пʼятниця, 30 листопада 2012 05:15

Нардеп Кошулинський не може винайняти квартиру в Києві

Автор: фото: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Спікер Володимир Литвин виступає під час засідання робочої групи з підготовки першого засідання новообранної Верховної Ради. 28 листопада
Спікер Володимир Литвин виступає під час засідання робочої групи з підготовки першого засідання новообранної Верховної Ради. 28 листопада

З-під рукава сорочки новообраного від Об'єднаної опозиції нардепа Бориса Тарасюка виблискує годинник із написом "Верховна Рада України". Така ж золотиста ручка, якою він пише: "Підготовча робоча група". Підкреслює хвилястою лінією. У середу він прийшов до парламенту на третє засідання групи, що готує засідання нової Ради. Зібралися депутати від Партії регіонів, "Батьківщини", Компартії, УДАРу, "Свободи" та двоє мажоритарників.

— У нас заміна в робочій групі — замість Миколи Азарова делегований Володимир Демидко, — вмикає мікрофон спікер і обраний до парламенту по мажоритарному округу Володимир Литвин, 56 років.

— Працюватиме замість Азарова? — всміхається В'ячеслав Кириленко, 44 роки. Пройшов до Ради за списком "Батьківщини".

—  Не взагалі, а в робочій групі, — відказує "регіонал" 47-річний Володимир Макеєнко.

— Нам потрібно привести в належний стан сесійну залу — визначитися із розсадкою народних депутатів, — продовжує Литвин. — Також треба призначити дату засідання. Пропозиція була — 12 грудня.

— Та нехай хоч п'ятого, — до нардепа від "Батьківщини" Івана Кириленка нахиляється колега 47-річний Андрій Кожем'якін. Прикриває рукою рота. Має годинник із написом "Блок Юлії Тимошенко".

Головуючий надає слово Руслану Кошулинському, 43 роки, що обраний до парламенту за списком "Свободи". Той цитує проект постанови опозиції з вимогою особистого голосування у сесійній залі. Вона пропонує запустити в роботу систему "Рада-3", що допускатиме голосувати лише за себе.

— Я попрошу, аби її зареєстрували та підготували до розгляду, — піднімає руку Литвин. — Але в мене пропозиція. До тексту присяги народного депутата, визначеного Конституцією, додати ще одне положення: "Я, народний депутат, зобов'язуюся персонально виконувати статтю 84 Конституції про особисте голосування".

— Тільки 84 і більш ніяку, — сміється нардеп від "Батьківщини" Сергій Сас, 55 років.

— Давайте серйозно віднесемося до цього питання, — підвищує голос спікер. — Якщо не подобається, давайте доручимо апарату Верховної Ради — нехай він виконує за вас роботу. Не хочете працювати, так і скажіть. А нам треба визначити дату проведення засідання.

— Так нам тоді йти, чи що? — розводить руками В'ячеслав Кириленко. Вмикає планшет та продивляється новини в інтернеті.

Литвин ставить на голосування пропозицію провести перше установче засідання нової Ради о 10.00 12 грудня. "За" — 16. Опозиціонери не голосують. Демонстративно виходять із зали. Депутати, які залишилися, домовляються зустрітися наступного разу 3 грудня. Засідання тривало 30 хв.

У коридорі журналісти обступають голову регламентного комітету Володимира Макеєнка. Запитують, чи вирішили питання із поселенням новообраних депутатів.

— Потрібно розселити близько 180 людей, — розказує він. — Наш готель "Київ" витримує десь 85. Такого напливу заявок не було ніколи. В регіонах обрали багато тих, хто не живе в Києві.

— Іде мова про розселення депутатів у готель під час урочистого відкриття, — додає Руслан Кошулинський. Він зі Львова. — Де мешкатимуть потім ті, хто не мають власного житла у Києві, невідомо. Це повинна вирішувати регламентна комісія. Але вона ще не збиралася і не засідала. Тож навіть заяв писати нема кому. Депутати зі "Свободи" розраховують на готель. Якщо не буде місця, доведеться винаймати житло. На яких умовах, буде відомо після засідання комісії. Мені за власні гроші буде складно орендувати помешкання в столиці, бо ціни тут високі.

Львів'янин, самовисуванець 43-річний Ярослав Дубневич житиме у своїй київській квартирі.

— Я дуже подивований тим, що депутати зараз думають про житло, а не як побудувати свою роботу, — говорить. — Хто іде у Верховну Раду справді щось робити, задовольниться і гуртожитком.

Мажоритарник із Полтави 33-річний Сергій Каплін мешкає в столиці у друзів:

— Якщо депутатам даватимуть квартири — візьму, бо її все одно десь украдуть. Але ключі передам будинку престарілих. Народних депутатів потрібно позбавити більшості пільг — від недоторканності до елітних парковок. Мають жити простіше за звичайних українців.

"Опозиція налаштована радикально"

Об'єднана опозиція втретє залишає засідання групи з підготовки роботи наступної Ради. В такий спосіб демонструє своє ставлення до результатів парламентських виборів, уважає політолог 42-річний Сергій Таран:

— Є питання щодо легітимності виборів, про що постійно говорить опозиція. Натякає, що може ініціювати розпуск Верховної Ради. Наприклад, після присяги. Вони безкомпромісні, бо розуміють, що влада може й не виділити їм посади голів комітетів, які теоретично мали б очолювати опозиціонери. Зокрема, з питань бюджету чи свободи слова. Не матимуть інших керівних посад у парламенті. Тому опозиція налаштована на серйозну радикальну діяльність у Раді. Використовуватиме будь-який майданчик, щоб зайвий раз наголосити на нечесності виборів та потребі боротьби з Януковичем.

 

Зараз ви читаєте новину «Нардеп Кошулинський не може винайняти квартиру в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути