Ексклюзиви
вівторок, 05 вересня 2023 06:30

Віктора Ющенка отруїли токсинами

5 вересня 2004 року кандидат на посаду президента Віктор Ющенко припинив президентську кампанію. Він почав скаржитись на нудоту, головні і шлункові болі. В австрійській клініці Rudolfinerhaus Ющенку діагностували гострий панкреатит з ускладненнями, викликаними отруєнням токсинами.

Автор: glavcom.ua
  Віктора Ющенка отруїли 5 вересня
Віктора Ющенка отруїли 5 вересня

У квітні 2001 року Ющенко звільнився з посади прем'єр-міністра. Маючи репутацію успішного українського державного діяча, він хотів створити опозиційний блок партій. Про це офіційно повідомили 16 липня 2001 року під час традиційного для Ющенка сходження на гору Говерла.

У січні 2002 року він очолив блок "Наша Україна", який переміг на парламентських виборах у березні того ж року.

5 вересня 2004 року Віктор Ющенко мав три приватні зустрічі. На останній він вечеряв на дачі заступника голови СБУ Володимира Сацюка на Осокорках у Києві у компанії голови СБУ Ігоря Смешка і свого соратника народного депутата Давида Жванії. Наступного дня Ющенко поскаржився на нудоту, нестерпні головні і шлункові болі. Він скасував заплановані зустрічі.

Автор: Давид Жванія
  Зліва направо - Віктор Ющенко, Володимир Сацюк, Ігор Смешко, 5 вересня 2004 року
Зліва направо - Віктор Ющенко, Володимир Сацюк, Ігор Смешко, 5 вересня 2004 року

11 вересня керівник клініки Rudolfinerhaus Міхаель Цімпфер повідомив, що Ющенко був отруєний діоксинами. 17 вересня про це з трибуни Верховної Ради заявив голова виборчого штабу Ющенка віце-спікер Верховної Ради Олександр Зінченко.

Наступного дня Віктор Ющенко повернувся в Україну, щоб продовжити президентську передвиборчу кампанію.

20 вересня у ВР створили Тимчасову слідчу комісію під головуванням регіонала Володимира Сівковича. У зв'язку з цим Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу.

Через погіршення стану здоров'я 29 вересня Віктор Ющенко повернувся до віденської лікарні Rudolfinerhaus, для подальшого обстеження і лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко романтично привітав дружину з ювілеєм

25 жовтня Генеральна прокуратура кримінальну справу припинила. На це вплинули висновки комісії українських експертів, котрі констатували, що погіршення стану здоров'я Ющенка обумовлене "активізацією латентної вірусної герпетичної інфекції".

Автор: volynnews.com
  Перед отруєнням Ющенко вечеряв на дачі заступника голови СБУ Володимира Сацюка
Перед отруєнням Ющенко вечеряв на дачі заступника голови СБУ Володимира Сацюка

Згодом пройшов другий тур президентських виборів. 27 листопада ВР визнала результати недійсними через "брутальні порушення виборчого законодавства та прав людини" і застосування "технологій загальнодержавного фальшування результатів голосування".

Країна опинилась на межі повномасштабної політичної кризи.

Через тиждень Верховний суд визнав недійсними результати другого туру голосування і призначив повторне голосування. Після цього Генпрокуратура скасувала власну постанову про закриття справи про отруєння Віктора Ющенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенка отруїли росіяни - Європарламент

Автор: lb.ua
  Володимир Сацюк є одним із підозрюваних у справі Ющенка
Володимир Сацюк є одним із підозрюваних у справі Ющенка

Результатів поновлене слідство не принесло. Але воно пройшло через кількох Генральних прокурорів, передавалось у СБУ і верталось назад. Проводилися опитування понад тисячу свідків, три експертизи у США, Нідерландах та Австрії, які виявили сліди діоксину у крові Ющенка. Відпрацьовувалися версій причетності до замаху на нього політичних суперників, найближчих соратників, іноземних розвідок та приватних осіб.

Один з підозрюваних - Володимир Сацюк, звинувачений у 2005 році у зловживанні службовим положенням і фінансових махінаціях, втік до Росії, де отримав громадянство. 26 березня 2008 року помер 51-річний Володимир Шульга, ключовий свідок, у якого Ющенко вечеряв за кілька годин до вечері у Сацюка. 24 вересня 2012 року у ДТП загинув старший слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури Роман Шубін, який вів справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Слідство схилялося до версії, що саме на дачі Сацюка й відбулось отруєння Ющенка. Проте, після декількох експертиз Генпрокуратура не змогла ані підтвердити, ані спростувати те, що Ющенко був отруєний саме діоксином.

Військовий прокурор Анатолій Матіос заперечує версію про отруєння третього президента України Віктора Ющенка в 2004 році. Заступник Матіоса генерал Ігор Козлов повідомив, що отруєння не було.

Зараз ви читаєте новину «Віктора Ющенка отруїли токсинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути