вівторок, 26 березня 2019 07:40

Павла Гриба засудили до шести років колонії

20-річного українця Павла ­Гриба Північнокавказький окружний військовий суд 22 березня засудив до шести років колонії. Засідання відбулося у Ростові-на-Дону. На знак протесту бранець оголосив голодування.

Гриб на засіданні був одягнутий у білу футболку з прапором України. На обличчя натягнув санітарну маску. Вирок вислухав стоячи та мовчки.

— Я не визнаю обвинувачень, бо вони від Федеральної служби безпеки Росії. А вони бандити та вбивці, — заявив представникам ЗМІ. — Тому я оголошую голодування.

На засіданні була мати хлопця, консули та українські журналісти.

— Це голодування пов'язане не з вироком, а з його станом здоров'я. Він протестує проти того, що не надають медичної допомоги, — каже адвокат політв'язня Марина Дубровіна, 54 роки.

Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року, коли повертався з Білорусі. Зустрічався з росіянкою 17-річною Тетяною Єршовою. Познайомилися у російській соціальній мережі "Вконтакте" (заборонена в Україні. — ГПУ).

Після побачення пішов на автовокзал у місті Гомель. Там його схопили невідомі.

— Їх було п'ятеро. Мені на голову натягли капюшон, повантажили в мікроавтобус, — розповів на судах українець.

Павла катували впродовж кількох днів у закритому приміщенні, що нагадувало спортивний зал.

— Били по ногах і в живіт, знімали це на камеру, забрали документи й зворотний квиток, — згадує Павло. — Погрожу­вали повісити догори ногами. До рук прив'язали гирі. У туалет водили, але не давали ні пити, ні їсти.

Гриба знайшли 7 вересня 2017 року в слідчому ізоляторі міста Краснодар. Оголосили підозру за звинуваченням "схиляння до теракту". Нібито українець намагався переконати Єршову закласти саморобну вибухівку в школу №26 російського міста Сочі та підірвати в день випускного вечора 30 червня 2017-го.

До Гриба не допускають українських лікарів. Він страждає на хворобу печінки — портальну гіпертензію. Без ліків може початися внутрішня кровотеча. У Павла погіршився зір і функція згортання крові.

— Цей вирок смертельний для Павла. Стан погіршується, хвороба розвивається, — каже батько 55-річний Ігор Гриб.

— Те, що він оголосив голодування, призведе до смерті протягом місяця. Синові не можна голодувати.

Україна не визнала вирок Павлові Грибу. Запропонувала обміняти на ув'язненого росіянина Олексія Седікова — найманця, який воював на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Павла Гриба засудили до шести років колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути