четвер, 22 лютого 2007 18:24

Парламент не проголосував за Огризка й Короля

Автор: фото: Володимир СІНДЄЄВ
  ”Нашоукраїнці” В’ячеслав Коваль та Микола Оніщук говорять із кандидатом на посаду міністра закордонних справ Володимиром Огризком. Після вчорашнього голосування він так і не став міністром
”Нашоукраїнці” В’ячеслав Коваль та Микола Оніщук говорять із кандидатом на посаду міністра закордонних справ Володимиром Огризком. Після вчорашнього голосування він так і не став міністром

Учора Верховна Рада не затвердила подані президентом кандидатури на посади міністра закордонних справ і голови Служби безпеки України. Володимир Огризко, 50 років, і Віктор Король, 58 років, отримали підтримку лише від БЮТу й "Нашої України". Антикризова коаліція пропонує Вікторові Ющенку подати інших кандидатів.

Ще зранку народні депутати від коаліції засуджують опозиціонерів, що напередодні вимкнули у парламенті світло. Соціаліст Ярослав Мендусь, 46 років, називає БЮТівців хуліганами.

— Завтра вони почнуть бити вікна і красти мобільні телефони, — каже.

Перший віце-спікер Адам Мартинюк оголошує перерву, щоб домовитися з опозицією про припинення блокування.

Нардепи йдуть до їдальні. Там утворюється чимала черга. Група БЮТівців на чолі з Таріелом Васадзе, 59 років, та Сергієм Буряком, 40 років, замовляють гречку. В останнього дзвонить мобільний.

— Что? Мама ногу сломала? — вигукує у слухавку і відходить убік. — "Скорую" вызвали? Хорошо, я завтра буду.

Обличчя в Буряка червоне. Набирає чийсь номер.

— Бабушка ногу сломала, — каже. — Езжай туда.

Потім стає на своє місце в черзі й хитаючи головою каже:

— Представляю, какие у неё были глаза!

У кулуарах майже поруч стоять БЮТівець Олександр Турчинов, 42 роки, та "регіонал" Тарас Чорновіл, 42 роки. Дають коментарі телебаченню. Навколо Турчинова більше камер. Коли він завершує, журналісти переходять до Чорновола.

Почнуть бити вікна і красти мобільні телефони

Після перерви Турчинов каже, що домовитись не вдалося. Пропонує цього дня не голосувати за призначення Огризка та Короля взагалі. Мовляв, Верховна Рада до цього не готова. Але Мартинюк не погоджується. Зрештою кандидати не отримують достатньої кількості голосів.

— Вони абсолютно не підходять на ці посади, — переконує Чорновіл.

Він каже, що на посаду глави МЗС вони залюбки проголосували б за Олександра Чалого. Нині він є заступником голови Секретаріату президента.

Водночас виконувач обов"язків міністра закордонних справ Володимир Огризко не виключає, що президент повторно подасть його кандидатуру.

— Це його право! — каже.

Впливати на думку Ющенка не збирається і буде чесно працювати на будь-якій посаді.

— Я вже давно не хвилююся, — додає.

За словами Огризка, представники антикризової коаліції жодного разу з ним не зустрічалися.

— Вони мене не запрошували, хоча для цього було багато зроблено з боку представника президента в парламенті, — зазначає дипломат.

Сам представник президента Роман Зварич, 53 роки, переконаний, що таким чином "регіонали", соціалісти й комуністи порушують конституційні права Віктора Ющенка.

— Президент торгуватися не буде. Вирішувати, хто очолюватиме Міністерство закордонних справ і Службу безпеки — виключно його право, — обурюється колишній міністр юстиції.

Віктор Король неприйняття парламентом його кандидатури називає політичним рішенням.

— Сьогодні будь-яка фігура, яка стояла б за трибуною, отримала б такий самий результат, — каже. — Президентові, прем"єру й голові Верховної Ради треба збиратися і наводити порядок у своїх стосунках.

Зараз ви читаєте новину «Парламент не проголосував за Огризка й Короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути