Ексклюзиви
вівторок, 07 лютого 2006 18:40

"Найкраща пільга — гроші"

Автор: фото: PHL
  Віктор Пинзеник в парламентській ложі для уряду після обрання Юрія Єханурова прем’єр-міністром 22 вересня 2005 року
Віктор Пинзеник в парламентській ложі для уряду після обрання Юрія Єханурова прем’єр-міністром 22 вересня 2005 року

"У мене є мрія, щоб такого слова "пільга" в українській мові взагалі не було, — сказав міністр фінансів Віктор Пинзеник, 51 рік. — Найкраща пільга — гроші, я точно знаю, що вона дійде до споживача і нею не скористається ніхто інший.

Учора керівник Мінфіну підбивав підсумки річного перебування на посаді. Пинзеник виглядав впевненим і задоволеним. Говорив рівно і спокійно, час від часу підказував помічникові, яку саме схему треба показати на екрані. Різноманітні криві з морем цифр, на думку міністра, яскраво засвідчували успішність роботи його відомства впродовж останнього року.

— От ви всі пам"ятаєте Кафку? — загадково запитав Пинзеник, і присутні журналісти вже готові були виказувати свої знання світової літератури. Але міністр уточнив: — Це таке прізвище. Інвалід, якому було надано пільги. Скільки автомобілів він ввіз в Україну — не знає ніхто. Це сума на сотні мільйонів. Бо мав пільги, нібито під соціальну пенсію, що то інвалід. Хто скористався цією пільгою?

Пинзеник сказав, що пільги слід скасувати, а замість них платити людям гроші. Бо пільги, мовляв, дають бізнесменам можливість уникати податків і підтримувати тіньову економіку.

Ви всі пам"ятаєте Кафку? Це таке прізвище

Пинзеник переконаний, що за цей рік виконав усі головні свої завдання. У податковій сфері йому вдалося ліквідувати пільги для більшості підприємств і, таким чином, зрівняти умови для учасників ринку. Розповів, що раніше одне підприємство могло купувати, наприклад, ручку — за мільйон гривень в іншого, яке мало пільги при оподаткуванні. І зрештою жодне з них не платило податків із цього мільйона.

Ще міністерству вдалося утримати дефіцит державного бюджету у прийнятних межах. Міністр розповів, що тепер держава фінансує проекти тільки тоді, коли визначена їхня кінцева мета. Але має намір рухатися далі:

— Мова йде про нову філософію витрачання державних коштів: держава оплачує послугу, а не утримує установу, — переконував міністр.

Наприклад, у лікарнях оплачуватимуть лише послуги, які надаються громадянам. Тоді гроші будуть іти на кожен конкретний випадок, а не на бюрократію. Уже зараз ця система діє щодо дітей-сиріт. Держава не утримує дитячих будинків, а спрямовує гроші конкретно на догляд за кожною дитиною.

Державний борг України торік погасили майже на 14 млрд грн. Тепер Україна зможе брати позики на більш вигідних умовах. Наприклад не під 15%, а під 5%. Це дуже великий успіх, бо ще 2000 року, за словами Пинзеника, держава перебувала на межі фінансової катастрофи.

Міністр розповів про успіхи у створенні єдиного центру управління державними грішми. Досі в Україні було кілька установ, які окремо одна від одної займалися фінансами. Це тільки шкодило економіці. Нещодавно Держказначейство перейшло у підпорядкування Мінфіну. Далі черга за податковою і митницею.

Зараз ви читаєте новину «"Найкраща пільга — гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути