середа, 09 січня 2013 00:15

"Опозиція більше не набрала би"

Об'єднана опозиція "Батьківщина" не виключає проведення цього року дострокових президентських та парламентських виборів. Причиною може стати обвальне падіння української економіки, що спровокує чергову політичну кризу, пояснюють в опозиції.

— Економічний чинник нагнітатиме політичну ситуацію, — говорить нардеп-"свободівець" 40-річний Андрій Мохник. — Режим Януковича докерувався до ручки, й може розсипатися, як колос на глиняних ногах. Рушійною силою в цьому питанні є українська нація, яка вимагатиме соціальної справедливості. Будуть задіяні парламент і вулиця. Ми спрямовуватимемо зусилля, щоб можливий бунт переріс у революцію, а не погром і поразку української громади.

Не збурювати ситуацію радить опозиції "регіонал" 69-річний Олександр Стоян.

— Криза не тільки в Україні, але й у світі. Зниження зарплат не буде, а на осучаснення пенсій додатково виділено 23 мільярди гривень. Люди, які до 2008 року вийшли на пенсії, додатково отримають як мінімум 100-150 гривень, — каже Стоян. — Якщо б навіть відбулися дострокові вибори, опозиція більше не набрала би. Коли вони були при владі, заморозили пенсії на два роки, не переглядали зарплати.

Для дострокових виборів відсутні юридичні механізми, пояснює екс-нардеп та екс-представник кандидата в президенти у Верховній Раді 63-річний Юрій Ключковський:

— Конституційною підставою розпуску парламенту є те, що він 30 днів не збирається на засідання. Для президента — тільки якщо він добровільно відречеться, бо імпічмент — нереальний, — пояснює. — Але в разі глибокої кризи влада буде змушена піти на повне перезавантаження. Усе залежатиме від суспільної ситуації. Наприклад, різкий крок у бік Митного союзу викличе несприйняття в багатьох регіонах країни, що спровокує великі суспільні зрушення.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція більше не набрала би"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути