пʼятниця, 10 листопада 2017 07:40

Намети під Верховною Радою стоять четвертий тиждень

— У нас комендантська година наступає — хочеш пройти, покажи, що у сумці, — каже лисий чоловік у камуфльованій куртці з написом "Донбас" на спині. Стоїть на вході до наметового містечка біля Верховної Ради в столиці на вул. Грушевського. 7 листопада о 21:50 на вході чергує троє мітингувальників. Щоб підійти до них, потрібно пройти через саморобну огорожу, яка стоїть зигзагом. На вулиці 2 градуси морозу.

З 17 жовтня біля парламенту люди вимагають скасувати недоторканність народних депутатів, створити Антикорупційний суд, змінити виборче законодавство і ухвалити закон про імпічмент президенту. Кілька десятків мітингувальників розбили наметове містечко з двох таборів.

Стоїть стійкий запах деревного попелу.

— Бомжі лізуть у палатки. Вчора вночі спробував пройти якийсь дядько з трилітровою пляшкою хімії. А якби налив у кухню чи бризнув в очі? — каже один з охоронців.

8 листопада рух у таборі починається близько 7:30.

— Мав їхати на Київ у понеділок, але квиток здав. Дочка зі школи повернулася в сльозах, — вусань у куфайці сидить на карематі у туристичному наметі.

Приїхав із Рівного.

— Вчителька дала написати твір "За що я люблю Україну". Надя написала, за що свою країну ненавидить. За президента-баригу, за хабарі і беззаконня, за те, що мама носить одну куртку вісім років, а в тата на зиму тільки осінні черевики лишилися. Вчителька поставила двійку і заставила твір переписати, — каже чоловік.

— Дзвонили їй? — цікавиться товариш із сусіднього намету в шапці-водолазці.

— Я за півгодини вже в школі був, — затягується "Примою" вусань. — Пробував пояснити, що дитина має право на власну думку. Безполєзно. У неї за спиною висить портрет Порошенка, а на столі розсипані цукерки "Рошен". Питаю, за що поставила доньці "двійку". Каже: "Діти повинні любити свого президента".

— Не тих люстрували і в сміттєвих баках вивозили, — каже загорнутий в український прапор чоловік.

— У нас тільки один суддя після люстрації лишився без роботи. Усі поновилися на посадах і далі бабки дерибанять. Лякають, що Україна ще одну революцію не переживе. Але краще Майдан, ніж новий термін Порошенка.

Близько 9:00 кількадесят людей стоять у черзі до польової кухні. Дають гречку з м'ясом і чай.

— Дістало, що в закритих списках ховаються покидьки. Понавибирали всяких Розенблатів і Ляшків — тепер мучимось. При нинішній виборчій системі ніколи не приведемо до влади патріотів, — каже літній чоловік із стаканом гречки й виделкою.

Біля намету рубає дрова 45-річний Володимир Піка з Черкас:

— Продукти і дрова завозимо вночі. Як тільки хтось несе великі сумки до табору — одразу з'являються поліцейські. В суботу і неділю ввечері дрова возив Семен Семенченко (народний депутат від партії "Самопоміч", колишній командир батальйону "Донбас". — ГПУ). Ходок з 20 зробив.

Біля одного з наметів чоловік із червоно-чорною пов'язкою над ліктем знімає сині кросівки. Одягає в'язані шкарпетки, перевзувається у чоботи-дутики. Із синьої клітчастої сумки дістає лоток із налисниками. Пригощає товаришів. Запивають чаєм зі згущеним молоком.

У наметі на зробленому з кількох ящиків столі — нарізка з ковбаси, батона і упаковка кетчупу. Вгорі плакат: "Хочу жити у вільній країні, а не в ПаРашенії".

— Вчора сина на метро Хрещатик поліція пресанула, — розповідає сутулий чоловік із сивиною на скронях. — Не сподобалося їм, що Ваня йшов у капюшоні.

— Треба ухвалювати закон про дозвіл носити нарізну зброю. Тоді почуватимемося захищеними.

— Порошенко этого не допустит. Боится расправы.

— Йому варто нагадати, що Януковича скинули з дерев'яними кийками й касками. Як треба буде, і без пістолетів справимося.

На асфальті складені залізні щити. На верхньому наклейка "Шоколадного зайця пора взяти за яйця".

— Другий місяць, як у відпустці. Відправили примусово, бо завод стоїть. Зарплату не бачив від травня. А колись нормально платили. Аванс — до 20-го числа, зарплата — 5-го, — чоловік у коричневій дублянці розбавляє з водою обліпихове варення.

— На "Богдан" (Луцький автомобільний завод. — ГПУ) чого не йдете?– запитує жінка в кролячій шубі. Привезла мітингувальникам пироги з лівером і капустою. — У мене там племінник працював. Зарплату мав пристойну.

— Ходив влаштовуватися, а там місця нема. З зарплатами теж проблеми. І це — завод президента, який обіцяв дбати про людей.

— До Порошенка я б з почуття гідності не пішов, — каже червонощокий у рукавицях.

— Поїхав на два місяці в Польщу. Будували дачу. Заробив 30 тисяч гривень. Мусив додому повернутися, бо мати захворіла. У жовтні поховали. Що маю вдома робити? Може, поки нову візу зроблять, владу поміняємо і нікуди їхати не прийдеться.

— Думаєш, як Саакашвілі до влади приведем, жити станемо по-новому?

— Саакашвілі — це вчорашній день. Треба хлопців, які пройшли АТО. Такі не крастимуть. Після окопу в людини інший кодекс честі і моралі.

Зараз ви читаєте новину «Намети під Верховною Радою стоять четвертий тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути