пʼятниця, 18 травня 2018 07:00

Окупанти частково відкрили Керченський міст

Автор: REUTERS
  Президент Росії Володимир Путін сідає в КамАЗ перед поїздкою по мосту через Керченську протоку в анексованому Криму. Було встановлено 20 постів цілодобової ­охорони
Президент Росії Володимир Путін сідає в КамАЗ перед поїздкою по мосту через Керченську протоку в анексованому Криму. Було встановлено 20 постів цілодобової ­охорони

Росія відкрила автомобільний рух по Керченському мосту з анексованого Криму до Кубані. 36 порожніх вантажівок проїхали по ньому в обід 15 травня. Переправу будували з березня 2016-го. Досі потрапити до Криму з РФ можна було літаком або морем на поромі.

Міст завдовжки 19 км простягається через острів Тузла й Тузлинську косу. Дозволений проїзд лише для автобусів і легкових автомобілів. Вантажівки пустять після закінчення курортного сезону. У планах окупантів прокласти по ньому залізницю до кінця 2019 року. Повна вартість проекту становить 228 млрд руб. — 115 млрд грн.

Жителів Керчі на відкриття не пустили. Вони спостерігали за ним на екрані на площі Леніна. Чекали на приїзд співаків Йосипа Кобзона, Льва Лещенка й Олега Газманова. Але ті відмовилися добиратися військово-транспортним літаком.

Очолив колону вантажівок президент РФ Володимир Путін. Їхав за кермом КамАЗу без паску безпеки, порушував правила дорожнього руху.

Міст зводили з використанням дешевих матеріалів. На будмайданчику порушували техніку безпеки. Один робітник загинув. У квітні одна з опор потріскалася, її залили бетоном.

— Важливо, бетон якої марки лили. Могли взяти дешевший, а різницю покласти в кишеню. Іноді на 10 відер піску дають відро цементу. Це ж Росія, — говорить кандидат геолого-мінералогічних наук Юрій Медовар, 66 років.

— Півострів перетворився на ізольовану зону. І міст ситуацію не врятує, — каже 43-річний Андрій Іванець із громадської організації "Таврійська гуманітарна платформа". — Санкції призвели до того, що Крим майже не використовує свій туристичний потенціал. Російському бюджету він влітає в добру копійку.

Міст суттєво спростить перевезення на півострів озброєнь із Росії.

— РФ отримає можливість швидко перекидати війська до Криму. Це підіймає цінність і спокусу використати його як плацдарм проти південних регіонів України, — додає експерт "Майдану закордонних справ" Андрій Клименко, 59 років.

Українське МЗС засудило відкриття руху по мосту. Цю позицію підтримали США, Велика Британія і Франція.

Міст знадобиться окупантам, коли вони терміново покидатимуть Крим, заявив президент Петро Порошенко.

В Євросоюзі кажуть — міст обмежує прохід суден через Керченську протоку в українські порти Азовського моря.

Через конструкцію арок у Маріупольський і Бердянський порт не зможуть заходити кораблі, довші за 160 м і заввишки понад 33 м. Це спричинить втрату майже 30% перевалки морських перевезень по Азовському морю.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти частково відкрили Керченський міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути