Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2008 16:53

Парламент не проголосував за два законопроекти президента

Парламент не проголосував за два законопроекти президента

На вечірньому засіданні Верховної Ради у вівторок депутати відхилили президентський законопроект "Про національну гвардію". Представникам коаліції не вистачило для його підтримки 18 голосів. Декого з нардепів не було в залі. "Нашоукраїнець" Анатолій Гриценко, 50 років, голосував проти.

— Це позитивне рішення, — пояснює у кулуарах. — Воно спрямоване на захист демократії.

Мовляв, цей законопроект передбачав створення окремої армії, яка підпорядковувалася б виключно главі держави. За його словами, до складу Нацгвардії пропонували включити військову авіацію, спецназ, моторизовані частини із важкою бронетехнікою. Всього 30 тис. осіб.

Майже годину депутати обговорюють другий законопроект Віктора Ющенка "Про стандартизацію та сертифікацію". Однак не підтримують і його.

— Є компромісна пропозиція, — каже голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 33 роки. Оскільки законопроект хороший, то давайте його не відхиляти в цілому, а відправимо на повторне перше  читання.

— У-у-у! — гудуть депутати.

— Не хочете, щоб не сертифікували "мерседеси"? — усміхається спікер. — Їх вже давно народні депутати сертифікували. Ми перші в Європі на них почали їздити.

До Арсенія Яценюка підходить "регіонал" Олександр Лавринович, 51 рік. Каже, що фракція Партії регіонів хоче зробити заяву. Йде до трибуни. Просить підтримати запропонований Партією регіонів і БЮТом проект постанови про створення тимчасової спеціальної комісії з підготовки змін до Конституції.

— Хороша постанова. Тільки буде засідання погоджувальної ради, тоді керівники фракцій і приймуть відповідне рішення. А сьогодні є порядок денний, і ніхто його міняти не може, — говорить Яценюк і закриває засідання.

Щодо цієї постанови депутати сперечалися і вчора вранці.

— Якщо її не буде внесено, ми ставитимемо питання про недовіру спікеру, — зазначає в кулуарах "регіонал" Юрій Мірошниченко. — Йдеться не про домовленості БЮТу і Партії регіонів, а про розвиток демократії. Бо нас чекає велика загроза з боку оточення Ющенка, якщо нову Конституцію винесуть на референдум.

Після тригодинної перерви спікера обступають біля трибуни кілька "регіоналів" та "бютівців". Довго про щось говорять. Потім Яценюк каже, що під час консультацій було ухвалено рішення відкликати цей проект постанови і наступного тижня внести узгоджений всіма фракціями.

Зараз ви читаєте новину «Парламент не проголосував за два законопроекти президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути