вівторок, 06 грудня 2016 00:25

Над Антикорупційним бюро згущуються хмари

Народний депутат України з групи "Єврооптимісти" Сергій Лещенко при купівлі елітного житла "отримав подарунок у вигляді знижки від забудовника", встановило Нац­агентство із запобігання корупції.

Квартира площею 192 кв. м з офіційною вартістю 7,55 млн грн розташована в новобудові в центрі Києва. Розмір знижки — 1,8 млн грн.

Як народний депутат, Лещенко не мав права приймати такий подарунок, за законом "Про запобігання корупції".

"Таке порушення встановлених законом обмежень карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією подарунка", — заявило НАЗК.

Виникає парадокс. "Єврооптимісти" в особі Лещенка, Світлани Заліщук, Мустафи Найєма були за якнайшвидший початок роботи нових антикорупційних органів. Гаряче підтримували і виступали за розширення повноважень цих структур, коли ті мусували справи їхніх політичних опонентів. Але коли агентство знайшло корупцію в діях самого Лещенка — риторика розвернулася на 180 градусів. Депутат назвав звіт брехливим.

Крім фактичного визнання Лещенка корупціонером, своїм вердиктом НАЗК поставило під сумнів професійну спроможність і неупередженість Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Адже це відомство у вересні вже "перевіряло" придбання квартири депутатом. І не знайшло ознак кримінального злочину, як і у справі Світлани Заліщук.

Раніше сумніви в неупередженості НАБУ висловив голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Сталося це після того, як Ситник відмовився виконати норму закону і вимогу САП внести справу про квартиру Лещенка в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

"Чому цього не зробили детективи або керівництво НАБУ, я не знаю", — сказав Холодницький. І додав: купівлею дорогого житла нардеп Лещенко, що позиціонує себе як борець із корупцією, "підставив під удар усіх антикорупціонерів, які хочуть щось змінити в країні".

Почати досудове розслідування мусила Генпрокуратура. Там заявили, що йдеться про кримінальне провадження за підозрою Лещенка в незаконному збагаченні.

Фракція "Народного фронту" заявила, що робота НАБУ опинилася під загрозою через втрату органом незалежності. Бюро не захотіло розслідувати "квартирну аферу" Лещенка.

Якщо його вину встановлять, постане питання щодо подвійних стандартів НАБУ. Тут можна згадати, як Лещенко звинувачував Миколу Мартиненка. Рівно рік тому він склав депутатські повноваження. За цей час НАБУ так і не змогло нічого "накопати". Мартиненко — лише свідок у справі, йому не пред'явили навіть підозри. Але Лещенко, НАБУ та Саакашвілі продовжують активно піаритися на цій темі. Між тим бюро всього за тиждень зробило висновок, що проти Лещенка відкривати справу не потрібно.

Над НАБУ згущуються хмари. Відсутність серйозних результатів роботи і звинувачення в політичній заангажованості. Критика з боку не тільки Генпрокуратури, але і спорідненої САП. Розчарування західних донорів. Більше того — можливі проблеми для Ситника і першого заступника директора НАБУ Гізо Углави з боку американців через спроби втрутитися у виборчу кампанію в США.

Ходять чутки, що Углава збирається "грюкнути дверима" і приєднатися до нової партії Саакашвілі. А поки спробує відкрити побільше гучних справ, щоб потім можна було йти на вибори з антикорупційними гаслами.

Відомство Артема Ситника як необхідний суспільству незалежний професійний орган боротьби з корупцією не відбулося. Однак далі констатації його профнеспроможності та заангажованості справа поки що не рухається.

Зараз ви читаєте новину «Над Антикорупційним бюро згущуються хмари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути