вівторок, 22 грудня 2015 05:30

На Тетяну Чорновол напали двоє

Автор: REUTERS
  29 грудня 2013 року близько 2,8 тисячі автомобілів Автомайдану їде в резиденцію тодішнього президента Віктора Януковича у село Нові Петрівці, за 24 кілометри від Києва
29 грудня 2013 року близько 2,8 тисячі автомобілів Автомайдану їде в резиденцію тодішнього президента Віктора Януковича у село Нові Петрівці, за 24 кілометри від Києва

23–29 грудня 2013 року після затишшя попереднього тижня на Майдані людей більшає. Україна отримує перший транш російського кредиту $3 млрд. На журналістку Тетяну Чорновол нападають двоє чоловіків на Бориспільській трасі. Починається нова хвиля протестів у обласних центрах. Автомайданівці організовують наймасовіший автопробіг до маєтків тодішніх президента Віктора Януковича, прем'єра Миколи Азарова, спікера Володимира Рибака, генпрокурора Віктора Пшонки та проросійського політика Віктора Медведчука

У ніч на 25 грудня 2013 року побили журналістку 34-річну Тетяну Чорновол. Бориспільською трасою в "Шевроле Авео" вона поверталася додому в село Гора від недобудованого маєтку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. З майданівцями проводила там акцію протесту. На 34-му кілометрі траси машину Чорновол підрізав чорний джип "Порше Каєн". Двоє чоловіків у спортивному одязі почали її бити. Тетяна потрапила в лікарню з черепно-мозковою травмою, переломом носа, численними гематомами. Їй зробили кілька операцій.

Міліція затримала Сергія Котенка й Романа Залюбовського. Оголосили в розшук ще одного підозрюваного Андрія Зінченка.

Наприкінці лютого 2014-го справу про хуліганство перекваліфікували в "замах на вбивство".

— Встановлена вся ниточка. Замовник — Янукович, організатор — його охоронець Кобзар. Вони зараз у Москві. Зінченко теж отримав політичний притулок у Росії, — каже Тетяна Чорновол.

У столиці та інших містах під МВС і Генпрокуратурою активісти вимагають покарати винних у побитті журналістки.

— Влада нічого не робила, щоб знизити протестні настрої. Навпаки, організовувала побиття й викрадення активістів. Напад на Тетяну Чорновол налаштував людей діяти ще радикальніше, — вважає політолог 37-річна Олеся Яхно. — Яку мету переслідували замовники, сказати важко. Чи була це демонстрація сили, щоб залякати активістів. Чи навпаки, провокація, здатна підбурити Майдан.

Організатором був кримінальний авторитет Нетрик

Обвинуваченого в побитті Тетяни Чорновол Сергія Котенка засудили на рік, три місяці й 10 днів. Роман Залюбовський — він зізнався у злочині — потрапив під амністію. 6 квітня 2015-го їх звільнили з-під варти в залі суду.

Організатором побиття Тетяни Чорновол був кримінальний авторитет з Дніпродзержинська Олег Нетребко на прізвисько Нетрик, повідомив 18 листопада 2015 року начальник департаменту карного розшуку МВС Володимир Остапенко: 

— Він підшукав для нападу Зінченка, Залюбовського, Корнілова. Їх оголошено в міжнародний розшук. Зінченко переховується в Росії. За орієнтуванням його затримали, але РФ тягнула з екстрадицією, його звільнили.

Зараз ви читаєте новину «На Тетяну Чорновол напали двоє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути