"ятій ранку мали бути у столиці. Автобус "Мерседес-Спрінтер", ззаду були вільні місця.

Працівники ДАІ зупинили мікроавтобус на виїзді з Житомира.

— Перевіряли хвилин 20, водій бігав туди-сюди, із документами возився. Коло мене сиділи люди, які їхали в Бориспільський аеропорт. Вони побігли на трасу спиняти інші маршрутки. А даїшники їх вернули. Жінка розплакалася. Мусили показувати білети на самольот — тоді їх відпустили. У пасажирів документи перевіряли, питали куди і зачєм їдемо. В кого були командіровочні листи чи студентські, їх посадили в якийсь автобус на зупинці. Ну прямо, як у гестапо.

Ну прямо, як у гестапо. Цікавилися чи ми друг друга знаємо

Цікавилися чи ми друг друга знаємо. У мене відрядження не було, то нас лишили в автобусі. Водітєль зайшов білий як стіна. Роздав пасажирам гроші. Вибачився. Сказав, що змушений повертатися у Вінницю, бо в Києві мітинг протесту й туди пускають лише рейсові автобуси з автовокзалу.

10 травня по обіді не курсували маршрутки до Києва з Кременчука Полтавської області. Офіційних пояснень ніхто не давав. Водії розказували, що даїшники їм "настійливо рекомендували не виїжджати в рейси". У вівторок міська ДАІ пояснила, що то була позапланова перевірка. І з рейсів зняли несправні машини.

Не продавали квитків на ранкові електрички 11 травня з Чернігова та з Ніжина до столиці.

Валентина МУРАХОВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Павличка з мітингу забрала "швидка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути