четвер, 17 червня 2021 07:40

Нульова декларація діятиме рік

Верховна Рада 15 червня підтримала президентський законопроєкт про податкову амністію капіталів для громадян. Українці, які не платили податків, зможуть показати справжні статки — заповнити нульову декларацію. Їх за це не каратимуть. З 1 вересня цього року до 1 вересня наступного проведуть разове добровільне декларування.

До бюджету треба буде сплатити збір. 5% з активів в Україні; 9% — із власності за кордоном; 2,5% — вартості державних облігацій, придбаних у період амністії. Це набагато менше за передбачені зараз 18% податку на доходи фізичних осіб.

Нульовою декларацією не ­зможуть скористатися чиновники, народні депутати, які були на посадах із 1 січня 2010 року. Як і громадяни під санкціями держави.

У декларацію не треба вносити квартиру до 120 "квадратів", будинок — до 240 кв. м, землю — до 10 тис. га, нежитлове приміщення до 60 кв. м, автомобіль з об'ємом двигуна до 3 тис. куб. см. Можна не вказувати один транспортний засіб вартістю до 2,25 млн грн, якщо це не яхта, літак, гелікоптер чи автобус. Не братимуть до уваги активи до 400 тис. грн. Вони вважаються легальними.

Готівку декларувати не можна, гроші доведеться покласти в банк.

За несплату податків закон передбачає штраф до 425 тис. грн, позбавлення права займати посади до трьох років і конфіскацію майна.

— Закон забороняє посадовцям скористатися правом амністії. Рінат Ахметов був народним депутатом, Ігор Коломойський — головою Дніпропетровської обласної держадміністрації. Вони не зможуть заповнити нульову декларацію. Як і Петро Порошенко, Вадим Новінський, Сергій Льовочкін. З олігархів може зробити це хіба Віктор Пінчук, — говорить директор Інституту соціально-економічної трансформації 42-річний Ілля Несходовський.

— Амністія капіталів передчасна. Закон міг би запрацювати, якби в Україні були ефективні податкова система й суди. А вони недосконалі, не раз ставали предметом корупційних скандалів. Тож це не дасть результату.

— Чому бізнес не платить податки? Вони високі або надвисокі. 18 відсотків із гривні — це дуже багато. Щоб починати кампанію за легальні статки, треба встановити на рівні 10, — каже економіст 58-річний Володимир Дубровський.

— Проблема з походженням доходів є. Деякі підприємства не були офіційно зареєстровані. Їхній дохід вважається отриманим злочинним шляхом. Необхідно спростити умови ведення бізнесу. Зареєструвати підприємство зараз не проблема. Але складно отримати ліцензії, дозволи.

Амністія капіталів — це засіб відродити довіру до держави. Спрацьовує, коли одночасно відбуваються радикальні зрушення в податковій системі — зменшення ставок, перезавантаження податкової служби. Коли звільнять останнього інспектора, який звик до живих грошей. У бізнесу має з'явитися розуміння — у тіні працювати більше не вийде, вигідніше легалізуватися.

В Україні її проводять без змін у системі і зниження податків. Тому в мене песимістичні прогнози. До азарівської Державної податкової нема довіри. На неформальному рівні всі знають, що це годівниця для будь-якої владної партії. Із чорних доходів податківців сплачуються видатки партій. Ну і податківці мають свою касту. У них є зв'язки на рівні парламенту, уряду, з олігархами. Пручаються реформуванню, як можуть.

Зараз ви читаєте новину «Нульова декларація діятиме рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути