вівторок, 18 січня 2011 03:45

"Надати притулок Данилишину готові як мінімум 20 країн Євросоюзу"

  Екс-міністр економіки Богдан Данилишин іде вулицею Праги зі своїм чеським адвокатом Мариною Махітковою
Екс-міністр економіки Богдан Данилишин іде вулицею Праги зі своїм чеським адвокатом Мариною Махітковою

Колишнього міністра економіки 45-річного Богдана Данилишина у п'ятницю випустили з в'язниці чеської столиці Прага. Міністерство внутрішніх справ Чехії надало українцю політичний притулок.

Українські правоохоронці розшукували Данилишина із серпня минулого року. Поліція Праги затримала його 18 жовтня. Відтоді долю екс-міністра вирішував чеський суд.

— Позиція Єврокомісії, Євросоюзу, членом якого є Чехія, зрозуміла: в Україні є політичні переслідування. Це невтішний сигнал українській владі, — вважає 54-річний Павло Рудяков, експерт із міжнародної політики. — Чехія надала Данилишину політичний притулок не всупереч волі Євросоюзу. Вони консультувалися. Тепер це — спільна позиція європейців. Як мінімум 20 країни ЄС готові повторити цей крок.

— Про прискорення співпраці України з ЄС, про яку говорили президент Янукович і прем'єр Азаров, тепер годі й думати, — додає Павло Рудяков. — Опозиція тиснутиме на владу, привертаючи увагу європейців. Можна очікувати схожих звернень щодо політичного притулку від чиновників середньої і нижчої ланки. Імовірно, європейські країни надаватимуть політичний притулок.

Українське слідство звинувачує колишнього міністра економіки уряду Тимошенко у заподіянні державі збитків на 4,5 млн грн. Нібито йдеться про порушення при тендерних закупках. Данилишин заявляє, що як міністр економки завжди був законослухняним громадянином.

— Мене звинувачують і переслідують за політичні переконання, — заявляє Данилишин на виході із судової зали у Празі. — Я завжди мав намір повертатися в Україну. Думаю, що доведу свою правоту і невинність щодо звинувачень, які проти мене висловлені. Поки що житиму в Празі й займатимуся науковою діяльністю.

Політичний притулок на Заході свого часу отримали журналістка Мирослава Ґонґадзе, екс-майор держохорони Микола Мельниченко, колишній нардеп Олександр Іляшкевич, директор радіо "Континент" Сергій Шолох.

24 522

СТІЛЬКИ українців стали біженцями. Серед них і ті, хто просив суто політичного притулку. Таку цифру наводить Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні. На січень минулого року 1544 українці просили притулку в інших країнах. На нашій території станом на липень минулого року статус біженця отримали трохи більше як 5 тис. людей. Частина з них перейшли у наше громадянство, дехто виїхав за кордон, тож тепер в Україні живуть 2334 біженці. Близько 1 тис. очікують на цей статус, який означає абсолютну заборону на видання особи в країну її походження. У переважній більшості країн Євросоюзу та Північної Америки біженець набуває також усіх громадянських прав: працевлаштування, соціальний захист, вільне пересування. Не можна лише голосувати на виборах і висуватися на виборні посади.

Зараз ви читаєте новину «"Надати притулок Данилишину готові як мінімум 20 країн Євросоюзу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути