середа, 13 червня 2012 07:15

"Навіщо їм іти до парламенту? Хіба що через те, що вони більше нічого не вміють"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Вадим Карасьов: ”На політичну сцену виходить нова генерація політиків 30-40 років”
Вадим Карасьов: ”На політичну сцену виходить нова генерація політиків 30-40 років”

Більшість депутатів-націонал-демократів не отримають місця в списку об'єднаної опозиції на парламентських виборах. Це "нунсівці" Іван Стойко, Володимир Карпук, Ярослав Кендзьор, Лілія Григорович, Володимир В'язівський. Кажуть, лідери об'єднаної опозиції не включили їх до списку. "Батьківщина" та "Фронт змін" розподілили місця в списку. Першій відійде 55%, другому — 45%.

— Охочих багато, тому велика конкуренція, — говорить директор Інституту глобальних стратегій 56-річний Вадим Карасьов. — Ветеранам політичного руху в Україні доведеться йти на політичну пенсію. У суспільства є запит на оновлення. Будь-яка партія це враховує, в тому числі "Батьківщина". На політичну сцену виходить нова генерація політиків 30-40 років.

Чому лідери опозиції відмовилися від цих депутатів?

— Змішана система виборів приводить до того, що за партійним списком можна провести вдвічі менше депутатів. Були 450, тепер — 225. Навіть якби нікого не було нового, а лишалися тільки старі, все одно довелося б скорочувати. Зараз своїх приведуть Королевська, Кличко, Яценюк, та ж Тимошенко. Де брати місця? Список не безрозмірний. Декому пропонують іти на мажоритарні округи. Вони говорять: немає грошей. А хіба тільки за гроші можна обратися? А де слово, енергетика, справи?

"Нунсівець" Володимир В'язівський заявив про самостійний похід на округ. Він може "змішати карти" опозиції?

— Звичайно. Що більше опозиціонерів, то вища можливість пройти випадковому кандидату. Там же відносна система, за якої немає потреби в абсолютній більшості голосів за когось конкретного. Крім того, його похід може зіграти на користь провладного кандидата.

До кого можуть приєднатися Кендзьор, Костенко, Григорович та інші?

— Костенко може піти до Ющенка. Решта навряд. "Наша Україна" зараз не в такому стані, аби туди всіх запрошувати. Тим людям, які залишилися без своїх партій і не знають, куди притулитися, треба було раніше думати. От коли вони допускали розгром "Нашої України", мали бути до цього готові. Григорович узагалі немає місця ні в якому списку, як і для Кендзьора.

Чи можуть ці депутати сформувати окрему опозиційну силу?

— Це не робиться за один день, і в них немає лідера. Я не розумію, навіщо їм іти до парламенту? Хіба що через те, що вони більше нічого не вміють. Аби бути вдоволеними, потрібно було працювати, підтримувати Ющенка. Вони думали: він нас завів, то це вже на 20 років. Вийшло, що ні. Комусь доведеться бути поза політикою. Для багатьох на цьому закінчується життя. У нас депутатство — це привілеї, слава, гроші, презентабельність, поїздки в Страсбург та інші країни світу державним коштом. Це інше життя. Навіть якщо ти з опозиціонерів, усе одно в еліті. А непотрапляння до списку — це квиток на виліт із елітного клубу та розкішного життя.

Чи матиме шанс на виборах "Наша Україна" без цих депутатів?

— Може отримати 5 відсотків. Ющенко лишається на слуху. Опозиція з ним не домовиться, бо це принципова справа. Такий похід на вибори вигідний насамперед йому. Він іще молодий політик. Націонал-демократична справа недороблена. Очевидно, навіть у такому форматі хоче її продовжити. Якщо говорити про розчарування 2004 року, то хіба його не було 2010-го? Може, люди замисляться над тим, що ж прийшло, і проголосують за Ющенка.

Зараз ви читаєте новину «"Навіщо їм іти до парламенту? Хіба що через те, що вони більше нічого не вміють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути