пʼятниця, 13 січня 2012 06:30

Опозиція обговорює варіанти об'єднання

Автор: фото: Тарас Подолян
  Народна депутатка-”нунсівка” Леся Оробець спілкується у сесійній залі із ”бютівцем” Андрієм Шевченком (ліворуч) 12 січня. В цей день його збиралися звільнити з посади голови Комітету з питань свободи слова
Народна депутатка-”нунсівка” Леся Оробець спілкується у сесійній залі із ”бютівцем” Андрієм Шевченком (ліворуч) 12 січня. В цей день його збиралися звільнити з посади голови Комітету з питань свободи слова

"Регіонал" Ельбрус Тадеєв у сесійній залі всідається у крісло першого віце-спікера Адама Мартинюка. Дивиться на порожні депутатські місця. Позаду нього в президії стають ще четверо "регіоналів". У четвер вони прийшли до парламенту на годину раніше, щоб не дати "бютівцям" блокувати трибуну. Ті вимагають створити комісію щодо стану здоров'я ув'язненої екс-прем'єрки Юлії Тимошенко.

У залі збираються депутати. Реєструються 399, але на місцях удвічі менше.

— Фракції "БЮТ-Батьківщина" та НУ-НС вимагають перерву для обговорення питань порядку денного, — повідомляє спікер 56-річний Володимир Литвин. — Я вношу компромісну пропозицію зібратися лідерам фракцій, а пленарне засідання в цей час буде продовжуватися.

Володимир Литвин із лідерами фракцій ідуть радитися. У цей час перший віце-спікер Адам Мартинюк пропонує обговорити звільнення голови Комітету з питань свободи слова "бютівця" Андрія Шевченка. До трибуни йде перший заступник Шевченка, "регіоналка" 37-річна Олена Бондаренко. Їй вмикають мікрофон.

— Причин для висловлення недовіри голові комітету багато, — каже. — Це зловживання службовим становищем, прийняття одноосібних рішень. Це вже друга недовіра йому.

Андрій Шевченко стоїть біля свого місця. Щось записує у блокнот. Адам Мартинюк надає йому слово. Той каже з місця:

— Я стільки нового почув від доповідача, що як мінімум заслуговую на сім років суворого режиму в Качанівській колонії чи на розстріл.

Депутати переносять розгляд питання про звільнення Шевченка на п'ятницю. Багато хто виходить у кулуари. "Бютівці" обговорюють учорашнє засідання фракції. На ньому висловили догану "бютівці" Наталії Королевській, яка очолила Українську соціал-демократичну партію.

— Питання про її виключення не розглядалося, — каже один із "бютівців". — Для цього потрібні конкретні підстави її зради. Їх немає. Вона сьогодні всюди заявляє, що любить Юлю.

Неподалік інші опозиціонери обговорюють засідання Комітету опору диктатурі, яке пройшло напередодні.

— На КОДі поставили питання про формування єдиного опозиційного списку, — розповідає один із депутатів, який просить на називати його. — "Свободівці" сказали, що опозиції треба йти трьома колонами — "Батьківщина", "Фронт змін" та "Свобода", але не відкидають можливість об'єднання в одну. Вирішили на початку лютого провести соціологію. Якщо вона покаже, що загальний список дасть нам 250 голосів, то Яценюк сказав, що він буде перший готовий поступитися амбіціями. Цікаво, що на минуле засідання він не прийшов. Замість нього був В'ячеслав Кириленко, який запропонував опозиції договір про ненапад. Будемо розглядати це питання.

Погоджений документ про об'єднання опозиції мають підписати 22 січня на Софіївській площі.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція обговорює варіанти об'єднання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути