вівторок, 19 грудня 2017 07:01

"Нам потрібен свій Ататюрк чи Гавел"

 

Майже половина українців не бачать лідера в країні

45,5% українців вважають, що в країні немає політичних лідерів, які могли б ефективно керувати нею. 39,4% думають, що такі є, а 15,1% — не змогли відповісти.

Опитування провів Центр Разумкова 22–27 вересня в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Вибори президента мають відбутися у березні 2019‑го, парламенту — в жовтні того ж року.

— В Україні немає механізмів форму­вання лідерів. Енергійні й патріотичні люди не мають доступу до спілкування із громадськістю. Бо засоби масової інформації переважно належать олігархам, — говорить філософ 62-річний Ігор Лосєв. — Вони вирішують, кого випустити на арену, а кого — ні. Нам постійно через телебачення підкидають всіляку наволоч, з якої роблять позитивних персонажів. А тих, хто міг би врятувати країну, залишають за бортом.

Україна потребує такого лідера, яким був Мустафа Кемаль Ататюрк у Туреччині чи Вацлав Гавел — у Чехії. Який здатний не тільки виступати з демократичними гаслами, а вести відповідну державну політику, долати опір груп впливу. І давати відсіч анти­українським силам на міжнародній арені. Можливо, такий лідер є — наприклад, серед героїв війни на Донбасі. Але нам його ніколи не покажуть.

— Запит на нових лідерів відчувається. В країні штучно створюють ситуацію відсутності сильних кандидатів — щоб протягнути нинішнього президента у другий тур, — каже політолог 29-річний Микола Давидюк.

— Порошенко виглядає непогано, коли вибирають між співаком, актором і кількома популістами. Але дайте слово керівникам крупних приватних компаній чи волонтерам — і рейтинг Порошенка в 10 відсотків розпливеться.

Лідер має бути відповідальний. Він повинен працювати на зміни в країні, а не на збагачення — особисте чи свого оточення. Потрібен менеджер із холодним розрахунком — для прийняття великих політичних рішень.

Зараз ви читаєте новину «"Нам потрібен свій Ататюрк чи Гавел"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути