Ексклюзиви
неділя, 05 лютого 2006 18:45

"Ніяких дешевих матеріалів!"

Автор: фото: Дмитро Стойков
  В’ячеслав Кириленко серед київських та батуринських чиновників
В’ячеслав Кириленко серед київських та батуринських чиновників

В"ячеслав Кириленко, 37 років, віце-прем"єр-міністр з гуманітарної політики, в суботу відвідав селище Батурин, де він мав вирішити, як із колишньої столиці гетьмана Мазепи зробити найближчим часом туристичний і духовний осередок, — це доручив Віктор Ющенко.

Попри ударні темпи реставрації палацу Кирила Розумовського більшість будинків Батурина досі стоїть без газу, води, а вулиці вночі не освітлюються.

Кириленко приїхав до Батурина на службовому "Мерседесі". Його зустрічали 35 чоловіків, яких хвилин за 20 до його приїзду висадилися з автобусf. Як пояснили працівники прес-служби Кириленка, ці люди з автобуса насправді є робочою групою, що опікується Батурином, — місцеві чиновники, заступники майже всіх міністрів, керівники музею і реставратори.

От завжди у нас знаходились якісь зрадники

Уся делегація разом з Кириленком попрямувала до камінного хреста, встановленого на місці масового поховання жінок і дітей, загиблих у 1708 році від військ Меншикова. Поруч із Кириленком ішли Наталя Реброва, директор Батуринського історичного заповідника, та Володимир Коваленко, керівник археологічної експедиції, що працює у Батурині. Після мовчазного покладання квітів Кириленко попросив Наталю Реброву нагадати присутнім історію про загибель жителів Батурина.

Пані Наталя як могла голосно розповіла, як у 1708 році прийшли на Батурин війська Меншикова. Взяти місто штурмом йому не вдалося, і після триденної облоги він почав відступати. Стіни міста на той час були неприступними. Але знайшовся зрадник, який показав солдатам Меншикова підземний хід. Наступного дня було вбито понад 15 тисяч людей. А на цьому місці, археологи знаходять скелети дітей 10–12 років із розтрощеними черепами.

— От завжди у нас знаходились якісь зрадники, — доповнив історію Кириленко. Інші члени робочої групи не підтримали цих історичних роздумів. Вони змерзли ще до приїзду віце-прем"єра і тепер пританцьовували від холоду під сповнену трагедій розповідь про захисників Батурина.

— А десь тут було б добре зробити макет Батуринської фортеці. Приблизно метр заввишки. Можна було б накрити його склом, — скористався нагодою київський художник Анатолій Гайдамака.

— Давайте всі конкретні пропозиції обговоримо вже на нараді, — обірвав думку художника Микола Лаврик, голова Чернігівської обладміністрації. Він взяв Кириленка під руку і повів всю делегацію у напрямку машин і автобусів.

Вони змерзли ще до приїзду віце-прем"єра і тепер пританцьовували

Нарада під керівництвом Кириленка проходила в тісному, погано освітленому приміщенні із фарбованими в темно-синій колір стінами Батуринської селищної ради.

Для того щоб окреслити обсяг необхідних робіт, надали першим слово Михайлові Іващенку, голові селищної ради. У своєму 20-хвилинному виступі він коротко розповів київським чиновникам про те, чого не вистачає Батурину, аби стати туристичним центром.

Не вистачає газу. Труби за меценатські гроші прокладені тільки на двох центральних вулицях, куди газ ще не подано. Не вистачає високовольтних ліній і ліхтарів.

Вечорами можна знайти тільки "Будинок Кочубея" — після нещодавньої реставрації у всьому селищі освітлений лише він. Немає Будинку культури, місцевій молоді вже більш як 10 років ніде збиратися. Бракує асфальтованих доріг. Потрібно прокладати нові й відновити ті, які розрили нещодавно, коли копали траншею для газогону. Потрібна школа й будинок для престарілих. Перелік необхідного на цьому не закінчився.

Загалом, у меценатів треба ще попросити близько 60 млн грн, щоб завершити амбітний проект туристичного комплексу.

Кириленко без заперечень нагадав усім присутнім, що  президент, коли йдеться про відродження пам"яток, — послідовний. На відродження Батурина з державного бюджету виділено 15 млн грн. Але знову просять президента поговорити з меценатами.

Після наради журналістів повезли до палацу Кирила Розумовського, в якому той за свого життя бував лише двічі.

Виконроб реконструкції, відмовившись "зі скромності" називати своє прізвище, з гордістю показував, скільки різновидів італійського мармуру буде використано для оздоблення сходів. Пожалівся на перебої у фінансуванні, що виникли у новому році. Проте він переконаний — труднощі тимчасові.

— Ніяких дешевих матеріалів, ви що! — роздратовано відповів він, коли журналісти висловили сумнів у доцільності використання мармуру з італійського Каррари. І додав, що й кімнати планують обшити італійським оксамитом.

Через рік Батурин — селище міського типу з населенням 2,5 тисячі, з котрих півтори тисячі пенсіонерів, на додачу до загальнолюдських зручностей, таких, як газ, вода і телефон, матимуть палац в стилі бароко та гектар саду. В його центрі, на перетині алей побудують фонтан.

Зараз ви читаєте новину «"Ніяких дешевих матеріалів!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути