вівторок, 14 лютого 2012 06:30

Низький рейтинг "регіоналів" Азаров пояснив затяжною економічною кризою

Екс-президент 73-річний Леонід Кучма прийшов на засідання Клубу головних редакторів видань Співдружності незалежних держав, Балтії та Грузії. 10 лютого обговорювали, чи має СНД майбутнє.

Кучму супроводжують п'ятеро охоронців. Троє з них не виходять із кімнати під час зустрічі. Двоє залишаються на вході.

— Україні треба шукати нові шляхи та об'єднання, — каже колишній президент. Він сів за стіл із головними редакторами. Українських журналістів розсадили в залі. — Якщо Митний союз доведе, що ця структура дієздатна, можна приєднуватися до неї. Але й до Євросюзу нам не треба бігти. Давайте досягати стандартів Євросоюзу тут. Якщо ми зараз станемо членами ЄС, то залишимося перед ними голими та босими. Підуть у небуття залишки високотехнологічних галузей, які ще зберігаються. Так було в Латвії, яка з 2004 року є членом Євросоюзу.

Кучму слухають, не перебиваючи. Згодом слово бере Гоча Гварамія з грузинського інформаційного агентства "Грузія онлайн". Розповідає, як його країна проводить реформи:

— Ми хочемо прибрати зі столиці центральні органи влади. Парламент переїжджає в Кутаїсі, Конституційний суд — в Батумі. Така політика допомагає формуванню робочих місць на місці і центр перестає бути таким собі "пуголовком".

— Ось би наш парламент кудись відправити! — посміхається Кучма. — Нам треба кардинальні зміни. А не просто взяти одного керівника та замінити на іншого. Система до нього прилаштовується.

— Як оцінюєте роботу уряду? — запитує Кучму виконавчий директор латвійської громадської організації "Балтійський форум" Олександр Васильєв, 54 роки. — Ми завтра зустрічаємося з прем'єром, що в нього спитати?

— Президент Янукович правильно зробив, що призначив прем'єром Миколу Азарова, — повільно відповідає Кучма. — Але ми дуже погано займаємося завтрашнім днем. Можна сказати, взагалі не займаємося. В уряді мало спеціалістів по макроекономіці. Все в ручному режимі. Хотів би бачити програми, які можуть витягнути економіку. На них треба зосередити фінансові ресурси. Керівники великих приватних підприємств мають самі складати програми по ефективному виходу з кризи.

Наступного дня зустріч редакторів відбулася в Кабміні, в залі засідань уряду. Прийшов прем'єр 64-річний Микола Азаров.

— Ми запропонували Росії нормальний формат співпраці по Митному союзу — "3+1", — говорить Азаров про зовнішню політику країни. — А нам кажуть, що такий формат не підходить. Сподіваюся, що рано чи пізно його приймуть, тому що по-іншому просто не може бути. Члени Митного союзу уклали договірну базу. Ми ці 120 договорів не вивчали. Ми повинні провести нові переговори й сказати, що ось цей пункт нас не зовсім влаштовує. Давайте ми з вами з'ясуємо — і вам буде краще, і нам буде корисно. Якщо нам відмовлять, значить, ми на цьому розмову й закінчимо.

У прем'єра цікавляться, як пояснити низький рейтинг очолюваної ним Партії регіонів.

— Затягнулась економічна криза, — пояснює Азаров. — Люди ще пам'ятають 2007 рік, бум споживчих кредитів. І потім — бах! 2008 рік — криза. 2009 рік — криза. 2010-2011 рік — важко відходимо від цієї кризи. Ось цей стан втоми. Хочеться швидше вибратися. А щодо рейтингів. Ми на вибори йдемо спокійно. Рейтинги там всякі, оцінки. Та ми ще не почали з людьми розмовляти.

Зараз ви читаєте новину «Низький рейтинг "регіоналів" Азаров пояснив затяжною економічною кризою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути