середа, 06 січня 2021 05:46

"Особисті образи глави держави диктують політику в країні"

— Тупицький не може бути головою Конституційного суду. Перезавантаження суду має розпочатися з цього. Я не погрожую. Конфлікт із державою, суспільством, Верховною Радою, конфлікт із президентом. Цього досить, щоб людина пішла. Це нормальний чоловічий крок, — каже президент 42-річний Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню "Фокус" 25 грудня.

За чотири дні підписав указ про відсторонення на два місяці голови Конституційного суду Олександра Тупицького. Посилаються на 154-ту статтю Кримінально-процесуального кодексу. Передбачає відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині.

У КСУ указ назвали "юридично нікчемним" і не планують виконувати. Наголошують, що це втручання в діяльність судді Конституційного суду України, за яке передбачена кримінальна відповідальність.

— Відбувається небезпечна річ — пониження авторитету Конституційного суду як інституту влади, — говорить 55-річний Роман Безсмертний, політик і дипломат. Один з авторів Конституції України.

— Стаття, на яку посилається президент, немає жодного стосунку до суддів КС. Бо усунення з посад, тимчасове припинення повноважень президента, урядовців, народних депутатів, суддів регулюють окремі статті й закони. Якщо хтось, у тому числі суддя КС, вчинив злочин, то для цього є відповідний порядок ведення слідства і притягнення до відповідальності. Чому президент не вдається до цього? Не­зрозуміло.

Зеленський вийшов за рамки своїх конституційних повноважень. За де­які його рішення і заяви в серйозних демократіях уже розпочали би процедуру імпічменту. Певний колектив людей з'ясовує між собою стосунки. Це принизливо для такої великої держави як Україна, що особисті образи президента і його оточення диктують політику в країні.

Через такі речі наша швидкість просування до європейських інститутів уповільнюватиметься.

Україна перебуває в умовах війни. Внутрішня дестабілізація — один з інструментів її ведення. Противник використовує інформаційний простір. Штучно породжує конфлікти між інститутами влади, посадовцями.

Треба шукати справжню причину непорозумінь. Очевидно, влада готувала якісь дії, що виходять за рамки Конституції. Вони можуть бути у сфері безпеки, внутрішньої політики чи ж щодо курсу зовнішньої політики.

Олександр Тупицький працює в Конституційному суді з травня 2013 року. У вересні 2019-го його обрали головою суду.

Зараз ви читаєте новину «"Особисті образи глави держави диктують політику в країні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути