середа, 22 серпня 2012 00:45

"Опозиція перетворилась на оптового постачальника "тушок"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Валерій Асадчев: ”Ці вибори можуть бути нелегітимними, адже реальне ставлення виборців до провладної політичної сили не віддзеркалиться на розподілі місць у Верховній Раді”
Валерій Асадчев: ”Ці вибори можуть бути нелегітимними, адже реальне ставлення виборців до провладної політичної сили не віддзеркалиться на розподілі місць у Верховній Раді”

Екс-губернатор Полтавщини та депутат Верховної Ради ІІІ-ІV скликань 59-річний Валерій Асадчев балотуватиметься до Ради. Партія "Наша Україна" висунула його в 218-му мажоритарному окрузі в Києві. У 1990 роках він був головою Московської райради та Московської райдержадміністрації столиці.

— Основою моєї передвиборної кампанії будуть зустрічі з виборцями, друкуватиму буклети й газети, — каже Валерій Михайлович. — Цим і обмежуся.

По 218-му округу йдуть сильні кандидати — мільйонери Лев Парцхаладзе, опозиціонери Олександр Третьяков та Володимир Ар'єв. Як конкуруватимете з ними?

— Хто вам сказав, що Третьяков в опозиції? Якби він був опозиціонером, то не мав би вже мільйонів! Це все — "тушки". Один із моїх конкурентів понабудовував на київських схилах нерухомості, попсував історичну культурну спадщину, а тоді бігав по фракціях і ховався. Інший — узагалі не ходив на роботу до Верховної Ради. Третій — із корупцією боровся і вона його поборола. Я ж розкажу, як сприяв будівництву метро, шкіл, елеваторів, лікарень, театрів, доступного житла тощо. Як відновлювали Михайлівський, Успенський собори у Києві. Минуло 10 років, але люди мене пам'ятають.

Парцхаладзе агітує вже рік. Понавішував білбордів, влада йому сприяє. Один раз побув на його зустрічі, мене вона зовсім не вразила. Парцхаладзе не міг відповісти на жодне запитання виборців.

Є інформація, що кандидату від Об'єднаної опозиції Володимиру Ар'єву пропонували зняти свою кандидатуру в обмін на певну суму. Чи вам робили подібні пропозиції?

— З досвіду роботи у Верховній Раді знаю, що гроші пропонують тим, хто може погодитися. До мене ніхто не звертався і не звернеться.

Експерти фіксують численні порушення виборчого закону, зокрема використання адміністративного ресурсу та підкуп виборців. Ви стикалися з подібним?

— Виборча кампанія ще не розпочалась, а кілька поліграфічних фірм уже відмовилися друкувати агітаційну продукцію для нас. З їхніх слів, представники влади попередили: друкуватимете агітки для опозиціонерів — матимете проблеми.

Чи дієвими будуть брудні методи впливу на борців?

— На жаль, вони працюють. А надто в контексті бідності населення. За рівних умов між кандидатами підкуп може стати вирішальним фактором. Крім того, влада майже не підготувалася до виборів. У банках начебто не знають, як відкривати рахунок кандидатам. Немає ні рекомендацій, ні рішень із Нацбанку. Насамкінець ці вибори можуть бути нелегітимними, адже реальне ставлення виборців до провладної політичної сили не віддзеркалиться на розподілі місць у Верховній Раді.

Які закони ініціюватимете?

— Обов'язково працюватиму над тим, щоб повернути Києву бюджет і реальне самоврядування, яке сьогодні знищено. Займуся захистом пам'яток столиці, а також проблемами екології. Що ж стосується України загалом, потрібно негайно припинити свавілля влади, зняти з країни зовнішню економічну блокаду. Для цього слід вирішити проблему політв'язнів, надати Україні інвестиційної привабливості.

До Ради, за соціологічними опитуваннями, проходять чотири парії — "Батьківщина", Регіони, "Удар" і комуністи. Як формуватиметься більшість?

— Може повторитися сценарій 2002 року, коли "Наша Україна" перемогла на виборах, а в результаті комбінацій із мажоритарниками, ситуація глобально не змінилася. Та й до списків так званої опозиції є багато запитань. За моїми розрахунками, там близько 30 "тушок". Людям пропонують вибір: або Партія регіонів, або "тушки" Партії регіонів у списках опозиції. Багатьох демократично налаштованих людей вони викинули за борт. У списку немає Юлії Тимошенко. Вона для них лише "жінка, яка сидить". Образ для приваблювання виборців. Від опозиції лишилася ширма. Вона перетворилась на оптового постачальника "тушок".

Який же вихід?

— Відмінність Української народної партії та тих, хто пішов із Ющенком, від Об'єднаної опозиції полягає в тому, що ми боремося не тільки проти влади, а й системи, що за своєю суттю є комуністичною. Кожен громадянин повинен брати участь у політичному процесі, мати свою частку повноважень, що дозволила б йому розкритися. Тоді система запрацює, так само як і в інших цивілізованих країнах. Янукович за допомогою Конституційного суду повернув Україну до авторитарної влади. Доки не буде знищена ця система, зміна дійових осіб нічого не дасть.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція перетворилась на оптового постачальника "тушок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути