вівторок, 01 листопада 2011 05:00

Опозиція лякає достроковими виборами

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Лідер фракції блоку НУ-НС Микола Мартиненко (праворуч) сміється під час засідання Погоджувальної ради 31 жовтня. Поруч посміхається перший віце-прем’єр Андрій Клюєв
Лідер фракції блоку НУ-НС Микола Мартиненко (праворуч) сміється під час засідання Погоджувальної ради 31 жовтня. Поруч посміхається перший віце-прем’єр Андрій Клюєв

У четвер депутати мають розглянути п'ять законопроектів про вибори народних депутатів. Таке рішення ухвалили в понеділок на Погоджувальній раді. Парламентська більшість пропонує підтримати проект закону, поданий Міністерством юстиції. У ньому  йдеться про підвищення прохідного бар'єра із 3 до 5 відсотків і запровадження мажоритарно-пропорційної системи. Вибори до Верховної Ради мають відбутися в жовтні 2012-го.

— Ми відкликаємо ті законопроекти, які були внесені від опозиції, — каже лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" 55-річний Іван Кириленко. Декілька секунд мовчить. — Наполягаємо на створенні робочої групи 50 на 50 із представників від опозиції та коаліції. Потрібно сідати і писати новий закон. Якщо залишите один законопроект, ми не братимемо участь у роботі парламенту. Після того буде цілком зрозуміло, що ця Верховна Рада приречена. Тоді мають відбутися дострокові парламентські вибори.

— Відкликати законопроекти можна через сесійну залу, бо вони включені до порядку денного. Давайте ми цю тему поки що відкладемо, бо так компроміс не знайдемо, — піднімає руку спікер Володимир Литвин, 55 років. — Я намагаюся щось зліпити, з усіма переговорити, а тут на тобі — постанови про дострокові вибори. І весь компроміс розвалюється.

"Бютівець" Володимир Яворівський не слухає. Одягнув окуляри й гортає новини на планшетному комп'ютері в червоному чохлі. Тримає його перед очима. Потім водить пальцями по сенсорному екрану мобільного телефона. "Регіонал" Віталій Хомутиннік обома руками тре очі, потягується, високо закидає ногу на ногу. Іван Кириленко масує лоб великим пальцем. Закриває очі.

— Мені здається, що в нинішніх умовах ми повинні об'єднатися навколо якогось одного документа, — вмикає мікрофон лідер фракції Партії регіонів 57-річний Олександр Єфремов. —  У підсумку треба ухвалити узгоджений законопроект, який був би прийнятний передусім для подальшого політичного розвитку нашої держави.

Депутати годину обговорюють це питання. Домовляються узгодити рішення по закону "Про вибори народних депутатів" пообіді на засіданні Комітету з питань будівництва та місцевого самоврядування. А в п'ятницю провести годину запитань до уряду і півгодини заслухати прем'єра Миколу Азарова по газових угодах і Зоні вільної торгівлі з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція лякає достроковими виборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути