вівторок, 05 грудня 2017 05:25

"Неприйнятних для влади відсіяли з Держбюро розслідувань"

його Керівник не пройшов люстрації

24 листопада Міністерство юстиції звернулося до Адміністрації президента з листом щодо проведення люстраційної перевірки новопризначеного директора Державного бюро розслідувань 43-річного Романа Труби, оскільки він таку перевірку не проходив. Про це у "Фейсбуку" повідомила директор департаменту з питань люстрації Мін'юсту Анастасія Задорожна, 29 років.

Роман Труба 18 років працював у прокуратурі. Як прокурор Пустомитівського району Львівської області у грудні 2013-го погоджував клопотання про заборону виїзду за межі Львова одному з активістів Майдану. Мав би бути люстрованим згідно із законом "Про очищення влади". Однак позаторік звільнився з Генпрокуратури. Був там заступником начальника у відділі управління з розслідування особливо важливих справ. Потім очолював юридичну компанію.

22 листопада 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про призначення Романа Труби керівником Державного бюро розслідувань. На посаду був 81 претендент. У фінал вийшли 19. Усіх перевірили на поліграфі. Труба опинився на останньому місці. За результатами ізраїльського психологічного тесту на благонадійність показав себе як "неблагонадійна особа із супервисоким ризиком". Проте за нього проголосували всі дев'ять членів комісії.

— Адміністрація президента, уряд і народні депутати не вірять у незалежність органів і посадовців. Намагаються впровадити туди керованих осіб, — каже 42-річна Тетяна Козаченко, секретар громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції.

— Досі немає інформації, за якими критеріями конкурсна комісія приймала рішення з відбору кандидатів і чи існують правила взагалі. За законом, кожен із дев'яти членів комісії повинен мати вищу юридичну освіту. Делеговані Верховною Радою Владислав Бухарєв і урядом — Іван Стойко її не мають. У людей повинна бути бездоганна репутація. Натомість народний депутат Євген Дейдей фігурує у справі про корупційне правопорушення. На першому етапі відсіяли неприйнятних для влади кандидатів — наприклад, начальника департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка й адвоката загиблих майданівців Віталія Титича. Конкурс проводився непрозоро.

Закон про Державне бюро розслідувань набув чинності півтора року тому. За цей час обрали тільки трьох керівників (окрім Романа Труби, ще двох його заступників — колишніх прокурорів Ольгу Варченко й Олександра Буряка. — ГПУ).

Романа Трубу треба перевірити на вчинення репресивних дій щодо активістів під час масових протестів узимку 2013–2014 років. Однак свого часу органи прокуратури таку перевірку нівелювали.

Зараз ви читаєте новину «"Неприйнятних для влади відсіяли з Держбюро розслідувань"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути