середа, 24 листопада 2010 05:15

Наметове містечко можуть демонтувати

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Учасники мітингу проти прийняття Податкового кодексу розбивають намети
Учасники мітингу проти прийняття Податкового кодексу розбивають намети

У вівторок під обід чоловік середніх років біля сцени на столичному майдані Незалежності слухає пісню "Я свободен" гурту "Арія". Знімає з правої ноги кросівок, потім — шкарпетку й викручує. Взувається. По щоках стікають краплі дощу.

Біля намету з поліетиленовим пакетом ходить 51-річний Віталій Братюк. Коли починається дощ, виймає із пакета картуза й одягає. Каже, продає автозапчастини до вантажівок на авторинку "Сатурн" у Вінниці. Має кілька кіосків.

— Я цілу ніч на стільчику сидів біля палатки. Приїхав у рубашечці, светрі й курточці. У цьому і буду. Трохи біля калорифера грівся. А захрип, бо накричався. Усе, що маю за 16 років, — це те, що своїми руками зробив, — зціплює зуби. — Пам'ятаю, як ночами дружина тримала переноску і фонарик, а я варив кіоски свої. Зараз знімаємо квартиру у Вінниці, бо ми з села. Якщо приймуть кодекс, мені не виплутатися. Бо ще кредитів понабирав. Як їхав сюди, то в мене в день 45 гривень був виторг. Як лавірувати цими нещасними доходами? Щомісяця плачу за кіоски 3,5 тисячі гривень. За оренду, за охрану, за патент у мене назбиралося два мішки чеків. Я їх збираю, бо це документальне підтвердження, що я не бєздєльник, як каже Азаров.

Перед сценою — кількасот людей. У синьому плащі під парасолькою стоїть одеситка Ніна Григорівна, 45 років. Розповідає, що неможливо взяти квитки на потяг до столиці:

— Білети на поїзди не хочуть продавати, — струшує краплі з плаща. — Касирша нам призналася, що заборонили зверху масово продавати квитки на найближчі дні. Але я умудрилася взяти. Тут чула, що з Красного Луча багатьох не пускали, маршруткам заборонили їхати. Там проявили солідарність таксисти. За символічні гроші підвозили людей до поїздів, пересаджували на інші транспортні засоби, щоб якось відправити в Київ.

До наметового містечка приходить прес-секретар столичної міліції 47-річний Володимир Поліщук. Каже, суд наклав заборону на масові акції до 26 листопада.

Назбиралося два мішки чеків. Це документальне підтвердження, що я не бєздєльник, як каже Азаров

— Державні виконавці та комунальні служби через деякий час демонтують містечко та заборонять проведення акції. Міліція лише охороняє порядок, — бурмоче Поліщук.

Із ним двоє міліціонерів. Ходять між наметами, заклавши руки в кишені курток.

— Нам потрібен організатор. Хто подавав до Київської міськдержадміністрації заявку на проведення мітингу? — каже один із міліціонерів, Сергій Бульба.

Підходять до намету, біля якого стоять нардеп-"бютівець" Віктор Уколов і лідер Коаліції учасників помаранчевої революції Сергій Мельниченко, 31 рік.

— Це я подавав заявку. Але в мене обідня перерва. Прийдете після 16-ї години, коли вона закінчиться, — каже Мельниченко.

До розмови долучається Уколов.

— У вас є до мене претензії? — запитує.

— Ні, — відповідають міліціонери. — Нас із благоустрою просто попросили, щоб ми знайшли організаторів цього мітингу і попросили прибрати палатки.

— Вибачте, у мене йде зустріч із виборцями. Не заважайте, — відказує Уколов. Розвертається в інший бік:

— То що ви думаєте про Податковий кодекс, панове? Ганьба. Думаю, президент зобов'язаний накласти вето.

На сцені весь час хтось виступає. Підприємці закликають людей приходити сюди щодня. Один із ведучих повідомляє, що в четвер розпочнеться нова безстрокова акція протесту.

— Янукович сказав, що частково врахує наші побажання. Але нас це не устраює, — говорить 50-річна Галина Карплюк із Вінниці. — Ми вимагаємо повного накладання вето й перегляду цього ганебного кодексу.

Зараз ви читаєте новину «Наметове містечко можуть демонтувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути