вівторок, 14 травня 2013 05:00

"Не знаю людини, яка могла б дати Януковичу гарантії, як він їх дав Ющенку, а Ющенко — Кучмі"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Політолог Костянтин Матвієнко: ”В Україні немає досвіду силового протистояння, як в Іспанії, Італії, Греції, Парижі. Мости у нас падають від старості, а не від того, що їх підривають”
Політолог Костянтин Матвієнко: ”В Україні немає досвіду силового протистояння, як в Іспанії, Італії, Греції, Парижі. Мости у нас падають від старості, а не від того, що їх підривають”

Політолог 48-річний Костянтин Матвієнко сидить за дерев'яним столом у наметі "Чернігівське" в столичному виставковому центрі. На підлозі рюкзак, з якого виглядає покривало. Тут поряд ліс. Пахне шашликом. Навколо багато мотоциклістів, людей із татуюваннями — в одному з павільйонів влаштували фестиваль татуювань і пірсингу.

Матвієнко пропонує відразу говорити про політику.

Ви стверджуєте, що опозиція зараз безпорадна.

— Це можна прослідкувати по подіях та документах. Парламентська опозиція поставила питання про відставку уряду, але не спромоглася забезпечити голосування. Наступний приклад: непризначення виборів столичного міського голови. Це ж всеукраїнська проблема: у Києві, Чернівцях, Миколаєві, Херсоні, а зараз і в Черкасах — не призначені вибори мерів. Держава фактично позбавляє громади права на вибори, а відтак — і на місцеве самоврядування. Так само держава не спромоглася провести чесні вибори до парламенту в п'яти мажоритарних округах.

Опозиція здатна зібратися і протидіяти владі?

— Ніде у світі не обирають найрозумніших, найсумлінніших, найчесніших. Нагору піднімаються найменш якісні в моральному та інтелектуальному плані люди. Це завжди проблема електоральної демократії. На виборні посади приходять за допомогою маркетингових технологій — створюють бренди так само, як розкручують ту чи іншу торгову марку мила. Але у цивілізованому світі від таких персонажів рятуються високою політичною культурою — як обраних, так і виборців. А українці легко вибачають політикам, наприклад, перебігання з однієї партії в іншу. Якщо подивимося біографії наших президентів, прем'єрів, спікерів: комсомол або КПРС, потім кардинальна зміна ідеологічних, моральних принципів — націоналісти, ліберали, консерватори.

Тому я сподіваюся лише на нове покоління. Коли в Києві був снігопад, то бачили, скільки нормальних людей на дорогах допомагали одне одному. Це покоління — щеплене Майданом, який виявився недаремним. Співчуття, солідарність, співпереживання у суспільстві є.

Як моральним людям пробитися в політику?

— А навіщо? Потрапивши туди, доведеться бути аморальними. Критична маса гідних в українській політиці буде створена або дуже не скоро, або через радикальні та силові кроки. Хоча, наприклад, громадські діячі нового покоління домоглися вільного доступу до Київради. Ненадовго, однак.

Тоді у Київраду "вломлювалися".

— Не виключено, що доведеться робити щось і силою.

В Україні немає досвіду силового протистояння, як в Іспанії, Італії, Греції, Парижі. Не скажу однозначно, чи це недолік. Мости у нас падають від старості, а не від того, що їх підривають. Інфраструктура не підтримується — дедалі частіші аварії на дорогах, шахтах.

Україна розсипається?

— У Києві ще більш-менш, а якщо взяти південно-східний регіон, степовий Крим — там усі ресурси інфраструктури вичерпані. І це ще не рахуємо засоленість ґрунтів, втрату родючості через варварську експлуатацію, стан заповідників.

До чого це може призвести?

— Якщо суспільство усвідомить, що далі так не можна, то цілком вірогідні зрушення вже восени.

Юрій Луценко з-за ґрат робив заявку на нову якість політики. Але відразу як вийшов, поїхав лікуватися в Польщу і Австрію. Нехай одужує, однак тут явне провисання суспільного очікування.

От де народжується політика опозиції? Де вони збираються і обговорюють питання, скажімо, підвищення чи зменшення пенсійного віку, вступу до НАТО? Бачимо лише ток-шоу, як імітацію політичної діяльності. У Сполучених Штатах є демократичний та республіканський інститути і безліч приватних фондів, які випрацьовують політику в різних галузях. Ми ж пливемо за течією.

Якщо влада не справляється, то має з'явитися альтернатива.

— Луценко відчув цей запит, тому й намагається залучити до свого середовища не лише польових командирів, але й українських мислителів. Тараса Возняка, наприклад.

Що відбулося? Парламентські вибори по суспільних настроях та відсотках виграла опозиція. Тільки за рахунок тушок й мажоритарної складової Партія регіонів із комуністами змогли сформувати правлячу більшість. Але й опозиція сама здала плоди перемоги. Все починалося із закону про вибори, потім — мовний закон, ситуація з бюджетом, провал голосування за відставку Азарова, пенсійна реформа. Жодного результату. Навіть помилування Юрія Луценка відбулося з "барського плеча" президента.

Ці програші опозиції відбуваються за домовленістю з владою?

— Були і є гравці, які роблять це свідомо. От чому Микола Мартиненко (заступник лідера фракції "Батьківщина". — "ГПУ") не голосував за відставку уряду?

За відставку Кабміну не голосував і Віталій Кличко. Досі немає пояснень, де він був.

— Це теж, на жаль, юридичний факт. Так він продемонстрував лояльність до влади.

Але ж Кличко — кандидат у президенти, на якого покладають надії опозиційно налаштовані виборці.

— Кличко на момент виборів 2015-го формально може ще не мати 10 років постійного проживання в Україні, як вимагає того Конституція для реєстрації кандидатом у президенти. А Януковичу, не виключено, порадять думати над здійсненням операції "наступник". Як було з Кучмою, який фактично передав владу Ющенку.

Із середовища влади можуть з'явитися нові кандидати в президенти?

— Факти свідчать, що посада прем'єра дає змогу стати главою держави — так було з Кучмою, Ющенком, Януковичем. Очолити уряд може хтось із так званої молодої команди (людей, наближених до Олександра Януковича — старшого сина президента. — "ГПУ").

Приміром, теперішній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов?

— Арбузов добре знає, в якому стані країна. Набагато зручніше бути при прем'єрові, ніж нести тягар відповідальності за розвал.

А Олександр Янукович?

— У світі є такі приклади: Кеннеді, Буші, Перони, Ганді. Спадкові лідери Північної Кореї. Але це родини з історією, ідеологічними переконаннями та суспільною відповідальністю. У нас такого немає — просто за прізвище не проголосують.

За рахунок чого Віктора Януковича можуть обрати вдруге?

— За якихось катаклізмів, серйозних суспільних потрясінь. Припускаю, що Янукович буде головним "євроінтегратором". У нього з Путіним погані відносини. Тому цілком може пройти на антиросійських настроях та цивілізаційних "фішках" на зразок безвізового режиму з ЄС.

Що тоді буде з Юлією Тимошенко?

— Якщо в країні не буде напруження, то можна підписати указ про помилування і до виборів. Вона все одно не зможе балотуватися із судимістю.

Чого очікувати восени?

— Кардинального погіршення соціально-економічної ситуації, що призведе до зростання протестних настроїв. Перед владою постане питання — де взяти гроші, щоб загасити їх.

Досі люди не виходять на вулиці, перебиваються хто чим може.

— Це через самозайнятість. Подивіться на цю кав'ярню — вони працюють самі та дають іншим працювати. Таких прикладів дуже багато. Також є самозайнятість на городах, репетиторство тощо. Але цього не достатньо. Початися все може у Львові та Києві. Можливі два сценарії.

Перший: через заборгованість із зарплати. Зараз вона становить півтора мільярда гривень тільки на держпідприємствах. Рятує літо. Плюс — постійне перекредитування: країна нарощує борги, але з останніх сил тримає соціальну ситуацію. Однак станеться так, що просто не буде де позичати. Невиплата зарплати два місяці колосально збурить ситуацію. Коли людина голодна, вона агресивна.

Другий сценарій: це дії опозиції. Але нинішня не має стратегії — під якими гаслами виводити людей. Вони кричать: "Геть Януковича!" та "Юлі — волю!". Цього мало. Мають бути радикальні гасла — націоналізація, люстрація, конфіскація. Опозиціонери цього не скажуть, бо вони теж підпадуть під цей список.

У що виллється бунт, якщо він буде?

— Велика ймовірність, що у політичному плані — ні у що. Але не можна виключати й осмисленої дії, як це було у випадку з Майданом. З'явиться новий лідер, а краще — монолітна група лідерів.

Чи зможуть люди акціями протесту домогтися дострокових президентських та парламентських виборів?

— Президентських — ні. Янукович добровільно владу не віддасть. У нього — величезний соціальний досвід, уміння виживати в дуже різних ситуаціях. Я не знаю людини, яка могла б дати йому гарантії, як їх Янукович дав Ющенку, а Ющенко — Кучмі. Яценюк? Хто повірить його слову? Янукович перший не повірить.

Щодо дострокових парламентських виборів — залежно від доброї волі президента. Якщо для Партії регіонів це буде кращий варіант, то позачергові вибори можливі.

Опозиція проїхала країною з акцією "Вставай, Україно!". Вона може стати початком вибуху?

— Акція захлинулася. Не були озвучені нові ідеї. Те, що у нас страшна ситуація, наприклад, у медицині, судовій сфері. Є безліч волаючих проблем — від психіатрії та злочинності до якості води. Але про них опозиція не готова говорити. Бо це дуже відповідально і потребує фаху.

Чотири рази за годину Матвієнко поглядає на ліву руку, ніби дивиться час. Годинника на руці немає. Костянтин Степанович нічого не замовляє.

 

Пожив у всіх обласних центрах України

Костянтин Матвієнко народився у Києві. Закінчив столичний політехнічний інститут, вивчився на інженера-механіка зварювального виробництва. Півтора року працював за спеціальністю.

Двічі його обирали депутатом Київської міськради по мажоритарці. Вперше — у 25 років. 2002-го пішов працювати головним консультантом у комітеті Верховної Ради з питань держбудівництва та самоврядування. Почав писати фантастичні романи. П'ять видали.

— Із 1989 року пожив у всіх обласних центрах України, вивчаючи її, — розказує Костянтин Степанович. — Тому всі мої романи прив'язані до конкретних міст. Перші чотири — про Київ. П'ятий — про Дніпропетровськ. У шостій книжці герой пересувається маршрутом Кременчук — Дніпропетровськ — Запоріжжя — Кам'яна Могила (пам'ятка у Запорізькій області. — "ГПУ"). Зараз працюю над сьомим романом. Це буде космічна опера. Дія відбуватиметься на іншій планеті.

Розлучений. Дітей не має.

Зараз ви читаєте новину «"Не знаю людини, яка могла б дати Януковичу гарантії, як він їх дав Ющенку, а Ющенко — Кучмі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути