четвер, 09 серпня 2007 17:42

Павленко літаком передав бокали для Ющенка

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Губернатор Житомирщини Юрій Павленко та його прес-секретар Юлія Головльова під час інтерв’ю в кав’ярні на вулиці Богдана Хмельницького в Києві 7 серпня 2007 року
Губернатор Житомирщини Юрій Павленко та його прес-секретар Юлія Головльова під час інтерв’ю в кав’ярні на вулиці Богдана Хмельницького в Києві 7 серпня 2007 року

"Сьомий!" — так 32-річний губернатор Житомирщини Юрій Павленко хвалився по телефону президентові Віктору Ющенку про свій номер у виборчому списку блоку "Наша Україна — Народна самооборона".

Минулого вівторка, після з"їзду блоку, Павленко відразу поїхав на вулицю Богдана Хмельницького до офісу компанії "Нафтогаз України". Напередодні в Житомирі за борги перестали подавати газ на комунальні об"єкти. Губернатор дві години домовлявся про те, як їх погашатимуть. Газ пообіцяли включити.

Через дорогу від "Нафтогазу" — кілька кав"ярень. Одна з них раніше називалася "Планета спорту". Павленко пропонує поспілкуватися там. Сідаємо за столик на літній терасі кав"ярні. Губернатор замовляє каву з молоком.

Чи залишитеся головою обласної держадміністрації після виборів?

— Із задоволенням залишався б на цій посаді. Тим більше, що є нормальні результати роботи. Але не все залежить тільки від мене. Є президент, партія. Вони можуть вирішити, що я більш потрібний на іншій позиції. Важливі й результати виборів: якщо блок "Наша Україна — Народна самооборона" набере в Житомирській області найбільше голосів, то я це сприйматиму як вимогу до мене працювати далі. А якщо блок провалиться, тоді навіщо області губернатор, якому не довіряють?

За такий зв"язок між губернаторством та успіхом блоку вороги можуть звинуватити вас у бажанні використати адмінресурс?

— Це виключено, бо є сильний контроль за моєю діяльністю. До великої міри я сам його створював. У мене заступники представляють різні політичні сили — Блок Литвина, Партію зелених, Блок Юлії Тимошенко, один заступник — позапартійний, але рекомендований Партією регіонів. У структурі адміністрації є керівниками головних управлінь представники Соцпартії та Народно-демократичної партії. Тобто у мене не було вузькопартійного підходу.

У Павленка дзвонить мобільний. Він бере слухавку. Це — Віктор Ющенко. Говорять про келихи, які Павленко мав передати президентові. Губернатор розповідає, як їх виготовляли, як вони розмальовані. Шкодує, що забув передати їх зранку. А президент уже вилетів із Києва до Криму. Тож Павленко вирішує передати наступним літаком.

Президент на з"їзді підтвердив, що після виборів "Наша Україна — Народна самооборона" створюватиме коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко. А з"їзд БЮТу минулої неділі почався роликом про зрадливість "Нашої України", яка торік вела переговори водночас і з "бютівцями", і з "регіоналами".

— Юлія Тимошенко теж оголосила, що коаліція можлива лише з блоком "Наша Україна — Народна самооборона".

А ще вона сказала: "Ми ні на кого не можемо покластися. Тому треба набрати самим 226 голосів".

— Ми говоримо про ту ситуацію, яка є сьогодні. Усі зрозуміли свої помилки. Більше того, ще півроку тому були підписані угоди між БЮТом і "Нашою Україною". За цей час ми побачили, що можемо разом повноцінно працювати. Час чвар і переважання особистих інтересів минув.

Згідно з угодою, яку ви згадали, прем"єрську посаду отримає та сила, яка отримає більше голосів. Якщо це буде БЮТ, то Віктор Ющенко подасть на прем"єрство кандидатуру Юлії Тимошенко?

— Ми будемо діяти в межах угоди. Зі свого боку Віктор Ющенко підтвердив, що для нього ця угода важлива для прийняття остаточного рішення. Але зараз головне — виборча кампанія. Водночас жодну зі сторін пункт про поділ посад не змусить діяти проти іншої політичної сили. Тобто "Наша Україна" не буде застосовувати негативних технологій проти БЮТу, а БЮТ — не буде проти "Нашої України".

У переважної більшості чиновників видатки не відповідають доходам

Але днями один із лідерів БЮТу Микола Томенко сказав, що "Наша Україна" неправомірно вивісила рекламу за скасування депутатської недоторканності...

— Будемо вважати, що це його особиста позиція.

У Павленка знову дзвонить мобільний. Він просить помічника дізнатися, коли наступний літак до Криму.

— Склалася негативна традиція, що підпис політика нічого не вартий, — продовжує губернатор. — Але я сподіваюся, ми покажемо нову якість політики. Вірю, що в Юлії Володимирівни і політиків, які представляють цей блок, теж є принципи відповідальності. Якщо на цих виборах не буде виконана угода, то для багатьох політиків першого ешелону вони можуть стати останніми. Приклад Мороза засвідчує, що люди зраду не пробачають.

А якщо "Наша Україна" набере більше голосів, Юлія Тимошенко погодиться на вашого прем"єра?

— У мене немає сумнівів, що і Юлія Тимошенко буде діяти в рамках цієї угоди. Погодиться.

Знову хтось дзвонить. Павленко каже у слухавку:

— Мене зараз мучать запитаннями, чи БЮТ виконає свої зобов"язання, якщо "Наша Україна" переможе на виборах.

Виявляється, телефонує один із "бютівців" екс-нардеп Сергій Пашинський. Павленко переповідає йому про ролик зі з"їзду БЮТу і слухає відповідь.

— Я теж кажу, що це брехня і провокація, — радісно вигукує. — Але щоб наш союз був міцний і непорушний, ми повинні кожен набрати по 226 голосів.

Закінчує розмову і читає вголос есемеску:

— От, бачиш, Андрій Шевченко ("бютівець". — "ГПУ") пише: "Бажаю нам спільної перемоги". Оце і є відповідь на всі запитання.

Чи в Партії регіонів Ринат Ахметов є політиком, з яким "Наша Україна" може мати справу?

— Я не уповноважений на такі питання давати відповідь, — Павленко відмовляється відповідати на всі запитання про Партію регіонів.

Знову дзвінок. Ющенко пояснює, кому віддати в аеропорту бокали. Павленко дзвонить водієві. Просить дізнатися про літаки на Крим і передати бокали.

Ви говорите про уроки, які зроблені. Чи змінилися Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко з часу спільної роботи 2005 року? Які гарантії того, що Ющенко-президент і Тимошенко-прем"єр зможуть працювати разом?

— Їхня тодішня дискусія призвела до реваншу сил, проти яких був протест на Майдані. І це знову почало опускати країну в прірву. Зараз Ющенко набрався досвіду як президент. І Тимошенко набралася досвіду. Позаторік у них не було досвіду повної відповідальності за країну, а зараз він є.

Повз кав"ярню проходять дівчата. Вітаються.

— Добрий день, — відказує Павленко і зітхає: — Ох, де мої 16 років?

Перед з"їздом у "Правиці" виник конфлікт із поділом місць у списку. Анатолій Матвієнко навіть оголосив, що Юрій Костенко з Борисом Тарасюком його кинули...

— На такі заяви можу сказати одне: якщо не задоволені рішенням міжпартійного з"їзду щодо поділу квот, то треба йти на вибори самостійно, набирати три відсотки, і все буде добре.

Зараз їм потрібен депутатський мандат, тому вони ковтають образи. А після виборів навіщо їм створювати єдину партію, якщо до їхньої думки і зараз не особливо прислухаються?

— Є закладені механізми, які не дадуть жодній із партій блоку вчинити так, як Кінах.

Павленко бере до рук програму партії "Наша Україна" і розповідає про її деякі пункти. Зокрема, що Антикорупційне бюро перевірятиме, чи відповідають витрати державних чиновників їхнім офіційним доходам.

— У нас в переважної більшості чиновників видатки не відповідають доходам. Це — непрямі докази хабарництва. Я, наприклад, усе своє життя пильную, щоб мої видатки не перевищували моїх доходів.

Тобто сім"я живе тільки на вашу зарплату?

— На мою і на зарплату дружини. Вона працює головним консультантом у службі зовнішньої політики Секретаріату президента.

Цього вам вистачає?

— Вистачає. Хоча, може, не так, як хотілося б.

Після інтерв"ю Юрій Павленко знімає краватку й іде прогулятися Хрещатиком. У цей час його авто "Фольксваген Туареґ" із номером "7777" їде в аеропорт.

1975, 20 березня — Юрій Павленко народився у Києві
1994 — депутат Харківської райради столиці
1997 — закінчив історичний факультет Київського університету імені Т. Шевченка
1998 — отримав диплом Університету Північного Лондона
1999 — закінчив Українську академію державного управління при президенті України
1999 — спеціаліст зі зв"язків з громадськістю банку "Славутич"
2000 — голова Молодіжної партії України
2002 — народний депутат від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"
2005 — міністр у справах сім"ї, молоді та спорту
2006 — голова Житомирської облдержадміністрації
Одружений, має двох синів

Зараз ви читаєте новину «Павленко літаком передав бокали для Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути