четвер, 05 липня 2007 17:49

"Наш блок має взяти не менше 25 відсотків"

Автор: фото: Григорій КОЛІСНИК
  Юрій Кармазін 15 хвилин розповідав про свої ікони і майже перед кожною хрестився
Юрій Кармазін 15 хвилин розповідав про свої ікони і майже перед кожною хрестився

Колишній народний депутат Юрій Кармазін, 49 років, на минулих виборах створив  блок свого імені. До Верховної Ради не пройшов.

Розмова відбулася увечері минулої середи. Уже наступного ранку Кармазін підписав декларацію про створення пропрезидентського блоку. Хоча під час інтерв"ю він кілька разів ухилявся від відповіді на запитання про перспективи його участі у блоці.

Його офіс — на Хрещатику, неподалік Європейської площі. Доволі просторе приміщення на четвертому поверсі одного з будинків. У кабінеті багато ікон, образів, прапорів і плакатів з минулої виборчої кампанії.

Кармазін саме говорить по мобільному. Розповідає, що два останні дні з апаратом якісь проблеми.

— Или это Моссад (ізраїльська спецслужба. — "ГПУ"), или не знаю, что это уже работает, — жартує Кармазін і показує телефон своїй колезі: — Лариса Володимирівна, щоб ви знали: дзвінків не фіксує. Тобто якщо ви мені зателефонуєте, а я не встиг підняти, то він не покаже, хто дзвонив. Так, шановні, я до ваших послуг, — каже до журналістів "ГПУ" і широко всміхається. Відразу ж говорить:

— Погляньте, які в мене ікони!

Встає і розповідає про них хвилин із п"ятнадцять. Частину ікон зроблено з українського бурштину. Між іконами й образами — портрет Віктора Ющенка, теж із бурштину.

— Якщо їх взяти пучком світла, то дуже гарно будуть виблискувати, — показує Кармазін.

Майже перед кожною іконою хреститься, називає, який святий зображений. Багато говорить про свої заслуги в парламенті й про традиції своєї партії. У Кармазіна дзвонить телефон. Мелодія в ньому — гімн України. Вибачається: мовляв, треба брати слухавку, бо потім не знатиме, хто телефонував. Коротко говорить, прощається й дивиться на екран мобільного.

— Хто це дзвонив знову? — говорить роздратовано. — Та йопересете! Все, я знову не взнаю, хто це дзвонив! Лариса Володимирівна, щось треба робити!

Кармазін зітхає і каже, що чекає важливого дзвінка. Кидає мобільний на стіл і пошепки матюкається.

Учора Порошенко сказав, що у вас високі шанси потрапити у виборчий список блоку "Нашої України", "Народної самооборони" і "Правиці". Ви до нього ввійдете?

— Я завжди працював на перемогу демократії в Україні, — відповідає Кармазін.

Довго розповідає про історію своєї Партії захисників Вітчизни: в яких акціях вона брала участь, як він захищав інтереси людей. Однак на запитання відповіді не дає. Коли повторюємо його, встає з крісла і просить дати йому можливість закінчити. Ще протягом десяти хвилин розповідає про себе і свою партію. Про участь у пропрезидентському блоці не говорить ані слова.

Та йопересете! Все, я знову не взнаю, хто це дзвонив!

— Мені партією доручено проводити переговори про нашу участь у виборах, — каже нарешті. — Ведуться переговори про входження Партії захисників Вітчизни до блоку демократичних сил "Наша Україна — Самооборона". Яке буде рішення, залежить не тільки від нас, — зазначає і зненацька додає: — Очевидно, що на цих виборах знову можна очікувати фальсифікацій.

У чий бік?

— Хто де може, в ту сторону і фальсифікує. Тобто, хто яку область контролював і мав перевагу у виборчій комісії, там те й робив. Той дерибан Центральної виборчої комісії, який зараз відбувся, свідчить про те, що не зовсім порядні вибори готуються. Ми виявилися праві навіть в оцінці виборів 2006 року, які багато хто називав демократичними. Ми показали факти, — Кармазін встає і витягає зі свого портфеля якісь папери. — Це копія оригіналу з печатками протоколу комісії 208-го округу в Чернігівській області. В кожному протоколі має бути записано, скільки примірників. Їх має бути не менше 15. А тут — порожнє місце, — Кармазін показує аркуші, на яких яскраво-жовтим маркером обведені незаповнені місця.

Кілька хвилин зриваючись на крик розповідає, як намагався отримати ці копії протоколів у ЦВК. Отримав лише через суд. Кармазін показує протоколи. Зрештою перехиляється через стіл і хрипло вигукує:

— В парламенті моя партія мала бути! В парламенті! — робить паузу і додає: — За нашими оцінками, ми набрали 3,7 відсотка. Але показали нам 0,65.

Ви припускаєте, що цього разу вибори теж можуть бути сфальсифіковані. Як будете протидіяти?

— Я весь час сподіваюся на краще. Сподіваюся, що в державі є гарант Конституції. Тому ми сьогодні ставимо питання про створення блоку.

Кармазін починає розповідати про ініціативи й листи, які надсилав президентові. Зокрема показує заяву Партії захисників Вітчизни щодо встановлення в Криму пам"ятника Катерині ІІ. Гортає її й каже:

— Лариса Володимирівна, а де наступний лист? А його немає. Коли мені щось кладеться на стіл, його треба читати. Я такого не люблю, — говорить роздратовано і продовжує: — Ми будемо зносити руками той пам"ятник! Якщо треба — будемо зносити його тракторами, якщо треба — будемо його підривати. Але існувати він не буде! Є в кожного народу своя межа. Встановлення в Україні пам"ятника гнобительці України — це межа терпіння. І жодна з політичних фракцій не заявила про це!

Чи не жалкуєте, що 2006 року ви пішли на вибори окремим блоком?

— Я ні про що в житті не жалкую... Сьогодні йде серйозна очистка блоків, з якими ми ведемо переговори, і розуміння ситуації вже інше, ніж 2006 року. Якщо принципи, які сповідує Юрій Луценко, уживаються з принципами "Правиці", "Нашої України" і вони вмонтовуються у принципи Кармазіна, то це вже абсолютно інша країна!

Як оцінюєте діяльність на президентській посаді Віктора Ющенка?

— От ви даєте обіцянку: люди, я вас на цьому автомобілі довезу до такої ось зупинки за такий час. Проїхали третину відстані, автомобіль зупиняють і кажуть, що далі буде їхати інший водій: з іншою швидкістю і в іншому напрямку. От так і з президентством — у політреформі 2004 року було закладено, що президент має повноваження тільки протягом року, а потім вони перетікають до парламенту й уряду.

Ющенко раніше вирізнявся нерішучістю. Але зараз ми бачимо суперрішучого президента. Навіть Кучма не зважився на розпуск парламенту.

"ГПУ" зателефонувала Кармазіну вчора, вже після підписання декларації про створення блоку демократичних сил. На запитання, чому напередодні він так вперто уникав  відповіді щодо участі в блоці, політик сміється:

— Який же я був би генерал, якщо би відповідав вам так, як ви хотіли? Зробіть поправочку в інтерв"ю.

Хто приймав рішення щодо підписання вами декларації про створення блоку?

— Центральна рада партії, ще 12 червня. Але цементуючою особою є голова партії — за китайським принципом, як Мао Цзедун був колись.

Чи ще хтось із вашої партії увійде бодай у першу сотню виборчого списку?

— Не тільки в першу сотню. Але і в першу п"ятдесятку ввійдуть, і в другу, і в третю. Наш блок має взяти не менше 25 відсотків, і там буде серйозна доля представників Партії захисників Вітчизни. Найголовніше, що досвід нашої партії не буде втрачено. Більше того, як піар-крок я готовий запропонувати себе на соте місце. Бо знаю, що воно буде прохідним.

Коли буде створена єдина партія на основі блоку?

— Створювати партію до виборів технологічно нерозумно. Партії мають свій електорат. Його треба зараз об"єднати. До того ж, не можуть брати участь у виборах партії, створені менш ніж за рік до них. Це просто може знищити блок. Тому ми повинні прорахувати всі наслідки. І перша десятка ще може бути переглянута. Їй будуть давати оцінку громадськість, політологи, соціологи — це не закостеніле щось. Потім її затверджуватиме з"їзд блоку. От тоді поставимо остаточну крапку.

1957, 21 вересня — Юрій Кармазін народився у місті Звенигородка на Черкащині
1981 — закінчив Одеський державний університет ім. І.Мечникова
1982 — помічник прокурора Одеської області
1985 — прокурор Приморського району м. Одеса
1992 — суддя Одеського обласного суду
1994 — голова комісії Верховної Ради України щодо Криму
1994, 1998 — обраний народним депутатом в мажоритарних округах Одеської області
1999 — очолив Партію захисників Вітчизни
2002 — народний депутат від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"
2006 — створює Блок Юрія Кармазіна, який на парламентських виборах набрав 0,65% голосів
Одружений, має доньку

Зараз ви читаєте новину «"Наш блок має взяти не менше 25 відсотків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути