вівторок, 16 жовтня 2012 07:30

На марші УПА палили прапори Партії регіонів і комуністів

— Янукович напевне дуріє зі страху у своєму "Межигір'ї". Дивися, скільки людей! Та тут тисяч із 10 буде, — каже товаришу 38-річний Тарас Іваненко. Обидва вдягнуті в чорні шапки з тризубами.

— А вони все йдуть та йдуть, — сміється той. — Цього року поб'ємо рекорд. Уяви, що за років два-три буде? Та тим "Регіонам" капут настане.

Чоловіки стоять біля Національного університету ім. Шевченка в Києві. Спостерігають, як через дорогу в парку збираються святкувати 70-річчя з Дня створення Української повстанської армії.

З аудіоколонок біля пам'ятника Шевченку лунає пісня "Там десь далеко на Волині створилась армія УПА". На столику розкладені державні, червоно-чорні прапорці та стрічки. Усе по 5 грн. Їх розкуповують. За кілька метрів стоїть чоловік у бушлаті з нашивкою "Українське козацтво". На грудях табличка "Скажи Донбасу так, а Партії регіонів — ні!"

— Рассказываю языком "регионала": у нас все обвесили плакатами "Скажи Донбассу да!", — говорить 57-річний Андрій Авраменко з Донецька, полковник "Українського козацтва". — И рядом — Партия регионов, номер 20 в бюллетене, и крестик. Я своему Донбассу говорю "Так!", но Партии регионов скажу: "Нет!". А коммунякам тем более!

Переходить на українську.

— Сьогодні ж драка була — на Софійській площі, під пам'ятником Богдану Хмельницькому. "Свобода" била козаків, які там із російським прапором стояли, вони з "Вірного козацтва". Їхній старший читав привітання від Азарова — я не слухав, що там. Так "Свобода" зірвала цей прапор — і тікати! Ті догнали і трошки вони там "потусувалися". Міліція, правда, нікого не затримала — розняла, і все.

— Янукович нас на Схід тягне — а на Сході ми вже були. Знаємо: Схід — це Сибір. А Янукович — проросійський агент. Не своєю головою думає, а головою Путіна, — додає 76-річний Роман Левчанин із міста Рава-Руська на Львівщині. Тримає муляж радянського автомата ППШ. — У 1951-му я був зв'язковим Української повстанської армії. Патрони носив у ліс, харчі, передавав записки. У нас на Західній Україні майже всі були з УПА зв'язані.

— Можна вас забрати? — підходить до нього "свободівець" Ярослав Мудрий. На голові у нього кашкет вояка УПА. — Скажіть людям кілька слів. Подякуйте їм, що прийшли сюди — від тих, хто пролив кров. Так скажіть, щоб сльози на очах виступили і кров закипіла. Зможете так, з автоматом?

— Зможе! — говорять ті, хто стоять поруч.

Роман Левчанин киває на знак згоди.

До лідера "Свободи" Олега Тягнибока підходить поет Дмитро Павличко. З пакета дістає свою книжку "Поклик". Його запрошують до слова.

— Треба святкувати УПА на Сході України! — виголошує Дмитро Васильович. — Наше найважливіше завдання — об'єднувати Схід і Захід України.

До слова запрошують депутатку львівської облради від "Свободи" 48-річну Ірину Фаріон.

— О, Фаріониха. Та завжди знає, що сказати, — говорить киянка 68-річна Ганна Невмивака і вилазить на бордюр.

— Це покоління народилося з величезного інтелекту, — каже Фаріон. — Шухевич знав п'ять мов. Сьогодні нам потрібні інтелект і знання. Але знання без свідомості нічого не варті.

Люди кивають.

— Шановна громадо, шановні кияни! Вітаю вас із 70-річчям заснування Української повстанської армії! — виголошує в мікрофон Роман Левчанин. Двома руками тримає муляж автомата на грудях. — Дуже вам дякую, що прийшли вшанувати вояків Української повстанської армії. Слава героям Української повстанської армії, слава Роману Шухевичу, слава Степану Бандері, слава Україні!

— Героям слава! — кричить натовп.

— Сьогодні наша боротьба — це парламентські вибори, — говорить у мікрофон 43-річний Олег Тягнибок. — Але ми повинні пам'ятати, що, можливо, мирним шляхом змінити ситуацію не вдасться. Ми повинні пам'ятати, що є ще інший шлях — шлях революції.

Люди голосно аплодують. Тягнибок виступає 15 хв. Лунає гімн України. Присутні підспівують, поклавши руку на серце.

За 5 хв. учасники шикуються в колони по 50-60 чоловік. Попереду кожної стоять двоє хлопців із мегафонами. Вигукують: "Зека геть!", "Москаляку на гілляку!", "Бандері — Героя". Співають повстанських пісень. Рушають у бік Михайлівської площі на концерт.

На кожному перехресті — міліціонери та "беркутівці". Перед вул. Богдана Хмельницького колона зупиняється — хтось підпалив кілька димових шашок. Люди закашлюються.

Перед Михайлівською площею чоловік із хусткою на обличчі поливає кілька прапорів Партії регіонів та комуністів легкозаймистою рідиною, підпалює їх. Підкидають у багаття агітаційні плакати Компартії "Вернем страну народу".

— Что же вы, подонки, делаете? — кричить жінка пенсійного віку у старому плащі.

На неї не звертають уваги — вона йде далі, щось бурмоче собі під ніс.

Концерт розпочинається о 16.30. Триває 3,5 год.

Зараз ви читаєте новину «На марші УПА палили прапори Партії регіонів і комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути