Ексклюзиви
середа, 01 лютого 2012 00:45

"Можна перемагати, не маючи мільйонів"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Тетяна Чорновіл: ”Депутати бояться почати війну компроматів. Якщо хто дає інформацію, то просить не називати імені”
Тетяна Чорновіл: ”Депутати бояться почати війну компроматів. Якщо хто дає інформацію, то просить не називати імені”

Журналістка інтернет-видання "Лівий берег" 31-річна Тетяна Чорновіл заявила, що балотуватиметься до Верховної Ради в райцентрі Городок Львівської області.

— Я цей округ знаю, — пояснює. — 2002 року працювала там у виборчій кампанії Андрія Шкіля (тодішній голова УНА-УНСО, ув'язнений за бійку під час акції "Україна без Кучми". Тепер нардеп-"бютівець". — "ГПУ").

Чому ви вирішили балотуватися?

— Є такий міф, що вибори — витратна справа. Я хочу показати людям, що можливо перемагати, не маючи мільйонів. 2002 року вся наша кампанія коштувала 10 тисяч доларів. Були три машини і 30 чоловік, найстаршому з яких 27 років. Після перемоги ми зібралися біля виборчої комісії. Поряд продефілювала команда кандидата, який програв — суперники були серйозні, з грошима. Він глянув на нас і каже: "Оця пацанва виграла в нас?" — сміється.

Зараз люди розчаровані в старих обличчях, тому кожне нове має шанс.

Як новим обличчям заважала пропорційна система?

— Потрапити до парламенту коштувало дуже дорого. Схема така: кандидат має виділити певну суму в касу партії. Були люди, через яких можна "зайти" в список. За різними групами були закріплені певні квоти.

Як буде тепер?

— Для людей із грішми стане гірше. Раніше заплатив 4 мільйони доларів, і гарантовано потрапляєш у прохідний список. А по мажоритарці можна вкласти цю ж суму, але не факт, що станеш нардепом — усе вирішуватимуть виборці.

Для електорату щось зміниться?

— Мажоритарка — це плюс, бо в області кинуть значні ресурси. Церкви, школи, лікарні будували чи ремонтували до 2000-х, коли були мажоритарні вибори. Тепер кандидати знову вкладатимуть гроші в соціальні заклади, щоб задобрити населення. Причому використовуватимуть як приватні, так і державні кошти.

Чому важливо показати, що без грошей можна перемагати?

— Це може звучати високопарно, але я від народження є патріоткою. Вважаю, можна працювати на державу, хоч більшість наших політиків працюють винятково на себе та свою кишеню. Вони думають, якщо ти не зміг на посаді заробити великих грошей — ти ніхто. Я цього не сприймаю.

Усі кандидати говоритимуть про боротьбу з корупцією. Як людям обрати того, хто говорить щиро?

— Їм допоможе інтернет. Зараз не проблема дізнатися, де людина працювала, в яких будинках живе, яким авто їздить.

Що робитимете у Верховній Раді?

— Спробуємо створити штаб із надходження інформації, що особливо обурює — про масштабні злочини, корупційні чи інші. Будемо їх розслідувати і видавати на-гора. Намагатимуся зробити Раду відкритішою для людей.

З ким ви готові співпрацювати з теперішнього парламенту?

— Люди, які проходять за партійними списками, дуже залежні. Мусять працювати на свою партію. Як мало можна отримати інформації в депутата, якщо мова про корупцію! Навіть про опонентів. Вони бояться почати війну компроматів. Якщо хто дає інформацію, то просить не називати імені. Потім представників різних політичних сил бачать разом у якихось кафешках, вони ходять один до одного на дні народження.

Яка головна проблема влади?

— Добрими мотивами просто прикриваються. Я писала матеріал про басейн у Броварах, що державним коштом відремонтував прем'єр Азаров. Здавалося б, що поганого? Але тепер у цей елітний басейн не можуть ходити прості діти. Азаров, до речі, заперечує, але він туди ходить. Не плавати, а на процедури. Зараз у Бровари, теж через Азарова, проводять тролейбусну лінію. Вона тільки захарастить рух, бо тролейбус іде повільно, займає багато місця. Проіснує ця лінія рік, залізе у величезні борги — і її збанкрутують, як зараз банкрутять ТТУ в багатьох містах. Зате на її побудові відмиють сотні мільйонів.

Уявімо, що змін не буде. Скільки така система може проіснувати?

— Поїдьте в Донецьку область, подивіться, як живуть там. Влада хоче, щоб ми всі так жили. У Горлівці на ринках активно продають магніти, що встановлюються на лічильники. Вони "відтягують" показники газу та електрики. Народ виживає так, і влада на це закриває очі. Людина ж, яка купила такий магніт, уже висить на ниточці. Її можна оштрафувати, може, навіть порушити кримінальну справу. Люди залежні. Зубожіння — вигідний метод контролю за ними.

Де братимете гроші на виборчу кампанію?

— У людей. Згадайте помаранчеву революцію — скільки грошей вкидали в скриньки для пожертв. Через інтернет до мене звернулися дуже багато людей із запитанням: куди перераховувати кошти? Без жодних обіцянок, тільки за гарантії, що я буду чесною.

Вам пропонували хабар?

— І досить великі конверти. Було багато ситуацій, коли намагалися віддячити за статтю, в якій я описала якусь корупційну схему, від якої страждали інші. Я не брала, хоч кошти потрібні мені, як і всім.

Ви можете відмовитися від, скажімо, мільйона?

— Такі речі перевіряються на практиці, але вірю, що зможу. Я про це вже думала: плюнути на все, взяти кілька мільйонів і зажити спокійно. Але чи довго це даватиме радість?

 

Першою написала про "Межигір'я"

Тетяна Чорновіл живе в приватному будинку за 15 км від Києва. З чоловіком виховують 8-річну дочку та сина 1,5 року. Журналістську кар'єру почала з журналу "ПіК". Висвітлювала воєнні конфлікти в Югославії, Чечні, Грузії. Нині спеціалізується на розслідуваннях. Пишається, що першою підняла тему "прихватизації" Віктором Януковичем державної резиденції "Межигір'я".

— 2006-го приїхала до родичів у село Нові Петрівці. Вони розказали: "Дивна ситуація: Янукович в опозиції, але почав заїжджати в "Межигір'я". Я перелізла через паркан — він ще був невеликий — почала там ходити. Щось там знесли, щось почали будувати. Потім сіла в інтернеті з зібраною інформацією. І на мене просто випала постанова уряду про те, що "Межигір'я" передається "Надрам України". Вся епопея розслідувань про цей об'єкт почалася з цього матеріалу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Можна перемагати, не маючи мільйонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути