Ексклюзиви
вівторок, 07 грудня 2010 01:00

"Навесні люди будуть готові до революції"

Зранку в понеділок повз пл. Європейську мчить кортеж президента Віктора Януковича. Услід чорним лімузинам лунає свист і гудіння дудок.

— Ганьба! Геть владу! — кричать із натовпу мітингувальників-підприємців. Кілька сот людей стоять перед Українським домом. Вимагають відставки уряду та проведення референдуму щодо дострокових виборів Верховної Ради.

Протести проти ухвалення Податкового кодексу почалися два тижні тому. Традиційне місце зборів протестувальників, майдан Незалежності, у п'ятницю огородили металевими щитами й почали споруджувати новорічну ялинку. Територію дотепер охороняють близько 100 міліціонерів.

— Влада думає, що ми зупинилися, після того як нам кинули кістку в вигляді поправок до Податкового кодексу, — каже в мікрофон зі сцени організаторів протестів підприємців на майдані Незалежності Олександр Данилюк, 29 років. — Ми не збираємося задовольнятися тим Податковим кодексом, який є. Ми йдемо до кінця. Наш кінцевий результат — збір трьох мільйонів підписів для розпуску Верховної Ради. І автори Податкового кодексу мають поплатитися за своє ганебне дітище. Ми і далі самі по собі. Ми не під політичними прапорами. Ми коло них.

Біля сцени тупцюють десяток депутатів-"бютівців" і "нунсівець" Микола Катеринчук. Чекають своєї черги вийти до мікрофону.

— Хто там у нас за ким? — щуриться заступник лідера партії "Батьківщина" 46-річний Олександр Турчинов. Бере в руки мікрофон.

— Зараз я подивлюсь у список, — каже "бютівець" Сергій Сас і дістає з кишені дублянки список, хто за ким виступає. — У нас тут усе чітко, як в армії. Ви перший, Олександр Валентинович.

Турчинов ступає кілька кроків уперед. Дивиться на майдан перед собою. Туди підходять усе більше людей. Біля проїжджої частини через кожні 3–4 м стоять міліціонери.

— Саме тут, на Європейській площі, буде створена ініціативна група, яка почне координувати роботу у всіх регіонах зі збору підписів за проведення референдуму з відставки цієї влади. Треба провести парламентські вибори навесні 2011 року, — каже заступник Юлії Тимошенко. — Бо за кілька місяців внесуть такі поправки в кодекс, що для підприємців нічого не зміниться.

— Геть владу! Уряд Азарова у відставку! — гудуть у натовпі.

У супроводі двох охоронців зі сторони майдану до мітингувальників ідуть "регіонали" Максим Луцький та Олег Пінчук. Стоять за людьми біля дороги.

— О, здорова. А вы что здесь делаете? — тисне руку Луцькому його екс-однопартієць, "бютівець" Всеволод Бородін, 47 років.

— Та пришли посмотреть, как вы здесь бастуете, — усміхається 34-річний Максим Луцький.

Відходить у бік і кілька хвилин із кимсь розмовляє по мобільному. За 20 хв. "регіонали" йдуть.

Двоє харків'ян ходять натовпом із вилами. На них наклеєний напис "Символ народовладдя".

— Це наш інструмент боротьби, — говорить 27-річний Андрій. Суне руки в кишені. — Купили їх на базарі в Харкові. Не пошкодували 45 гривень. Зараз тільки вилами можна почистити владні коридори. Треба розгрібати "авгієві стайні".

До них підходять двоє міліціонерів:

— Уберите вилы отсюда. Еще кого-то заденете ими.

— У нас поки що вільна країна. Тому хочу і ношу вила з собою. І зубці в мене загорнені, якщо не бачите, — харків'янин показує вила, на яких наконечники з пластику.

— Вы бы лучше были с народом и не били дубинками людей, — встряє в розмову жінка з натовпу. Збігається ще кілька десятків людей. Міліціонери відходять.

Виступаючих зі сцени уважно слухає житомирка Лідія Черненко, 56 років. Біля неї на землі — пакет із продуктами.

— Хай влада не розказує, що нам тут хтось платить. Брехня! Зараз нічого не буде. Морози людей пригнічують. А от навесні будуть готові до революції.

О 12.00 Данилюк каже зі сцени, що учасники мітингу з регіонів мають зібратися в Спілці письменників, аби скоординувати подальші дії по всеукраїнському референдуму. Співає гімн. Люди за ним підспівують.

— Ми їдемо на місця і будемо там воювати, бо це ж повний беспрєдєл. Ми чекали нормальних змін до кодексу. А що нам дали? Дулю, — говорить 44-річна Оксана із Кривого Рогу. — Ми хочемо платити прозоро податки. Але я не хочу, щоб за моєю спиною стояли і контролірували кожну копійку.

46-річна Катерина Сенченко із Дніпропетровської області, яка торгує на ринку постільною білизною, тримає файл із кількома аркушами паперу.

— Ми вже начали собирати подпісі. Сотня є. Це капля в морі, но це тільки початок. Але це не просто списки з вулиці — хто захотів, той і підписався. Тут усі паспортні дані людини, все. Ми будемо ходити по домівках і розказувати людям усю правду, що нам готує влада. Люди мають понять, що Податковий кодекс стосується не тільки нас, а й усіх. Того ми не тільки три мільйони підписів зберемо. Ми і п'ять мільйонів зберемо.

Зараз ви читаєте новину «"Навесні люди будуть готові до революції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути