Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2007 17:48

Олександр Волков: "Регіонам" грошей хватило, а розуму — ні".

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олександр Волков та його дружина Майя (ліворуч) в офісі його блоку на вул. Мечникова у Києві. Позаду Волкова — його прес-секретарка Оксана
Олександр Волков та його дружина Майя (ліворуч) в офісі його блоку на вул. Мечникова у Києві. Позаду Волкова — його прес-секретарка Оксана

59-річний Олександр Волков минулого вівторка знімав виборчу рекламу блоку "КУЧМА" за участю маленьких дітей. Вони багато капризували. Тому колишній перший помічник президента Леоніда Кучми півдня їх умовляв. Пізно ввечері, коли зйомки завершили, приїхав на зустріч із "ГПУ".

"Мерседес" Олександра Михайловича у супроводі джипа з охороною зупиняється біля його офісу на вул. Мечникова. Охоронець відчиняє дверцята, і Волков повільно прямує до ліфта. Він їде на третій поверх, а охоронець біжить сходами. Коли ліфт зупиняється — той уже стоїть біля дверей.

У кабінеті — великий стіл. Поруч із Волковим сідає його прес-секретарка Оксана. Дзвонить мобільний, вона відповідає.

Яка мета блоку "КУЧМА"?

— Основна мета блоку "КУЧМА"... — починає Волков і затинається. — Основна мета — це повернути державі... державі довіру. Тому що так сталося, що за останні три роки всі обіцянки, які... Оксаночка, ну я не могу так! Ну доця, выйди туда поговори! — обурено звертається до прес-секретарки. Та вибачається й кладе слухавку.

Волков розповідає про те, які обіцянки не виконали "помаранчеві". Зазначає, що за президентства Леоніда Кучми було все нормально й стабільно, а нині — значно гірше:

— Що найбільше вражає — це системна брехня влади! Сорок три відсотки людей не визначилися, за кого голосувати. Усі дуже розчаровані.

Ви думаєте, ім"я "Кучма" притягне ці відсотки?

— Безумовно, всі сорок три не притягне. Але в цього імені є стартовий потенціал, ми не починаємо з нуля. От Литвин стартує десь із двох відсотків. А ми, я думаю, починаємо з більшого.

Але ж Леонід Кучма вас публічно не підтримав...

— Я думаю, що цього й не потрібно. І я не зустрічався з Кучмою.

Вам не видається це дивним: лідер списку не зустрічався із тим, на чию честь блок названий?

— Із Кучмою тісно співпрацює Саша Задорожній — останній його представник у парламенті. Він іде другим номером у списку блоку. Так от, Задорожній сказав, що Леонід Данилович благословив і дав "добро". І тоді ми створили цей блок.

Кучмі досі довіряють вісім відсотків виборців

У кого він забере голоси виборців?

— Найбільше — у Партії регіонів. Та я гадаю, що й інших добре пошматуємо.

Ви вважаєте, що виборці "помаранчевих" проголосують за "КУЧМУ"?

— Минув час, і є з чим порівнювати. Уже з"являються написи на парканах: "Прости, Данилыч".

Є написи "Цушко — герой", але Соцпартія, за опитуваннями, не проходить у парламент.

— Цушко ніколи не був керівником держави.

Волков розповідає про досягнення Леоніда Кучми: впровадження гривні, Конституцію, низькі ціни на газ, договір із Росією, відсутність розмов про федералізацію.

Кучма може повернутися до влади?

— У законі обмежено вік держслужбовця. Він може бути тільки обраним на виборну посаду.

На скільки відсотків розраховує ваш блок?

— Згідно з соціологічними дослідженнями... — починає Волков і бере до рук аркуш з якимись таблицями. — Це не я їх робив. Правду кажучи, мені в штабі Януковича їх украли і принесли. То тут написано, що Кучмі досі довіряють вісім відсотків виборців. Мінімум половина від цього — за нашим блоком. Є з чого стартувати.

Хоча дуже багато зробили для знищення Кучми-політика. Особливо політик-невдаха Олександр Мороз. Економічна ситуація тоді була стабільною, але завдяки тим плівкам вони збурили ситуацію і політично зґвалтували Кучму. Хоча досі жодне звинувачення Мороза проти Кучми не підтвердилося в суді. До речі, Мельниченко сам каже, що головний ворог — це Мороз, бо він його використав.

Коли на минулих виборах ви не потрапили до списку БЮТу, то сказали, що будете з Партією регіонів. Чому ви не в їхньому списку?

— Свого часу я дуже багато зробив для Віктора Федоровича. Допоміг усім: і тому самому Ющенкові, і тій самій Тимошенко. А вони всі віддячили одним і тим же. Ну, сволота і є сволота! Але коли хлопці запропонували мені очолити блок "КУЧМА", я зрозумів: якщо  пройду до Верховної Ради, мене ніхто не зможе примусити діяти проти своєї совісті.

У вас нормальні стосунки з Януковичем?

— Так. У мене немає жодних претензій.

Товаришуєте?

— Ну, коли я був одним із найпотужніших людей в Україні, я товаришував з Януковичем. Тимошенко до мене неодноразово заходила, та й багато людей, які нині сидять в уряді, вважали за честь зі мною поговорити. А коли вони тепер при владі, я не прошуся й не стукаюся до них. Життя все розставить.

А щодо Партії регіонів, у мене дуже добрі стосунки і з Ринатом Ахметовим, і з Віктором Федоровичем. Але я не хотів ходити і просити, бо не бачив свого місця в цій компанії. Я — самостійна, вільна людина. А бути "кнопкодавом" навіть у Партії регіонів — це не для мене.

Вас змушували б голосувати так, як потрібно керівникам фракції?

— Абсолютно! Але якщо б мені запропонували проголосувати супроти моєї волі, я би цього не стерпів і мене би просто вигнали.

Із часу другого приходу Януковича на посаду прем"єра навколо нього та Ющенка почали гуртуватися різні політики. А коли криза загострилася — стягнули абсолютно всіх. Янукович навіть Медведчука взяв до себе антикризовим менеджером. Ви теж допомагали?

— Допомагав. Закон про Кабінет Міністрів з"явився з моєю допомогою. Однак там відбулося не те, про що домовлялися. Бо за закон про опозицію вони мали проголосувати не в першому читанні, а загалом.

Чому?

— Оказанная услуга — уже не услуга, — сміється Волков. — Вони першим поставили закон про Кабмін, а другий став неактуальним.

Тимошенко знала про вашу участь?

— Це вона мене про це просила.

А як ваша передвиборна сварка?

— У політиці немає вічних друзів і вічних ворогів.

Бродський уже теж не з нею...

— Ну що ви рівняєте? Я ж не поцупив касу. Хоча й не був присутнім, коли це робили.

Кушнарьов був одним із тих, кого незаслужено образили

Турчинов не заперечує, що це сталося.

— Так Турчинов же його і привів! Цілувався, обнімався, один одному вилизували зад так, що потім ніхто з них не міг у туалет сходити. Сиділи в тій "Калині" (кафе на Печерську, яке належить Михайлові Бродському. — "ГПУ") з ранку до ночі.

Вас не здивувало, що у списку "Регіонів" з"явилося стільки людей із різних команд — СДПУ(о), "Віча", Соцпартії, БЮТу, "Нашої України"?

— Краще звернути увагу на те, що торік там було тільки двоє людей, які могли висловити свою думку: Женя Кушнарьов — царство йому небесне, і Рая Богатирьова. Але вона представляла другу силу в партії (вважають, що Богатирьова дуже близька до мільярдера Рината Ахметова. — "ГПУ"). А від самого Віктора Федоровича представника не було.

Хіба Кушнарьов частково не займав цю нішу?

— Він був одним із тих, кого незаслужено образили. Неодноразово говорив: коли треба було голосувати за партію, то голосували всі: Крим, Запоріжжя, Харків тощо. А потім усі посади отримали лише донецькі. Женя відстоював інтереси решти регіонів. І його ніхто не замінив. Тому вони підтягують людей, які б могли бути публічними політиками. Це — Шуфрич, Богословська, Коновалюк. Вони — представники Віктора Федоровича, який зрозумів, що перший етап він програв. Мєдлєнно, но увєрєнно Партія регіонів переходить до інших бізнесових структур.

Колесніков очолив виборчий штаб, Ахметов заповнив половину списку...

— Те, що Колесніков (давній друг і партнер Рината Ахметова. — "ГПУ") очолив штаб, — показово. Це дуже-дуже серйозний дзвіночок для Януковича. Його представників у штабі нема — ні Клюєва, ні Толстоухова.

Але Клюєв навесні не справився із завданням щодо створення конституційної більшості в парламенті...

— Я думаю, що завдання було поставлене неправильно. Не треба було переманювати депутатів, аби вони вступали в коаліцію. Якби я був там, я зробив би по-іншому: домовився з тими депутатами, з якими треба, і вони б просто голосували й нікуди не виходили. Не треба було включати їх у коаліцію. Розуму не хватило. Грошей хватило, а розуму — ні.

Чи можливо, що після виборів ні Тимошенко, ні Янукович не займуть посаду прем"єра?

— Тимошенко — на 90 відсотків. Оточення Віктора Андрійовича розуміє: якщо її допустити до прем"єрства при нинішніх повноваженнях, вона перекусить Ющенка за одну секунду. Самі бджоли остануться. Перша, хто викопає президентові могилу, буде Тимошенко. Тому Вікторові Андрійовичу підкажуть, що її не можна в жодному разі ставити на прем"єра.

А з Партією регіонів вони ще поговорять. Колесников практично не виходить з Секретаріату президента. Варіанти можуть бути різні.

Заходить молода висока брюнетка й іде в дальню частину кімнати. Волков киває:

— Це моя жінка Майя.

Чи можуть домовитися за спиною Януковича частина "Регіонів" і "Наша Україна", щоб не він був прем"єром?

— Так і є. І він це розуміє.

У Волкова дзвонить мобільний.

— Мам, возьми, пожалуйста, — каже він дружині й передає телефон. Та відповідає.

Кажуть, що Медведчук є неофіційним заступником Колесникова у виборчому штабі. Це правда?

— Я чув цю інформацію, але гарантій немає. Хоча і спростувати не можу, бо бачу в списку "Регіонів" людей, близьких до Медведчука. Він якимось чином впливає на ситуацію.

Однак хочу нагадати, що саме Медведчук поставив хрест на Леонідові Даниловичу й саме він поставив хрест на самому Вікторові Федоровичу 2004 року. Якщо ж Янукович хоче, як кавалер, три хрести мати, то, звичайно, треба Медведчука підтягувати. Я б радив Вікторові Федоровичу двома ногами пхати Медведчука до Колесникова, — сміється Волков.

Коли прощаємося, йому телефонують. Доки він говорить, дружина підходить, обіймає його й позує для фотографії. Волков дивиться на свій золотий годинник-скелетон, у якому крізь скло видно роботу всього механізму. Каже, що в нього буде ще одне інтерв"ю. Надворі досить темно. Біля "мерседеса" лідера блоку "КУЧМА" виблискує новенький "бентлі" його дружини.

1948, 30 квітня — Олександр Волков народився в Києві
1972 — закінчив Київський торговельно-економічний інститут. Остання посада на держслужбі — директор Київського плодокомбінату
1989 — очолює фірми, які постачали агропромисловим підприємствам пальне та запчастини й переробляли сільгосппродукцію
1992 — президент телекомпанії "Гравіс"
1993 — член Ради промисловців і підприємців за прем"єр-міністра Леоніда Кучми
1994, 1999 — один із керівників штабу Кучми на президентських виборах
1994 — перший помічник президента Кучми
1998 — позаштатний радник президента
2000 — очолює партію "Демократичний союз"
1998, 2002 — обирається народним депутатом у мажоритарному окрузі
2007 — очолює виборчий список блоку "КУЧМА" (Конституція–Україна–Честь–Мир–Антифашизм)
Від першого шлюбу з Аллою Петрівною має двох доньок. А з другою дружиною Майєю виховують 3-річну доньку Діану

Зараз ви читаєте новину «Олександр Волков: "Регіонам" грошей хватило, а розуму — ні".». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути