Ексклюзиви
вівторок, 18 липня 2006 18:35

"Наша Україна" пішла в опозицію

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Можливе прем’єрство Віктора Януковича знову об’єднало Юлію Тимошенко і Петра Порошенка
Можливе прем’єрство Віктора Януковича знову об’єднало Юлію Тимошенко і Петра Порошенка

Учора Анатолій Кінах, 51 рік, з трибуни Верховної Ради оголосив про перехід "Нашої України" в опозицію до антикризової коаліції. Уперше "нашоукраїнці" разом з БЮТом визнали законність створення коаліції Партією регіонів, комуністами та соціалістами. До останніх приєдналися ще три нардепи від БЮТу: Павло Костенко, Олександр Борзих і Михайло Зубець. Тепер у коаліції 243 голоси.

— Виходячи з цього, фракція "Нашої України" з сьогоднішнього дня офіційно в меншості. Тобто в опозиції, — заявив Кінах.

Це здивувало "регіоналів". Адже в понеділок увечері вони провели спільну нараду в Верховній Раді. На ній розглянули три варіанти можливого розширення коаліції. Перший — повне входження в неї "Нашої України". Другий — створення нової більшості з чотирьох фракцій. І третій — підписання протоколу про співпрацю між коаліцією та "Нашою Україною".

— Третья формула какая-то гибридная. Это называется: ответственности на себя не брать, но посты получить, — розмірковував заступник лідера Партії регіонів Євген Кушнарьов, 55 років. — А теперь я не до конца понимаю, что значат слова Кинаха. Пока они не подали заявление о переходе в оппозицию, переговоры с ними будут продолжаться.

Поки що депутатам вдалося домовитися тільки щодо розподілу парламентських комітетів. У "Нашій Україні" Микола Катеринчук і Петро Порошенко не поділили посаду. Обоє претендували на головування в комітеті з питань фінансів і банківської діяльності. Фракція підтримала Порошенка.

Если выйдешь в туалет, то назад уже не пустят

— На керівні посади не можна допускати депутатів, які будуть використовувати їх для власних інтересів, — розчаровано прокоментував рішення колег Микола Катеринчук, 38 років.

Микола Мартиненко очолить комітет з паливно-енергетичного комплексу, Анатолій Кінах — з питань національної безпеки, Борис Тарасюк — євроінтеграції. БЮТівцям дісталося також п"ять комітетів плюс місце заступника голови Верховної Ради. На нього претендує Олександр Турчинов.

Депутатам у вівторок роздали по каталогу з фотографіями всіх народних обранців, а також по примірнику бюлетеня "Народний депутат". "Регіонал" Дмитро Святаш показував усім охочим рекламу:

— Ну, реклама костюмов по две тысячи — это еще нормально. Но вот линия машин "Порш", вот реклама чартерных яхт — их аренда стоит около 20 тысяч евро. Наверное, думают, что все покупатели в парламенте.

З п"ятої ранку будівлю Верховної Ради оточили мітингувальники від кількох політичних сил. Найактивнішою була "Пора". Хлопці в жовтих футболках пробралися аж за огорожу.

— Нам разрешили зайти на территорию, а потом окружили военные в бронежилетах, — розповів "ГПУ" один із них.

Разом з іншими він збирається ночувати під стінами парламенту на гумових матрацах.

— Они нас не трогают, — зізнається. — Правда, если выйдешь в туалет, то назад уже не пустят. Пока что это единственная проблема. Но главное, мы хотим посмотреть, как депутаты будут через нас переступать.

Зараз ви читаєте новину «"Наша Україна" пішла в опозицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути