вівторок, 13 липня 2010 01:47

На посаду Шуфрича претендує Балога

Партії регіонів потрібен союзник у Західній Україні.

Минулої п"ятниці парламент звільнив Нестора Шуфрича з посади міністра з питань надзвичайних ситуацій. Проект постанови вніс прем"єр Микола Азаров. Для Шуфрича знайшли роботу заступником голови Ради нацбезпеки й оборони. Обов"язки міністра виконуватиме хтось із двох його перших заступників. Шуфрич пропрацював міністром 122 дні. Цю ж посаду він обіймав з грудня 2006-го по грудень 2007-го.

— Це звільнення засвідчило: у владній команді є чимало груп впливів, які зацікавлені у своїй присутності в уряді, — каже директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 50 років. — До того ж, у Нестора Шуфрича був серйозний конфлікт із головою Секретаріату президента Сергієм Льовочкіним (рік тому їхня сварка на засіданні фракції Партії регіонів у штабі закінчилася бійкою. — "ГПУ"). Звільнення Шуфрича можна розглядати як спробу залучити до коаліції нових політичних союзників. Насамперед Віктора Балогу, який зацікавлений працювати в МНС. Це дуже ресурсоємне і корупціогенне відомство. Воно видає багато ліцензій і має солідний бюджет. Тому посада міністра дає серйозні важелі впливу в Західній Україні, де, використовуючи адмінресурс і кошти міністерства, можна вибудовувати власний політичний проект.

Шуфрича відсторонили не заради Балоги, вважає голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 51 рік:

— Діяльністю Шуфрича був незадоволений прем"єр. Ситуація з повінню на Західній Україні стала лише приводом. Можливо, це такий собі удар у відповідь Миколи Азарова за звільнення віце-прем"єра Володимира Семиноженка. Але найбільш імовірно, що спрацював Льовочкін. Як кажуть, страву помсти подають у холодному вигляді.



Шуфрич пропонував переписати гімн


17 березня. Узяв у заступники Миколу Коровіцина, сина заступника голови Адміністрації президента Ганни Герман.

12 квітня. Призначив начальником Одеського міського управління МНС Володимира Боделана, проти батька якого, колишнього мера Руслана Боделана, прокуратура за місяць закрила кримінальну справу.

26 квітня. Провів для президента Віктора Януковича екскурсію Чорнобилем.

30 квітня. Зізнався, що відмовився від зарплати: "Я ніколи не приховував, що наша сім"я займається підприємництвом, і вся моя зарплата в міністерстві йде на добродійність".

1 червня. Запропонував змінити перші слова національного гімну на "Вічно буде Україна, її слава й воля".

Зараз ви читаєте новину «На посаду Шуфрича претендує Балога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути