вівторок, 05 лютого 2008 18:18

Нардепи Жеваго і Сподаренко прийдуть в Раду, "коли треба буде"

  Анатолій Семинога: ”Партія регіонів хоче продемонструвати, що без широкої коаліції не буде роботи Верховної Ради”
Анатолій Семинога: ”Партія регіонів хоче продемонструвати, що без широкої коаліції не буде роботи Верховної Ради”

Парламент  у вівторок знову не працював. Зокрема, не прийшла частина депутатів з коаліційної більшості. "Бютівець" Анатолій Семинога, 47 років, відсутність колег і нездатність Верховної Ради до роботи пояснював "ГПУ"так:

— Учора на погоджувальну раду прийшов Янукович. Хоча він рідко буває. Висунув декілька претензій від Партії регіонів до більшості. Перше питання— вони запропонували прийняти рішення по НАТО. Там проблем немає. Пропонують прийняти в постанові рядок, де написати: вступ до НАТО — після всеукраїнського референдуму. Друге — вони пропонували створити слідчу комісію щодо бійки Луценка та Черновецького. Це теж не питання: вносять постанову, голосують 150 депутатів і створюють любу комісію, яку хочуть. Тому ці претензії надумані. Проблем серйозних я не бачу. Є небажання працювати або намагання зірвати роботу Верховної Ради.

Ваші колеги по фракції кажуть, що у більшості немає 226 голосів і Яценюк боїться відкривати засідання.

— Більшість є — сьогодні у ній 228 голосів. Якби не створювалися штучні перепони у вигляді блокування або вихоплення картки спікера із гнізда, то не було б жодних проблем. Нормально працювала б коаліція і Верховна Рада. Сьогодні заважає цьому процесу лише одне — небажання Партії регіонів працювати в опозиції. Вони бояться опозиційної роботи і боротьби. Бо розуміють, що їхня політична сила в опозиції такою монолітною не буде. У них всередині відбуваються певні процеси, що ведуть до розколу. Тому це головна проблема, яку намагаються відстоювати "регіонали" зі своїми союзниками. Інших я не бачу.

Ви кажете, що голосів у вас вистачає. Але такі нардепи, як Костянтин Жеваго чи Іван Сподаренко, не з"являються у Верховній Раді.

— Коли треба буде, прийдуть і Жеваго, і Сподаренко. Коли почнеться нормальний робочий процес, то і частина Партії регіонів голосуватиме по рішеннях, і блок Литвина.

Чи ведете ви переговори з Партією регіонів?

— Не кажу, що ми ведемо переговори. Сама робоча атмосфера Верховної Ради спонукає до голосування тих чи інших депутатів. Це коли розглядаються питання, що стосуються їхньої фаховості, або їхніх регіонів, або соціальні питання, які підтримують зазвичай усі. Тому в процесі роботи відбуваються різні голосування. Лише політичне протистояння сьогодні роздирає Верховну Раду на більшість та опозицію. У робочому процесі це все перемішується й об"єднується.

Як довго триватиме таке протистояння?

— Найближчим часом це все розрулиться і розв"яжеться. Багато залежить від позиції голови Верховної Ради. Якщо він готовий працювати в екстремальних умовах, переламати ситуацію, то нічого йому не заважає проводити цю роботу. Можна вести засідання і з сесійної зали — необов"язково з президії. Яценюк може сісти між депутатськими рядами і ніяка Партія регіонів йому не заважатиме.

Це видається дивним, щоб голова Верховної Ради вів засідання з депутатських рядів.

— Є об"єктивні причини. Йому не дають можливості працювати, виривають карточку. І депутати можуть виступати не обов"язково з трибуни, а й із місця.

Сьогодні президент Віктор Ющенко так і не виступив зі зверненням до парламенту. Нардепи намагаються принизити його авторитет?

— Який сенс Вікторові Ющенку їхати до Верховної Ради, коли вона не розпочала своєї роботи? Президент — символ держави. Дайте йому можливість виступити. Хай  поспілкується з депутатами, а тоді блокуватимете собі далі. Партія регіонів хоче бути при владі, у більшості. Хочуть продемонструвати, що без широкої коаліції не буде роботи Верховної Ради.

Чи домовлявся БЮТ із комуністами про спільне голосування?

— Комуністи такі... У них така позиція, що можуть голосувати по певних епізодах, коли це співпадає з їхнім баченням.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи Жеваго і Сподаренко прийдуть в Раду, "коли треба буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути